Carlsen til Norway Chess

Magnus Carlsen, Levon Aronian, Veselin Topalov, Fabiano Caruano, Peter Svidler og Sergey Karjakin kommer til Norway Chess 2014.

Publisert: Publisert:

Magnus Carlsen er bekreftet til Norway Chess.

  • Stein Jupskås
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Turneringen avholdes i Sandnes, Stavanger og Time i perioden 2.— 13. juni.

De inviterte spillerne er alle blant verdens desidert beste. Levon Aronian fra Armenia er ranket som nummer to i verden. Stjerneskuddet Fabiano Caruano fra Italia er ranket som nummer tre. Han er med sine 21 år til og med yngre enn Magnus Carlsen. Topalov, Karjakin og Svidler er for tiden henholdsvis nummer 5, 10 og 11 på verdensrankingen.

Anand sa nei

Tidligere verdensmester Viswanathan Anand, som Magnus Carlsen slo under høstens VM i India, er forespurt men kommer ikke.

— Det passet ikke for ham å komme til Norge i juni. Men det er overveiende sannsynlig at spilleren som skal spille neste VM-match mot Magnus Carlsen, er i det feltet vi nå har invitert. Anand tar sikte på å komme tilbake til Norway Chess i 2015, sier Madland.

Spillesteder under den store sjakkturneringen blir Vågen videregående skole, Aarbakke AS på Bryne og Scandic Stavanger Forus. Det arbeides med ytterligere to spillesteder.

Preikestolen?

— Hva med Aftenbladet? Kanskje dere kan stille lokaler for en spilledag? spør Heidi Jeanette Nygaard, stadig på leit etter nye omgivelser. Hun er helller ikke fremmed for å bringe turneringen opp på helt spektakulære arenaer.

— Preikestolen hadde jo vært noe, men ikke for hovedturneringen. Magnus Carlsen løp jo opp dit i fjor, og jeg tror nok mange av de andre sjakkspillerne også har lyst dit. Kanskje kan vi legge kjendisturneringen der oppe, sier Nygaard.

Ifølge Nygaard skyldes sjakktoppenes velvilje til Stavanger og Sandnes nettopp at de opplever noe ekstra her.

— Det er ikke nok å tilby et fancy hotellrom med frokost. Det må også være med opplevelser, gjerne ting de kan delta i selv. I fjor ville de ha sykler og det skal de få i år også, gjerne med en egen sjakkrute i Stavanger som blant annet viser hva vi har levd av før og hva vi lever av nå. Både Hermetikkmuseet og Oljemuseet bør være med på den ruta, sier Nygaard.

Rekord

Rekordantallet 1400 elever er påmeldt til et undervisningsopplegg i tilknytning til turneringen. Undervisningen er alt innledet på 34 skoler. Det hele toppes med en skoleturnering i Vitenfabrikken 6. mai, med flere av sjakkens superstjerner ringside. Antallet påmeldte til sjakkundervisningen er dobbelt så stort som i fjor og arrangøren har sett seg nødt til å stanse påmeldingen.

— Det er vel helst her vi foreløpig merker forskjellen fra i fjor. Ellers er opplegget rundt turneringen mye av det samme. Det er like mange spillere, like mange kamper og likt opplegg rundt prispengene. Førstepremien blir 100.000 euro, som i fjor, sier styreleder Kjell Madland i Norway Chess.

Nordisk utfordrer

Det arbeides med å finne ytterligere fire spillere på toppnivå.

— Vi regner med å ha dette klart innen utgangen av oktober. Samtidig ønsker vi å ha et spesielt opplegg rundt den tiende og siste av spillerne. Meningen er å arrangere en Nordic Challenge-turnering slik at den plassen blir avsatt til Nordens beste spiller utenom Magnus, sier Madland.

Etter alt å dømme vil det bli arrangert en egen kvalifisering med to deltakere fra hvert av de nordiske landene.

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, er imponert over det feltet som alt er klart til Norway Chess.

— År nummer to er ofte det vanskeligste for en ny turnering. Likevel ser det ut til at man her har befestet en ny superturnering i Norge. Stavanger-regionen har gjort et kupp her, sier Agdestein til NTB.

Presseinvasjon?

Arrangørene regner med atskillig større trykk fra både presse og publikum enn det som var tilfelle i fjor. At Norge i mellomtiden har fått selveste verdensmesteren, har ikke gått upåaktet hen.

— Det vil nok bli et trykk etter hvert som turneringen nærmer seg. Bare i fjor ahdde vi 350 presseoppslag i USA, og det kom journalister helt fra Australia. Dette blir stort, og vi håper det vil gi positive ringvirkninger for hele regionen, sier Kjell Madland.

Spillerne:

Magnus Carlsen (23), Norge. Verdensmester. Leder verdensratingen over 40 poeng foran nestemann.

Levon Aronian (31), Armenia. En av Magnus Carlsens tøffeste motstandere. Nummer to på verdensrankingen.

Veselin Topalov (38), Bulgaria. Har vært blant verdens beste spillere i 20 år. Nå nummer 5 på verdensrankingen. Ble verdensmester i 2005. tAPTE FOR vISHY aNAND I NY vm-KAMP I 2010.

Fabiano Caruano (21), Italia. Nummer 3 på verdensrankingen. Sett på som en sannsynlig utfordrer til Magnus Carlsen i årene framover.Født i Miami, USA. Slo sin første stormester alt som tiåring.

Sergey Karjakin (24), Russland. For tiden nummer 10 på verdensrankinngen. Har rekorden som tidenes yngste stormester. Den tittelen fikk han da han var 12 år og sju månder gammel.

Peter Svidler (37) Russland. Har vunnet sju russiske mesterskap, en FIDE World Cup og fem olympiske gullmedaljer. Nå nummer 11 i verden.

Publisert: