Ryfylketunnelen: Alarmen utløses fordi folk stanser for å ta selfie i tunnelen

RYFAST: Den opplyste fjellhallen i bunnen av Ryfylketunnelen er blitt en turistattraksjon allerede. Nå advarer Statens vegvesen bilister mot å stoppe inne i tunnelen og skape trafikkfarlige situasjoner.

Publisert: Publisert:

Bilister stopper for å se på og ta bilder av detn fine belysningen nede i fjellhallen i Ryfylketuinnelen. Det er ikke lov og er trafikkfarlig. Da skifter lyset fra grønt til rødt over kjørefeltet. Foto: Statens vegvesen

 • Ellen Kongsnes

– Alarmen er utløst mange ganger allerede, særlig i går kveld og i natt. Årsaken er at bilister stanser nede i Ryfylketunnelen. Det må de for all del ikke gjøre, sier Øyvind Ellingsen i Statens vegvesen.

Han antar at årsaken til at bilistene stanser er for å se på, og ta bilder av belysningen av fjellhallen i Ryfylketunnelen, som er en del av Ryfast-forbindelsen.

Første del av Ryfast, tunnelen mellom Hundvåg og Solbakk - åpnet mandag 30. desember klokka 12 og er allerede blitt en turistattraksjon.

LES MER:

Les også

Rekordtrafikk gjennom Ryfast: - Det gikk som en drøm

I løpet av den første kvelden og natten etter åpningen har alarmen gått flere ganger hos Vegtrafikksentralen. Alarmen blir utløst automatisk hvis biler stanser i tunnelløpet. Alarmen utløses også hvis personer går ut av bilene inne i tunnelen.

All stans forbudt!

Ryfylketunnelen er 14,3 kilometer lang og delvis utsmykket med belysning undreveis. Det er all stans forbundt i hele tunnelen. Foto: Carina Johansen

– Det er all stans forbudt i tunnelen og det er ikke lov til å stanse for å ta bilder, understreker Øyvind Ellingsen.

– Det er farlig og skaper trafikkfarlige situasjoner å stanse bilen, sier han.

Må stenge tunnelen

Når alarmen går må Vegtrafikksentralen stenge tunnelen. I løpet av det siste døgnet har de flere ganger vært nødt til å stenge ett felt fordi bilister har parkert for å nyte synet av verdens lengste, undersjøiske tunnel og belysningen av selve fjellhallen. Noen vil nok ta selfie eller andre bilder.

– Det som skjer da er at de andre bilene vil oppleve at lyset i deres felt blir rødt, fordi feltet blir stengt. Det skaper usikkerhet og utrygge situasjoner, sier Ellingsen

Han har ett råd til bilister i Ryfulketunnelen:

– For all del; ikke stans bilen.

Ryfylketunnelen er 14,3 kilometer lang og delvis utsmykket med belysning undreveis. Det er all stans forbundt i hele tunnelen. Foto: Jarle Aasland

Trafikkrekord første døgn

I løpet av det halve døgnet fram til midnatt passerte 4960 kjøretøyer telleapparatet som er montert i dypet av tunnløpet som benyttes i retning Solbakk. To andre telleapparater ved Solbakk-munningen viser ingen data, men trafikken i det andre tunnelløpet er trolig omtrent på samme nivå.

Åpningsdagen var spesiell. Folk på Hundvåg klaget over usedvanlig stor og saktegående trafikk. Fram til Hundvågtunnelen åpnes, må Ryfylke-trafikken gå over Bybrua. Det var 20.379 kjøretøy som passerte tellepunktet på Bybrua på Ryfylkes nye merkedag. Dette er om lag 7000 flere kjøretøy enn den mest trafikkerte dagen i fjorårets romjul.

SE SENDINGEN VÅR FRA ÅPNINGEN:

Publisert:

Ryfast

 1. – Det virker som om målet er å ta knekken på privat ferje, sier Borgli

 2. Bompenger i Ryfast utsatt - igjen

 3. Ryfast: Gratis til slutten av juli – minst

 4. Trafikkrekord i Ryfylketunnelen

 5. Nye tunneler ga straksvirkning i Tjensvollkrysset

 6. Ryfast har ført til mye turbulens, politisk strid og vondt blod, men nå skal vi gratulere hele Rogaland med dagen

 1. Ryfast
 2. Tunnel
 3. alarm
 4. Statens vegvesen
 5. Ryfast