De kjøpte hytte i Sirdal for stillheten. Nå frykter de konstant lyd fra vindturbiner

De avsidesliggende hyttene ligger tett på naturen. Nå risikerer de å få 250 meter høye vindturbiner omtrent én kilometer fra hytteveggen. – Det har vært mange tårer i hjemmet, sier Oddvar Aamodt.

Oddvar Aamodt, Marianne Aamodt-Skårdalsmo og barna Brim, Iselilja, Viljar og Dina Angelica Aamodt-Skårdalsmo. Hit rømmer de fra en stressende hverdag.
Publisert: Publisert:

Innimellom spredte trær og steiner, lyng og visne gresstrå, ligger hytta i all sin enkelhet. Den går nesten i ett med høstfarget natur.

Oddvar Aamodt og Marianne Aamodt-Skårdalsmo fra Egersund eier denne hytta, nær Visland i Sirdal, åtte kilometer sør for kommunesenteret Tonstad. Herfra er det ikke langt til bygda Virak, der flere grunneiere har skrevet leiekontrakt med det Stavanger-baserte vindkraftselskapet Norsk Vind.

– Det har vært mange tårer i hjemmet etter at vi ble kjent med utbyggingsplanene. Jeg ser ikke for meg at vi kommer til å ville reise til hytta dersom Bergeheia vindpark blir bygget. Samtidig kan vi ikke selge, vi ville gått med dundrende tap, sier Oddvar Aamodt.

Oddvar Aamodt og Marianne Aamodt-Skårdalsmo med barna Iselilja, Brim, Dina Angelica og Viljar Aamodt-Skårdalsmo. På besøk hos Malin, Axel og Noah Hermanns, og Noahs venn Iver Storebø.

Her i Bergeheia i Sirdal og Lund kommuner kan det komme 50 vindturbiner med en høyde på 200–250 meter. Den nærmeste vindturbinen kan komme én kilometer fra Aamodts hytte. Prosjektet har ikke fått konsesjon enda, men 20 grunneiere har signert avtaler med Norsk Vind.

Ifølge forhåndsmeldingen vil vindturbinene være synlige på 40–50 kilometers avstand i klarvær.

Klikk i kartet under for mer informasjon om Bergeheia vindpark, Tonstad vindpark og Buheii vindpark.

Hytteeiere hevder 300 til 400 fritidsboliger vil bli berørt av Bergeheia vindpark. De viser til Statistisk sentralbyrås kart over hyttefelt, og teller fritidsboliger som ligger inntil 5 kilometer fra planområdet.

Stillheten

Fra hytta til Aamodt er det 15 minutters gange til heia der familien går turer, fisker og plukker multer og blåbær.

– En stor sak i seg selv, er hvordan dette ødelegger dyreliv og natur. Jeg har sett både kongeørn og fiskeørn i Bergeheia, sier Aamodt.

De kjøpte hyttetomt i 2014. De to første årene hadde de en helårs-lavvo stående. Så har de gradvis bygd hytta.

– Vi reiser hit for å få avkobling fra en stressende hverdag. Vi frykter vi vil merke vindmøllene på både støy og skyggekast.

Med riktig vindretning kan de allerede i dag høre sus fra Tonstad vindpark på andre siden av Sirdalsvatnet, omtrent sju kilometer unna.

Knust hyttedrøm

I vår kjøpte Axel Hermanns fra Stavanger det han trodde var hyttedrømmen, like ved Aamodts hytte.

Axel og Malin Hermanns ville lære barna verdien av å ikke alltid ha luksus rundt seg. Noah, Malin og Axel Hermanns og hunden Ask.

– Vi hadde sett etter ei enkel hytte uten strøm og vann, ingen luksushytte. Den ligger for seg selv, nær naturen og gode turmuligheter. Stille og rolig, noe annet enn i de store hyttefeltene. Får vi et vindkraftanlegg én kilometer fra hytta, vil vi leve med konstant støy. Rekreasjonsverdien forsvinner totalt. Og pengene vi har lagt ned i dette, vil vi aldri få tilbake. Grunneierne tjener, mens vi går i tap.

Sammen med kone, to barn på 11 og 19 år, og en hund, skulle Hermanns nyte stillheten i Sirdal. Nå er han i konflikt med selger, og de møtes i retten, fordi Hermanns hevder det ikke ble opplyst om vindkraftplanene da de kjøpte.

Axel Hermanns med hunden Ask og Oddvar Aamodt. Vindturbinene kan komme på fjellet bak.

