Stoler på at Solvik-Olsen mener noe annet enn vegvesenet

Fredag var de utslåtte. Nå har de samlet seg og er klare til videre kamp. - Jærlinja er ikke tapt bare fordi vegvesenet vil jobbe videre med sitt gamle forslag, hevder Rune Gjedrem og Tore Svanes.

Rune Gjedrem og Tore Svanes har ristet av seg tungsinnet og kjemper videre for Jærlinja.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Rune Gjedrem og Tore Svanes er ikke et øyeblikk i tvil; dette handler om prestisje. Vegvesenet hadde en ide om ny E39 og så blandet folk seg inn og hadde andre ideer. Det endte med at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen syntes ideene var så pass interessante at han påla vegvesenet å utrede dem.

– Alle ser at dette handler om prestisje fra vegvesenets side. Nå ha de falt ned på et «beste forslag» og det er «tilfeldigvis» deres opprinnelige forslag, sier Tore Svanes og gjør hermetegn i lufta.

Rune Gjedrem er enig og legger til.

– Vi stilte i en konkurranse der motparten hadde hele tauet. Så har de sakte, men sikkert argumentert seg inn mot sitt gamle forslag. Selvsagt ville det vært et prestisjetap for vegvesenet hvis de hadde måttet anbefale noe som andre hadde funnet på, sier Rune Gjedrem og forteller en historie.- Jeg ble oppsøkt av en advokat. Han spurte om jeg virkelig trodde på det vegvesenet sa. Er du sikker på at de ikke bare leker med dere, spurte han. Jeg har alltid trodd på myndighetene, men nå har jeg skiftet syn.

Solvik-Olsen svarer

Begge de to talsmennene for Jærlinja sier at ny E39 ikke handler om en motorvei der billistene bruker 40 eller 36 minutter. Det har aldri vært poenget. Saken handler om regional utvikling på Jæren og i Dalane og spesielt om jordvern på Jæren.

– Den skinnprosessen som vegvesenet har gjennomført gjør at vi selvsagt må løfte saken inn for departementet, sier Tore Svanes.

– Dette er et kroneksempel på at staten er en elendig utreder. Nå må Solvik-Olsen gripe inn, sier Rune Gjedrem.

– Jeg mener ingenting før jeg får saken til behandling, sier Ketil Solvik-Olsen til Aftenbladet.

Vegvesenet svarer

Torunn Lynnebakken i Statens Vegvesen forstår at folk er skuffet, men hun mener det blir underlig når de lar skuffelsen gå ut over vegvesenet, bare fordi de ikke like resultatet.

– Det er ikke rett å si at vi har fremmet én løsning. Vi har anbefalt å utrede dem alle fullt ut. Vi har gjort det samme arbeidet med Jærlinja som med de andre, vi har til og med forbedret enkelte punkter på Jærlinja. Det er derfor feil å si at vi er forutinntatt.

Det som nå følger var opprinnelig skrevet i en lesevennlig språkdrakt, men vegvesenet vil at det skal formuleres som dette:

Hun forteller at i vedtaksbrevet om statlig plan som de fikk fra kommunal- og moderniseringsdepartementet 26.5.2016–, ble det tatt forbehold om Jærlinja og midtre korridor kunne siles ut av planprogrammet i løpet av prosessen. Departementet har i den forbindelse bedt om en dokumentasjon av kunnskapsgrunnlaget for korridorvalg til planprogrammet

Det vi har gjort nå, er å oppsummere kunnskapsgrunnlaget så langt, også inkludert andre samfunnsmessige virkninger og ikke prissatte virkninger som manglet for et halvt år siden.  Utredningene peker entydig på at ytre og midtre korridor er bedre enn indre. Derfor anbefaler vi som vi gjør ovenfor KMD.

Glede på Nord Jæren

I Gjesdal og Sandnes liker de vedtaket i vegvesenet. Det er kanskje sterkt å si at Stanley Wirak jubler, men han er godt fornøyd.

– Vi må få opp farten. Mer utredning betyr at tida går. Nå står bilene i kø og her i Sandens står lastebilene i kø for å komme til E39. Det er flere argumenter mot Jærlinja. Jeg frykter for eksempel at linja ville ødelagt for Jærbanen. Det er selvsagt synd for Egersund, men vi skal støtte Eigersund kommune når de krever en skikkelig tilførselsvei til E39, lover Wirak.

Publisert:
 1. Rune Gjedrem
 2. E39
 3. Frode Fjeldsbø
 4. Eigersund kommune
 5. Gjesdal

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Drone stengte Stavanger lufthavn to ganger

 3. Lyse blir nedringt, men strøm-analytiker fraråder fastpris

 4. – Håpløs «Kiss and fly» ved Stavanger lufthavn

 5. Ett skisenter åpner denne helgen - flere neste helg

 6. Plutselig forsvant han fra toppfotballen – nå gjør han overraskende comeback