Bedehuset på Fogn starter også ny menighet

FOGN: Nok et bedehusmiljø i Ryfylke starter ny menighet fordi de er uenige i at homofile skal få gifte seg i kirken. Avgjørelsen skaper bekymring på Fogn.

Fogn Bedehusforening og Fogn Misjonslag har blitt til Fogn Misjonssamling. Håvard Østhusvik, styremedlem i det nye interimstyret, kaller det er en sammenslåing selv om mange oppfatter det som starten på en ny menighet.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er ikke bare bedehusmiljøet på Talgje som har sett seg nødt til å danne sin egen formsamling.

21. september ble det kalt inn til ekstraordinært årsmøte på Fogn bedehus. Resultatet ble et flertall for å stifte Fogn Misjonssamling. I praksis ble Fogn Bedehusforening og Fogn Misjonslag slått sammen til en menighet.

Aftenbladet har vært i kontakt med flere innbyggere på Fogn som er bekymret for det som nå skjer. Flere av dem ønsker ikke å uttale seg i avisen.

Vanskelig sak

Leder av soknerådet Leif Kolnes innrømmer at saken er sår og vanskelig.

– Vi ser at det er en del spenninger, men vi vet jo ikke hva dette vil bety fremover. Dette har vært tøft og smertefullt for de mest engasjerte i kirken som blir stående igjen. Men dette er først og fremst en protest mot vedtaket på Kirkemøte, ikke mot personer. Folk snakker jo sammen og kommer fortsatt til å gjøre det, sier Kolnes.

73 personer i Finnøy kommune har meldt seg ut av Den norske kirke. De fleste er bosatt på Talgje og Fogn.

– Det er en fair sak å melde seg ut, og vi skal ikke forvente at noen endrer standpunkt. Nå skal vi gå inn i dette med et åpent sinn og være gode med hverandre. Det kan bli noen utfordringer, men vi skal leve godt sammen på disse øyene selv om vi har ulike syn på ting, sier Kolnes.

Trist

– Det er ikke kirken som bygger gjerder. Det er leit at virker som at noen påtar seg å ha monopol på sannheten, sier Bjørn Eriksen, som bor på Fogn og er medlem av Talgje sokneråd som omfatter øyene Talgje, Fogn og Halsnøy.

Han mener det er oppsiktvekkende at spørsmålet om vigsel av likekjønnede skal ta så mye plass i noen sitt trosliv.

Hva tenker du om at de startet en ny forsamling?

– Det er kjempetrist og kan virke splittende i et lite øysamfunn, men på en måte forstår jeg dem når de er så uenig. Kirken er åpen for samarbeid, utfordringen blir om den nye menigheten klarer å samarbeide. Det håper jeg, sier Eriksen.

Les mer:

Les også

– Det finnes faktiske, levende personer i homofilt samliv som kjenner fordømmelsen på kroppen

Todelt årsak

Håvard Østhus, medlem av det nye interimstyret i bedehuset, hevder det er flere grunner til at de starter sin egen forsamling.

– Bakgrunnen for endringen er todelt. For det første er dette effektivisering. Vi har vært to ulike foreninger på bedehuset i mange år, men det har stort sett vært de samme folkene i begge foreningene. Det er mer effektivt med et felles styre. Men det er klart at dette også har en sammenheng med at noen ønsker et fullverdig alternativ til Den norske kirke, sier Østhus, som var leder av det gamle styret i bedehuset.

– Forstår du at det kan oppleves som splittende at dere danner en ny forsamling?

– Jeg har forståelse for det, men det er ikke splittelse vi er ute etter. Det er flere som har meldt seg ut av kirken, og vi ønsker å gi dem et godt tilbud. Vi kan ikke være enige i alle ting, men vi ønsker å samarbeide best mulig med kirken, sier han.

Kun menn

I vedtektene til den nye menigheten heter det blant annet at en såkalt eldstefunksjon kun skal ivaretas av menn.

– Våre vedtekter sier ikke noe om at formannen må være en mann slik som er praksis i noen forsamlinger. Men vi ønsker at eldstefunksjonen skal ivaretas av menn fordi vi mener Bibelen lærer oss at vi har ulike funksjoner som menn og kvinner, sier Østhus.

Han er selv medlem i Den norske kirke, men vet at flere har meldt seg ut.

– Noen kjenner seg igjen i bedehuset, noen i kirken. Jeg opplever ikke at vi har hatt noen sterke fronter. For oss er det viktig å stå sammen. Jeg opplever at vi har et godt samarbeid med kirken. Vi har for eksempel ikke møter samtidig.

På Talgje startet urolighetene da det gamle bedehusstyret ønsket å nekte kirken å bruke bedehuset.

– Er det aktuelt å nekte personer eller organisasjoner som er for ekteskap mellom likekjønnede, å bruke bedehuset?

– Det er ikke en problemstilling vi har diskutert. I dag blir huset benyttet til mange forskjellige formål og slik ønsker vi fortsatt at det skal være, sier Østhus.

Ber folk melde seg ut

– Stemmer det at folk i bedehuset oppfordrer folk til å melde seg ut av kirken?

– Saken har blitt diskutert blant våre medlemmer, der noen har meldt seg ut og andre har blitt værende. Styret har ikke hatt dette som sak, og har ikke kommet med noen uttalelse knyttet til en oppfordring om å melde seg ut. Det styret har gjort, er at vi i fjor arrangerte et møte med teolog og bonde Sølve Salte, der han kom med sitt foredrag "Bibelen eller biskopene". Salte oppfordret nok folk til å melde seg ut, men styret har hele tiden vært tydelig på at dette får bli opp til den enkelte, sier Østhus.

– Må være takhøyde

Heidi Bø Sangedal, som er klokker og trosopplærer i kirka på Fogn, håper på et godt samarbeid.

– Det er en større utfordring her enn om det hadde skjedd i en by, men jeg regner med at de har tenkt over hvilke konsekvenser dette kan få. Jeg tror at vi fortsatt skal ha et godt samarbeid og en god dialog, sier Sangedal.

– Jeg hadde håpet det ikke skulle bli slik, men samtidig har jeg respekt for dem som ser det annerledes. Det må være takhøyde for ulike syn, men vi må betrakte hverandre som en enhet, legger hun til.

Publisert:

Bedehusstriden

 1. – Unektelig et stort paradoks at det er dagens «liberale» som opptrer som vår tids mest autoritære

 2. Bedehusstriden: – En sak med mange tapere

 3. Bedehuset på Fogn starter også ny menighet

 4. Ingen kan meir om toleranse i praksis enn folk på små stader. Som Talgje

 5. Her er det nye bedehusstyret på Talgje

 6. «Jeg har aldri viet homofile eller fått spørsmål om å gjøre det, men om noen spør, vil jeg si ja»

 1. Bedehusstriden
 2. Fogn
 3. Finnøy kommune
 4. Kirkemøtet