Politiet henlegger bunadsjikane

Ap-politiker Sahfana M. Ali anmeldte Merete Hodne for hets. Nå er saken henlagt.

Sahfana M. Ali er stolt av bunaden sin. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Julie Teresa Olsen
  Julie Teresa Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

For ett år siden viste Ap-politiker Sahfana M. Ali stolt frem sin nye rogalandsbunad på Facebook. Som tilbehør til bunaden hadde hun fått spesialsydd en egen hijab med bunadsbroderier. Kort tid etterpå opplevde hun grov hetsing.

Merete Hodne var blant dem som hisset seg opp over bunaden til Ali. På Hodne sin Facebook-side ble det blant annet publisert et manipulert bilde av Ali i sin nye bunad med påskriften "Dette er et hån mot vår norske kultur. Styr unna Embla bunader om du er motstander av dette."

Her er bildet som ble anmeldt, men som Merete Hodne nekter for å ha manipulert. Foto: Printscreen.

Sahfana M. Ali og Marianne Lambersøy hos butikken Embla bunader som laget bunaden, anmeldte Hodne til politiet for hatefulle ytringer og for å ha stjålet et bilde og deretter manipulert det.

Mangler bevis

– Saken er henlagt på bevisets stilling. Politiet har ikke kunnet bevise at det er Merete Hodne som har manipulert bildet eller postet det på Facebook, sier Lene Tesdal Tonstad, politijurist ved Time lensmannskontor, som har etterforsket saken.

– Betyr det at Hodne har nektet for at det var hun om postet bilde på sin egen Facebook-side?

– Jeg ønsker ikke å kommentere hva Hodne har sagt i avhør, men etter en samlet vurdering av det som har kommet frem i etterforskningen, må vi henlegge saken fordi vi ikke kan bevise at det er begått en straffbar handling, forklarer Tonstad.

Les også:

Les også

«Bunadspolitiet»: Hva er egentlig problemet med hijab til bunad?

– Hvorfor har det tatt nærmere ett år å henlegge saken?

– Det burde kanskje ikke tatt så langt tid, men noen ganger tar slike saker lenger tid enn nødvendig på grunn av den totale arbeidsmengden, sier Tonstad.

Stor belastning

– Politiet tar denne typen saker som omhandler hatkriminalitet på høyeste alvor, men det er ofte vanskelig å bevise hvem som har gjort hva i slike saker, legger hun til.

Bunaden til Shafana M. Ali fikk stor oppmerksomhet over hele landet. Mange hyllet henne for å vise mot, men Ali måtte også tåle mye hets.

Sahfana M. Ali og Marianne Lambersøy i forbindelse med prøvingen den gang bunaden var ny i juni i fjor. Foto: Jonas Haarr Friestad

«Som å plassere en gullring i trynet på en gris» og «du er faen ikke norsk muslimsvin. Kommer aldri til å bli det heller. Fuck you. Pell deg hjem», var blant kommentarene under bildet som ble spredt til flere hatsider på internett.

Les også:

Les også

Netthetser ba Sahfana om unnskyldning

– Jeg er veldig skuffet og jeg synes det er underlig at politiet har brukt nærmere ett år for å komme frem til at de vil henlegge saken. Det er lettvint av politiet å henlegge saken. Om de mener å ta netthat på alvor, så er ikke dette å vise alvor, sier Sahfana M. Ali.

– Saken har vært en stor belastning for min familie og meg. Det har fått ut over min livskvalitet, forteller hun videre.

Bunad på 17. mai

Ali mener politiet forskjellsbehandler når de henlegger saken.

– Nylig ble en mann dømt for hets mot min partikollega Hadia Tajik. Jeg kan ikke helt forstå hva som er annerledes med denne saken, sier hun.

Ali klager likevel ikke henleggelsen inn for statsadvokaten.

– Jeg vil ikke gi Hodne og hennes meningfeller mer oppmerksomhet enn nødvendig. Nå vil jeg legge saken bak meg, sier hun.

17. mai stiller Sahfana i bunad for første gang i folketoget.

– Jeg gleder meg til å feire nasjonaldagen i bunad. Den har allerede vært i bruk ved flere anledninger. Jeg bruker bunaden så ofte jeg kan, sier hun.

– Den beste medisinen mot fordommer og rasisme er å bli kjent med hverandre. Jeg vil oppfordre Hodne til å bli kjent med kvinner med minoritetsbakgrunn.

Hodne står på sitt

Merete Hodne legger fortsatt ikke skjul hva hun mener om kombinasjonen bunad og hijab.

Jeg anmeldte tilbake, og nå er begge sakene henlagt. Jeg mener det samme som den gang. Hijab og bunad hører ikke sammen. Det er det samme som å ta på seg et IS-flagg til bunaden, sier Hodne.

– Det var ikke jeg som manipulerte det bildet. Jeg har ikke teknisk innsikt til å gjøre noe slik, legger hun til.

– Men var det du som postet bilde på din Facebook-side?

– Jeg vil ikke si noe mer. Jeg er frisør og det er 16. mai. Jeg har ikke tid til å snakke nå, sier Hodne.

Les også:

Les også

 1. Hodne vurderer hijab-saken til Strasbourg – starter kronerulling

 2. Merete Hodne saksøker Løgnaslaget

 3. Per Inge Torkelsen om Hodne-saken: "Sjøl vil eg be retten om å få sona i Bredtveit Kvinnefengsel, då eg heilt siden ungdommen har vært sykt interesserte i damer."

Publisert:
 1. Sahfana M. Ali
 2. Hijab
 3. Merete Hodne
 4. 17. mai

Mest lest akkurat nå

 1. Gutt satt fast på fjell­hylle – reddet ned i god behold

 2. Jonas Gahr Støre til Aftenbladet etter rusavklaring: – Godt å få sagt det

 3. I neste uke kan du registrere deg for vaksine

 4. – Dette vil svekke norsk sikkerhet og gjøre oss mer avhengig av USA

 5. Artist fra Sandnes fikk Spellemannpris

 6. Avverga tidenes kultur­poli­tiske skan­dale