Misjonssambandet får si nei til lærere som støtter homofilt ekteskap

loft-tryggheim

Likestillingsombudet gir Norsk Luthersk Misjonssamband rett i at de kan si nei til internatskolelærere som ikke følger organisasjonens verdier.

 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Økonomijournalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I sommer skrev Aftenbladet at ansatte ved Norsk Luthersk Misjonssambands skoler måtte godta et verdidokument som blant annet sa at «seksuelt samliv utenom det monogame ekteskap mellom kvinne og mann er i strid med Bibelens ord».

Fylkespolitikere kritiske

Aftenbladet skrev også i juli at fylkespolitikerne i Rogaland er kritiske til at lærere ved skoler eid av Norsk Luthersk Misjonssamband, som blant andre Tryggheim skoler på Nærbø, må skrive under på at de tar avstand fra homofilt ekteskap, men av ulike årsaker.

Les også

Fylkespolitikerne kritiserer Tryggheim skoler

Støtte fra Likestillingsombudet

Det er avisen Vårt Land som skriver at Likestillingsombudet gir Norsk Luthersk Misjonssamband rett i at de kan si nei til internatskolelærere som ikke følger organisasjonens verdier.

Medieoppmerksomheten i sommer førte til at Likestillingsombudet ba Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) redegjøre for hvordan de bruker verdidokumentet og hvem det gjelder for. Diskrimineringslovene gir mulighet for forskjellsbehandling dersom den har et saklig formål og er nødvendig for å oppnå formålet til organisasjonen.

I sitt svarbrev skrev NLM at de som en kristen misjonsorganisasjon har «som sitt overordnede formål å ‘utbre Guds rike’».

NLMs eksistensberettigelse

«NLMs eksistensberettigelse er knyttet til at vi som en kristen misjonsorganisasjon skal arbeide for å formidle kristen tro og kristen tenkning i ord og i gjerning. Hovedbegrunnelsen for å bruke unntaksadgangen ligger i at dette for NLM er nødvendig for å oppnå et saklig formål.»

Videre skriver de at de «forstår at den enkelte stillingens karakter har betydning, og at det må inngå i formålet for virksomheten å fremme bestemte livssynsmessige formål dersom unntaksadgangen skal komme til anvendelse.»

Alle ansatte

De peker blant annet på at det på internatskolene «hvor de ansatte er sammen med elevene og er forbilder det meste av døgnet og uka, hvor de fleste står på en andaktsliste og hvor lærerne også skal gjennomføre skolens kristne formål i undervisningen som en del av skolens godkjenning, vil formålet gjelde alle ansatte.»

Les også

- Jeg kunne ikke leve med at folks private seksualliv skulle ha betydning for ansettelser

Nå bekrefter Likestillingsombudet, ifølge avisen Vårt Land, at de er enige i at NLM må kunne stille krav til ansatte på sine skoler:

«Ombudet er enig i at å stille krav til en stilling som lærer på NLMs internatskole hvor læreren har en forbildefunksjon og også holder andakter, ligger innenfor formålet med unntaksadgangen.»

Likestillingsombudet påpeker at alle stillinger hos NLM i utgangspunktet skal være åpne for alle, uavhengig av livssyn, seksuell orientering og/eller samlivsform, skriver Vårt Land.

Unntaksadgangen

Likestillingsombudet har ifølge avisen ikke tatt stilling til om NLMs verdidokument generelt strider mot diskrimineringslovgivningen.

«Det er først ved en konkret klage fra en søker til en stilling i NLM at ombudet kan vurdere om unntaksadgangen brukes på en lovlig måte», skriver de.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Regjeringen vil skjære gjennom ved koronakrangel på Nord-Jæren

 2. Suksess for Vinterland på Ruten - måtte bestille 20.000 flere billetter

 3. De ville gi oppreisning til Inger-Tone, men ble stemt ned

 4. Oppgjørets time nærmer seg for Trumps folk

 5. «Ingen» dukket opp da kommunen tilbød drop-in for de mellom 12 og 15 år - får ny sjanse onsdag

 6. Resultatene i stor fedmestudie overrasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere.