18-årig jente døde av smittsom hjernehinnebetennelse

Tirsdag døde ei 18 år gammel jente av smittsom hjernehinnebetennelse.

Publisert: Publisert:

Tirsdag døde 18 år gammel jente av smittsom hjernehinnebetennelse. Jenta var elev ved St. Olav videregående skole. Foto: Pål Christensen

 • Janne Hagen
  Nyhetssjef

Jenta ble innlagt på Stavanger universitetssjukehus (SUS) med smittsom hjernehinnebetennelse. Jenta døde dessverre kort tid etter.

Selv om smittefaren er svært lav, har SUS og Stavanger kommune – i tett kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI) – satt i gang nødvendige tiltak i nærmiljøet. Jenta var elev ved St. Olav videregående skole. Rektor ved skolen har sendt ut SMS med informasjon til alle elever og ansatte, opplyses det i en pressemelding fra SUS/Stavanger kommune onsdag ettermiddag.

Slik smitter sykdommen:

Smittsom hjernehinnebetennelse forårsakes av en bakterie (meningokokk). Sykdommen smitter ved dråpesmitte. Vanligste smittemåte er gjennom spytt, for eksempel ved kyssing og deling av glass eller flasker. I svært sjeldne tilfeller kan personer som har vært i nær kontakt (nærkontakter) med en person med smittsom hjernehinnebetennelse utvikle sykdommen dersom de er smittet med bakterien.

Nærkontakter er de som har hatt tett kontakt med den syke, det vil si nærmeste familie og venner eller elever i samme skoleklasse. Disse følges opp spesielt som et føre-var-tiltak, og får tilbud om forebyggende antibiotika-behandling.

Symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse:

De første tegnene er ofte vage og generelle:

 • feber med frysninger
 • hodepine
 • kvalme
 • oppkast
 • diare
 • allmenntilstanden er ofte sterkt nedsatt

Bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse kan gi blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Pasienten kan få små hudblødninger. Disse ser ut som små røde eller blårøde prikker, og har som kjennetegn at de ikke forsvinner når man trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Blodforgiftning kan utvikle seg raskt i løpet av få timer.

Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er tegn som kan komme sent i forløpet av hjernehinnebetennelse.

Informasjon til elevene

Rektor ved St. Olav videregående skole har sendt ut SMS med informasjon til elever og ansatte.

Dersom det er noen som ikke har blitt kontaktet, og som lurer på om de er i risikogruppen, kan de ta kontakt med Stavanger legevakt på telefon 51914500 eller 51914501.

Ved sykdomsfølelse eller feber, ta kontakt med legevakt på telefon 116117.

Publisert:

Les også

 1. Tilbyr antibiotika til St. Olav-elever

 2. Jenta døde få dager før Stavanger starter omfattende vaksinering

 1. Sykdom