Ny kjempetransport på veiene mandag kveld

Med politieskorte fraktes den tredje transformatoren til Lyse Fagrafjell mandag kveld i en fart på 25–30 kilometer i timen.

Publisert: Publisert:

Transporten starter fra Risavika ved 21-tiden, og turen er ventet å ta 2,5 timer.

Den tredje av fem transformatorene fraktes fra Risavika til transformatorstasjonen Fagrafjell i Lyse Fagrafjell-prosjektet. Med trekkvogner, henger og transformator veier transporten rundt 420 tonn. Selve transformatoren veier denne gang 223 tonn.

Det er kun den siste etappen inn mot transformatorstasjonen at det er to trekkvogner foran og en bak. Transformatoren kommer til Risavika på spesialskipet Elektron II. Biler slippes forbi med jevne mellomrom og utrykningskjøretøy slippes forbi umiddelbart.

Dette er ruten lasten skal kjøre fra Risavika til Kvernaland. Turen starter trolig klokken 20.30.

Det brukes trekkvogner foran og bak hengeren, og totalt snakker vi om en 72 meter lang transport og 96 hjul som ruller samtidig på det meste.

Transformatoren kom til Risavika på spesialskipet Elektron II. Biler slippes forbi med jevne mellomrom og utrykningskjøretøy slippes forbi umiddelbart. Turen tar mellom 2 og 3 timer. Det blir dessverre ikke anledning å komme inn på stasjonen i forbindelse med transporten.

Det bygges ny sentralnettledning fra Lyse i Forsand, via Seldalsheia i Sandnes til Fagrafjell på grensen mellom Sandnes og Time. Bakgrunn for prosjektet er å sikre nok strøm inn til regionen og til befolkningen i Sør-Rogaland og legge til rette for videre vekst.

De to sentralnettledningene som forsyner regionen i dag er ikke nok til å håndtere det økte strømforbruket som har vært og som følger av forventet, langsiktig vekst i regionen, opplyser Marianne Veggeberg i Statnett.

Ferdig i 2023

Fagrafjell transformatorstasjon på Kvernaland, på grensen mellom Sandnes og Time, er ventet å være operativt i løpet av 2023. Da skal Lyse Fagrafjell være ferdig bygget, og både ledningen fra Lysebotn til Fagrafjell og Fagrafjell transformatorstasjon må være ferdigstilt før anleggene settes i drift.

Dette er den første transformatoren som ble fraktet fra Risavika til Kvernaland.
Les også

NVE gir grønt lys til utbygging av to nye kraft­ledninger i Rogaland

Totalt skal det transporteres fem transformatorer.
Publisert: