Flor & Fjære bygger ut for 1000 spisegjester: – Vi har trukket i nødbremsen

Korona-krisen rammer Flor & Fjære midt i en utbygging til 20 millioner kroner.

Publisert: Publisert:

Hanne Kvernberg Hidlefjord og Endre Bryn Hidlefjord forbereder 25-årsjubileet til Flor & Fjære og har store planer for landskapsparken. Foto: Carina Johansen

 • Tor Inge Jøssang
  Journalist
iconDenne artikkelen er 95 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Vi har trukket i nødbremsen, sier Hanne Kvernberg Hidlefjord og Endre Bryn Hidlefjord.

Ekteparet driver Flor & Fjære. Den eksotiske landskapsparken og restauranten på Sør-Hidle er en av de største reiselivsbedriftene i Rogaland. Hvert sommer kommer 30-35.000 gjester med båt fra Stavanger for å oppleve verdens nordligste palmeøy. Magnus Carlsen og verdens sjakkelite har spilt Norway Chess i restauranten, som er omgitt av en oase med kinesiske vindmøllepalmer. Her feiret dronning Sonja 70-årsdagen i 2007.

I dypet under Sør-Hidle suser bilene gjennom Ryfylketunnelen, mens øya er helt avhengig av båt. Logistikken er krevende. Hittil er 50.000 sommerblomster produsert i Stavanger og fraktet ut til øya. Mindre hardføre planter, som blant annet engletrompeter og fuksia, er fraktet tilbake til Stavanger for vinterlagring.

For å slippe å frakte blomster mellom drivhuset i Stavanger og Sør Hidle, bygger Flor & Fjære for tiden det ekteparet kaller landets flotteste drivhus. Foto: Carina Johansen

Kombinert drivhus og restaurant

For å slippe å frakte blomster mellom drivhuset i Stavanger og Sør Hidle, bygger Flor & Fjære for tiden det ekteparet kaller landets flotteste drivhus. Her skal de produsere og vinterlagre plantene i framtiden. På sommerstid skal lokalet kunne ta imot inntil 1000 spisegjester i noe som vil bli en innendørs jungel.

I sesongen fra mai til september har virksomheten 60 ansatte og serverer inntil 300 gjester om gangen. Utbyggingen av nytt drivhus med restaurant skulle legge til rette for tredobling av antallet spisegjester. Planene omfatter også hytter for konferanse og innlosjering av ansatte.

– Vi prøver å lage verdens beste hage. Pågangen er ekstrem og vi har til nå måttet si nei til svært mange, fordi det er fullt. Alt ligger til rette for å ta Flor & Fjære til et nytt nivå, fortalte ekteparet til Aftenbladet rett før korona-krisen slo ut det norske reiselivet.

I dag er det usikkert for sesongstarten, som er planlagt 2. mai.

– Vi har ikke åpent akkurat nå. Dette gir oss litt tid til å områ oss. Den økonomiske situasjonen er tøff. Vi er en sesongbedrift. Det vi lever på gjennom vinteren er fjorårets overskudd. Nå har alle bookinger stoppet opp, på det tidspunktet vi er mest sårbare. Korona-krisen rammer oss fryktelig hardt, liksom resten av reiselivet, forteller Hanne Kvernberg Hidlefjord, som er daglig leder for virksomheten.

Tusenvis av gjester besøker hagene på Sør-Hidle hver sommer. Øya ligger i Strand og kalles Sør-Hidle for å skille den fra Nord-Hidle, som er en del av Sjernarøy. Foto: Carina Johansen

Spent på sommeren

Derfor settes bremsene på for utbyggingen, som er kalkulert til 20 millioner kroner. Gard Maskin skal gjøre seg ferdig med grunnarbeidet på den 11 dekar store drivhustomta. Finnøy Contracting støper grunnmuren. Drivhusfasaden er ferdig produsert og på vei fra Nederland. Håpet er at det danske firmaet som skal sette fasaden opp, ikke blir hindret av grenserestriksjoner og kan få utført arbeidet etter påske. Men arbeidet med innredningen og ny restaurant blir utsatt på ubestemt tid.

Den navngjetne hagen er i ferd med å våkne fra vinterdvalen og ekteparet konsentrer seg om å få den i stand.

– Det har vært en mild vinter, så alt ligger til rette for en hage verdig markeringen av vårt 25-årsjubileum. Når vi åpner kommer an på hva som skjer etter påske. Vi ser på smittereduserende tiltak på båten, restauranten og hagen, slik at vi skal slippe å holde stengt. Det virker ikke som det vil komme utenlandske gjester i sommer, men de utgjør uansett bare 10 prosent av våre besøkende. Vi håper å bli et alternativ for nordmenn som ikke kan reise til Syden i sommer. De kan komme til oss for å oppleve palmesus og bølgebrus. Men i verste fall kan vi ikke holde åpent. Da er jeg veldig bekymret for framtiden, sier Hanne Kvernberg Hidlefjord.

– Det har vært en mild vinter, så alt ligger til rette for en hage verdig markeringen av vårt 25-årsjubileum, sier Hanne Kvernberg Hidlefjord. Foto: Carina Johansen

Publisert:

Korona-viruset

 1. Engelske puber åpnet igjen: – Jeg kunne ikke vente

 2. Lege- og sykepleierkonflikt ved intensivavdelingen på SUS: - Uryddig og utydelig

 3. Kjæresten til Donald Trumps eldste sønn koronasmittet

 4. En person innlagt med korona på SUS

 5. – Vi har en ordfører som er på lag med Stavangers næringsliv

 6. – Neste sommer finnes ikke for alle eldre heller

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Reiseliv
 4. Strand kommune
 5. Ryfylke