- Dette er en ripe i lakken for Frps Israel-venner

Rogaland FpU-formann Mats Danielsen mener det skader partiet når finansminister Siv Jensen (Frp) kaster ut israelske oljeselskaper av oljefondet.

Publisert: Publisert:

Mats Danielsen, Rogaland FpU. Foto: Fredrik Refvem

  • Atle Andersen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Dette er veldig dumt og en ripe i lakken for oss Israel-venner på grasrota i Frp, sier Mats Danielsen til Aftenbladet. Formannen i FpU i Rogaland har fått med seg at finansminister kaster ut to israelske selskaper ut av Oljefondet. Årsaken er at Frp-lederen mener selskapene bryter folkeretten ved å bygge bosettinger i Øst-Jerusalem.

— Det er spesielt ettersom vi har vært partiet som har stått på barrikadene for å støtte Israel. Selv om forslaget neppe kommer fra Frp, men fra Høyre, er dette uheldig for partiet, sier Danielsen.

- Hvorfor er du uenig i regjeringens avgjørelse?

— Israel er et demokratisk land. Skal vi kaste ut selskaper fra alle land vi er uenig med, hadde det ikke vært mange selskaper igjen å investere i for Oljefondet. Da burde vi for eksempel slått ned på USAs bruk av overvåkning, men det tør vi selvsagt ikke. Som vanlig er det bestandig Israel som framstilles som den stygge ulven, mener Danielsen.

Etikkrådet

Les også

Oljefondet kaster ut tre selskaper

Det er Finansdepartementet som følger Etikkrådets anbefaling og utestenger Africa Israel Investments og Danya Cebus fra Statens pensjonsfond utland, også kjent som Oljefondet. I Etikkrådets vurdering heter det at Africa Israel Investment, med Danya Cebus som et børsnotert datterselskap, er hovedentreprenør for byggeprosjektet C-Jerusalem, som sidestilles med bygging av israelske bosetninger på resten av Vestbredden. De to selskapene var også utelukket i perioden august 2010 til august 2013 på bakgrunn av tilsvarende virksomhet, opplyser Finansdepartementet til NRK. Les mer:

Les også

Før var Israel-vennene i flertall

Stortingsrepresentant Marianne Martinsen (Ap) synes Siv Jensen har tatt overraskende beslutning.

— Dette viser at det er krevende for Frp å være i regjering. De Israel-vennlige velgerne til Frp er nok skuffet over Siv Jensen, sier Marthinsen til NRK. Siv Jensen har ikke vært tilgjengelig for kommentar på grunn av en utenlandsreise.

Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, sier til NRK at han er skuffet over avgjørelsen om å utestenge de israelske selskapene

– Vi tror det må ha skjedd en feil, og at det vil bli tatt opp til vurdering igjen, sier ambassadøren.

Les mer:

Les også

Dagen: Sønnen til Netanyahu med kjæreste fra Grimstad

Forslag på fylkesårsmøtet

I helgen holder Rogaland Frp årsmøte. Uavhengig av saken om det norske Oljefondet, fremmer FpU følgende resolusjonsforslag om regjeringens Israel-politikk:

Rogaland FrP mener derfor at den nye borgerlige regjeringen må være kompromissløse i spørsmål som omhandler Israels rett til eksistens og å forsvare sitt lands innbyggere mot den stadige trusselen fra sine naboland.

— Gjennom forslaget vil vi først og fremme gi et sterkt signal til regjeringen om å støtte opp om Israel, sier Danielsen.

Les mer:

Publisert:

Les også

  1. Prest brukte Palestina-skjerf på jødemarkering

Siv Jensen, finansministen (Frp). Foto: Jon Ingemundsen

Mest lest akkurat nå

  1. Thorbjørn Lea ble korona­smittet i mars. Slik preges han av sykdommen åtte måneder senere

  2. 65 færre ansatte i skolen: – Vi er alvorlig bekymret

  3. Haaland hyller sitt store idol: – Det er vilt. Den mannen er ikke normal

  4. Rolf Kristian Larsen med hovedrolle i filmen om alle norske katastrofers mor: «Nordsjøen»

  5. Er det eit offentleg ansvar å gi Kurt Nilsen millionlønn til jul?

  6. Frontkolliderte med vilje. Frifinnes for drapsforsøk for andre gang

  1. Politikk