Funksjonshemmede Daniel mister jobben

Daniel Melbø Nielsen (25) fortviler. Han må slutte hos Pro-Service i Sandnes fordi kommunen mener han er for syk og fordi 35 andre står i kø for å få jobben hans.

– Jeg forstår at han kanskje ikke er den mest effektive og at det er mye han ikke kan gjøre, men det må jo være plass til slike som Daniel også, sier mor Elisabeth Melbø.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Daniel har en muskelsykdom (Duchenne muskeldystrofi) som gjør at helsetilstanden hans stadig blir forverret. Da Daniel var 13 år ble han gradvis mer avhengig av i rullestol.

Nå mener Pro-Service og Sandnes kommune at Daniel ikke lenger bør jobbe på grunn av det de kaller helsemessige årsaker. Men Daniel vil mer enn gjerne jobbe.

– Det var dumt at de sa det. Jobben er viktig for meg. Jeg trives veldig godt. Her er det sosialt. Vi kan snakke om fotball. Kompisen min jobber også der, forteller Daniel.

Forrige uke ble Daniel kalt inn til et møte der han fikk beskjed om at jobben hans vil fases ut og avsluttes i september.

– Jeg forstår at han kanskje ikke er den mest effektive og at det er mye han ikke kan gjøre, men det må jo være plass til slike som Daniel også, sier mor Elisabeth Melbø fortvilet.

Tre dager i uken er Daniel på plass i fruktavdelingen hos Pro-Service. Her merker han fruktkorger før de sendes ut til bedrifter i distriktet.

– Jeg klarer fint å gjøre denne jobben, sier Daniel.

Trenger det sosiale

Moren er bekymret for at han blir sittende mye inne og alene.

– Daniel har ikke alltid vært like sosial. Han hadde få venner i oppveksten på grunn av sykdommen. Det betyr utrolig mye for han at han har et sosialt liv på jobb, forteller moren.

Etter at Daniel var ferdig på Jåttå videregående skole fikk han jobb på Pro-Service gjennom en såkalt VTA-plass (varig tilrettelagt arbeid) som blir delvis finansiert av Nav og delvis av kommunen.

– Det er viktig for Daniel å komme seg ut, oppleve andre ting og føle at han bidrar. Vi trodde Daniel hadde en sikker jobb, men slik var det ikke.

Daniel bor i egen leilighet i et bokollektiv for unge med funksjonshemninger på Lundehaugen i Sandnes.

Daniel Melbø Nielsen bor i egen leilighet i et bokollektiv for unge med funksjonshemninger på Lundehaugen i Sandnes.

– Jeg forstår at økonomien er presset, men hvorfor må det alltid gå ut over de svakeste, spør moren.

35 på venteliste

– Hvorfor mister Daniel Melbø Nielsen jobben?

– Det handler om to ting. Den helsemessige situasjonen til Daniel tilsier at han burde hatt et annet tilbud fra kommunen. I tillegg har vi 35 personer på venteliste som ønsker en VTA-plass. Men jeg forstår godt at de syndes det er vanskelig situasjon, sier Bjørn Kulleseid, avdelingssjef hos Pro-Service.

Pro-service har tilsammen 110 VTA-plasser. 12 av dem disponeres av Gjesdal kommune. Resten av Sandnes. Bedriften har aldri før hatt så lang venteliste.

– Behovet er sannsynligvis større enn ventelisten gjenspeiler. Vi har lenge ønsket oss flere plasser, men signalet fra Nav er at det ikke vil bli opprettet nye plasser. Det betyr at kommunen eventuelt må fullfinansiere plassene, forklarer Kulleseid.

Det er viktig for Daniel Melbø Nielsen å komme seg ut, oppleve andre ting og føle at han bidrar. Nå frykter mor Elisabeth Melbø at han vil bli sittende mye inne alene.

Større konkurranse

Sandnes Pro-Service beskriver seg selv som en av landets ledende produksjons- og opplæringsbedrifter for mennesker med nedsatt arbeidsevne. Bedriften har ansvar for oppfølging av nær 200 medarbeidere i ulike tiltak.

Sandnes Pro-Service er eid av Sandnes og Gjesdal kommuner.

I 2015 ble 11 ansatte overflødige etter at Pro-service tapte et anbud i 70 millioners klassen, til en kommersiell bedrift i Oslo.

Fra og med 2015 fikk private aktører mulighet til å ta seg inn på dette markedet etter at Høyre/Frp-regjeringen endret anbudsreglene. Nav må kjøpe inn etter lov om offentlige anskaffelser, noe som betyr åpne anbud.

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Gjesdal kommune
 3. Sandnes kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Navnet på omkommet MC-fører i Sandnes frigitt

 2. Denne leverandøren har de minst fornøyde kundene

 3. Rennfast: – Løftebrudd om bergingsbil

 4. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 5. Jostein (80) traff perfekt med nytt kraftverk, akkurat da strømprisene gikk til himmels

 6. Toppscorer i fyr og flamme - herjet i storseier