– Jeg mener det ikke burde være lov med vindturbiner i naturområder som her, ikke bare på grunn av nærhet til hytteområder og støy, men også fordi naturinngrepene dette medfører, ikke svarer til verken den økonomiske gevinsten eller miljøgevinsten man eventuelt høster, sier Hermanns.

Selv om de er uenige med grunneierne, forstår Hermanns og Aamodt hvorfor bøndene på Virak velger å takke ja til leieavtale med utbygger Norsk Vind.

– Dette er levebrødet deres, jeg har forståelse for det. Samtidig vet vi at flere av grunneierne som har inngått leieavtaler, ikke bor i Sirdal. De har arvet grunn og nå skal de tjene penger på dette. Det har jeg mindre forståelse for, sier Hermanns.

Les også

«Den første gigantvindmøllen kan prøveoppstilles i ett år midt mellom Karl Johan og Stortingsgaten»

KOMMENTAR: Det er i områder vindkraften begynner å bli synlig at motstanden er størst. Det er kanskje ikke så rart.
Oddvar Aamodt og Axel Hermanns ved førstnevntes hytte.

– Jeg skal jo leve av denne gården, sa grunneier og bonde på Virak, Andreas Liland, til Aftenbladet for to uker siden.

En vindpark vil gi bøndene penger på konto i inntil 25 år. Anleggsveier vil gjøre arbeidet deres enklere. Videre mener grunneierne at bedre tilgjengelighet vil føre til økt turisme, at vindparken kan skape arbeidsplasser og at økt investering i bygda kan hindre fraflytting.

Sandnes-ordfører er grunneier i Sirdal

Stanley Wirak har som ordfører i Sandnes sagt at han ikke ønsker mer vindkraft i sin kommune. I Sirdal er han én av grunneierne som har signert avtale om Bergeheia vindpark.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak eier dette gårdsbruket på Virak.

– Det bor ikke et eneste menneske der vindmøllene skal være. I Sandnes ligger de tett på folk, har Wirak uttalt.

Flere hytteeiere og turgåere har reagert på dette.

Les også

Lunds nye ordfører er skikkelig irritert på Stanley Wirak

Seks av sju på formannskapsmøtene er kvinner. Nå skal Lund styres fra to nabohus på Heskestad.
Les også

Hoppet i stolen da hun leste om planene

Planene om gigantiske vindturbiner i Bergeheia kommer som et sjokk på folk i Lund.

– Det stemmer ikke at det ikke er folk her, vi er mange hytteeiere, sier Hermanns.

Han kjøper heller ikke grunneierne sitt argument om at vindparken vil trekke til seg turister på grunn av bedre fremkommelighet.

– Sirdal er hyttekommune og turistkommune. Enda flere vindkraftverk passer ikke inn i dette bildet. Om vinteren kan det være fare for iskast. Jeg sender ikke ungene mine opp i heia da.

En fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag av Aftenbladet, viser at majoriteten av befolkningen deler og Aamodt og Hermanns syn på vindkraft:

– Har vi ikke bidratt nok?

Gry Hildur Finsnes Jemsby fra Stavanger eier en gammel fjellgård som har tilhørt familien i generasjoner i Finsnesheia ved Lindvatnet i Sirdal. Huset, som brukes som fritidsbolig, ble bygget i 1860. Hit går det ikke bilvei, og turen til fots tar en drøy time.

– Gården ligger om lag 1000 meter fra planområdet til vindkraftparken, sier Finsnes Jemsby.

Området er allerede berørt av både vannkraftutbygging og av høyspentledninger, som går like ved gården.

Gry Hildur Finsnes Jemsby eier en fjellgård på Finsnesheia ikke langt fra området der Norsk Vind vil bygge vindkraftverk. Gården ligger 375 meter over havet.

– Jeg er absolutt for grønn energi, men har vi ikke allerede bidratt nok med vårt vann og med ledninger over fjellet, spør Finsnes Jemsby.

Hun tok selv kontakt med Norsk Vind da hun fikk rede på planene om vindkraftverk i Bergeheia.

– Det er nonchalant å ikke informere oss. Jeg fikk vite at vi heller ikke har krav på erstatning. Huset vårt er på grensen til kulturminne. Kommer det et vindkraftverk i Bergeheia, blir området ødelagt, sier hun.

Fjellgård på Finsnesheia med høyspentmastene til høyre, og Lindvatnet i forgrunnen.

