Stavanger vil ha Sjakk-VM

Men det kan koste flesk.

Kjell Madland, sjefen for Norway Chess, mener regionen kan være moden for en VM-kamp i sjakk. Foto: Kristian Jacobsen

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Norway Chess er etter to år etablert som en av verdens beste sjakkturneringer. I fjor var turneringen i Stavanger rangert som blant de tre beste turneringene i verden, i år kan det bli ennå bedre når status gjøres opp før jul en gang.

Så god er turneringen at turneringsledelsen har så smått begynt å lukte på større oppgaver. Da Oslo lanserte sin interesse for årets Sjakk-VM, som gikk til den russiske OL-byen Sotsji, sonderte også Stavanger mulighetene.

Les også

Karjakin feirer seieren med et glass vin

Takket nei til EM

Det politiske miljøet og toppledelsen i Stavanger kommune lot seg friste, men manglet pengene til å stable et arrangement på beina. Nå mener turneringsleder Kjell Madland at det bør siktes mot VM. Norway Chess har allerede fått forespørsel om å arrangere kvinne-EM i sjakk, men takket nei.

-Vi begynner å få en posisjon internasjonalt, og en posisjon som egentlig er veldig stor. Jeg tenker at vi har alt som skal til for å arrangere et VM, sier Madland til Aftenbladet.

Alt annet utenom pengene, kunne han lagt til. I sjakkretser ryktes det om at Sotsji måtte ut med over 40 millioner kroner for høstens VM-kamp. Dette er penger som nok sitter langt inne i Norge.

Til sammenligning har Sjakk-OL i Tromsø et budsjett på 135 millioner kroner, der nesten 90 millioner er finansiert gjennom statlige penger.

-For å si det ganske enkelt, dersom det er vilje i næringslivet, vil det absolutt være interessant, sier Madland, som sier mulighetene er sondert og at det kan være realistisk om noen år.

Les også

Karjakin vinner Norway Chess

-Naturlig valg

Han mener også at det er naturlig at Stavanger er den destinasjonen i Norge for en VM-kamp der Magnus Carlsen kjemper om tittelen; Norway Chess har sørget for det.

-Vi er den mest rutinerte arrangøren. Alle spillerne som er aktuelle for en VM-kamp, har vært her, sier Madland.

Det er ikke mer enn et par år siden at ideen om Norway Chess ble unnfanget, av en interessert sjakkfar på Ålgård — Kjell Madland selv. Sjakkforbundet tente på ideen, og siden har superturneringen i Stavanger gått verden rundt via verdensveven.

-Disse dagene har verden sett litt til denne regionen. Sjakk er stort og det er mange som følger med. Et kvalitetsarrangement med mange store spillere som har vært synlige. Jeg er imponert av gjengen som har fått dette til, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø til Aftenbladet.

-Er det realistisk å ta på seg større oppgaver som en VM-kamp?

-Jeg mener det er realistisk, men vi trenger litt tid for å stable på beina et spleiselag som gjør dette mulig. I år fikk vi litt dårlig tid, men jeg tror absolutt vi kan klare det i framtiden, noe ikke minst Norway Chess har vist er mulig.

-Jeg tror heller ikke det skal være umulig å få pengene på plass og skal gjøre mitt for å hjelpe til at det kan skje, men vi er avhengig av hjelp, ikke minst fra næringslivet, sier Sagen Helgø.

Få publikummere

Ting har altså gått i rekordfart for Norway Chess. Årets budsjett var på 7 millioner kroner, opp fra 6 millioner i 2013.

Selv om sjakk ikke har tatt steget som en publikumsbegivenhet, der folk møter opp i lokalene for å se spillerne, er det gjennom mediene og internett, med direktesendinger og live-studie skapt stor interesse.

Turneringsledelsen har heller ikke budsjettert med store publikumsinntekter, dermed står sponsorinntektene, kommunale og fylkeskommunale bidrag igjen som viktigste pengeposter.

Turneringen har også gått hjem hos barn og unge, med egen sjakkturnering for skolene. Noe som også var målet og en av effektene bak ideen om å samle verdenseliten i Stavanger.

Les også

Slik vinner Magnus Carlsen Norway Chess

Steg for steg

-Vi er fortsatt i en oppbyggingsfase, men har tatt store steg. Målet er å få til en tre års plan, der vi engasjerer sponsorer for lenger avtaler. Fortsatt ser vi store utviklingsmuligheter, men må sier svært godt fornøyd med årets turnering, sier Madland.

-Vi er kjempefornøyd med turneringe og har tatt den noen skritt videre. Ikke minst er vi fornøyd med produksjonene som har gått ut underveis i mediene og opplegget som er lagt opp fra den siden, sier Jøran Aulien-Jansson, president i Norges Sjakkforbund.

Les også

- Selv India hadde vært bedre enn Sotsji

Videre spissing av turneringen vurderes. I tillegg er det heller ikke tatt stilling til om hvilket opplegg det kjøres for den tiende turneringsplassen. De to første årene har den gått til norske spillere.

-Kan det være en mulighet å la for eksempel Judit Polgar (høyest rankede kvinnelige spiller) utfordre herrene i Stavanger?

-Vi får se hva vi gjør neste år, det har vi ikke tatt stilling til, men vi har lyst til å få til noe friskt. Vi ser det er en del grep som kan gjøres for å skape mer blest om turneringen, også når det gjelder å få flere mennesker i lokalene når det spilles, sier Madland.

Les også

 1. Magnus Carlsen spiller VM-kampen i Sotsji

 2. Er hun best i sjakk av kjendisene?

Sjakklegenden Garry Kasparov kastet glans over Norway Chess 2. juni. Foto: Kristian Jacobsen

Publisert:
 1. Sjakk

Mest lest akkurat nå

 1. Dropper solcellene etter kommunens siste vedtak: – Panelene ligger i kjelleren og er til salgs

 2. Aftenbladet avslører: Viking har brutt idrettens regelverk i Berntsen-saken

 3. «Hæ, har dere flyttet dit?» spør folk. Nå har hjemmet deres vunnet arkitekturpris.

 4. 322 nye koronasmittede siste døgn

 5. Politiet har frigitt navnet på mannen som døde i trafikk­ulykken på Buevegen

 6. Alle blir glade når denne mannen kommer