– Det eneste som lager lyd er bekken

Også Eli Brattaas og Rolf Torkelsen fra Stavanger frykter turområdene vil bli ødelagt. De har hytte på Stuhaug, midt mellom Tonstad og Virak i Bergeheia. Hytta ligger like ved grensen for planområdet til vindkraftverket.

– Når vi kommer opp hit, opplever vi sjelefred. Det eneste som lager lyd er bekken. Her er fantastisk natur og et rikt dyreliv. I går hang det tre ørner over hytta i lang tid, sier Brattaas.

De kjøpte hytta for å få tilgang til roen og naturen.

Eli Brattaas og Rolf Torkelsen eier både tomten og hytta på Stuhaug i Sirdal. Men ikke langt fra hytteveggen ligger utmark som kan blir brukt til vindturbiner. 20 grunneiere har signert avtaler med Norsk Vind Energi AS.

– Det er forferdelig å tenke på at dette kan bli ødelagt av et vindkraftverk. Slik det ser ut nå, vil vindturbinene komme veldig tett på. For oss blir det ikke aktuelt å være her om de kommer. Det vil bli støy, blinkende lys og 250 meter høye turbiner istedenfor vakker natur og ro, sier Brattaas.

– Trodde vi hadde en uforstyrret perle

Hilde Irene Hompland fra Ålgård eier en slektsgård i Osen ikke langt fra Bjørnestad, noen kilometer fra planområdet. Familien pusser nå opp gården, som sto til forfall.

– Da låven raste sammen, fikk vi et brev fra kommunen om at vi hadde en skjemmende bygning. Det er et paradoks. For nå risikerer vi å få et skjemmende vindkraftverk i nabolaget. Det er klart at planene går ut over motivasjonen for å pusse opp, sier Hompland.

Hun forteller at gården også har ei jakthytte høyere oppå fjellet. Denne vil få panoramautsikt til eventuelle turbiner i Bergeheia.

– Vi trodde vi hadde en uforstyrret perle. Fjellene er vårt rekreasjonsområde, og vi bruker dem året rundt. Nå kan de bli til et industriområde. Vidsynet vil bli ødelagt i mils omkrets sier Hompland, som bor i Gjesdal – heller ikke der er det fritt for vindturbiner.

– Uansett hvilken topp jeg går på, så ser jeg dem. Nå setter jeg min lit til at Sirdal kommune går imot Bergeheia vindpark, og at kommunen får en medbestemmelse, sier Hompland.

Sirdal-ordfører Jonny Liland (Ap) er svært klar i sin tale:

– Personlig kommer jeg til å kjempe mot vindparken med nebb og klør. Og jeg har et godt politisk utgangspunkt for å få flertall, har Liland sagt.

Med ugunstig vindretning kan Oddvar Aamodt høre suset fra Tonstad vindpark på sju kilometers avstand.

Lover å lytte

Prosjektleder Arne Fredrik Lånke i Norsk Vind påpeker at prosjektet er på et veldig tidlig stadium. Han sier hytteeierne skal få rikelig med anledninger til å si sitt.

– Når, og dersom, myndighetene velger å ta denne meldingen til behandling, vil de sende den på en bred høring som er åpen for alle. Innspillene fra høringen danner grunnlaget når myndighetene bestemmer hva vi må konsekvensutrede, sier Lånke og understreker at fritidsboliger, sårbare arter som blant annet ørn, og kulturminner vil være en del av vurderingen.

– Hytteeierne hevder 300–400 fritidsboliger vil bli berørt.

– Hvem som er berørt, og i hvilken grad, vil bero på en samlet vurdering av en rekke tema, herunder synlighet og støy. Ikke alle slike faktorer kan tallfestes, men for støy stilles det strenge krav som må overholdes.

– Hva synes dere om reaksjonene på at dette kan ødelegge urørt natur?

– Norge har mye fossil energi som skal fases ut i årene som kommer, og man skal også bygge nye, bærekraftige arbeidsplasser. Vindkraft vil være en av de aller mest nærliggende og lønnsomme løsningene. Erfaringen er at kommuner med lang erfaring med vindkraft, er godt fornøyde med sine anlegg. De opplever ikke områdene som ødelagt.

Endringer på gang

Stortingsmeldingen «Vindkraft på land — Endringer i konsesjonsbehandlingen» er for tiden under behandling. Regjeringen foreslår en kraftig innstramming i konsesjonsbehandlingen.

Saken er nå til behandling i energi- og miljøkomiteen. Frist for innstilling er 24. november. Etter dette følger behandling i Stortinget.

Publisert: