Taxisjåfør dømt for å ha kjørt med kunde på taket

Taxisjåføren (58) som kjørte med en misfornøyd kunde på taket fra Gausel til Stavanger sentrum, dømmes til 14 dagers fengsel. Han mister imidlertid ikke retten til å være taxisjåfør.

Den tiltalte taxisjåføren vil anke dommen fra Stavanger tingrett. (Illustrasjonsfoto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix)
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

- Dette har vært en svært vanskelig tid for meg. Spesielt psykisk, sa den tiltalte taxisjåføren til Aftenbladet etter at han hadde forklart seg i Stavanger tingrett.

Selv mener 58-åringen at han handlet i nødverge da han kjørte med en mann på taket. En av meddommerne er enig med ham. Rettens flertall, den andre meddommeren og rettens leder, dømmer ham.

Aftenbladet erfarer at 58-åringen kommer til å anke den ferske dommen.

Ba om kortet

Det var natt til 25. mars i fjor at den spesielle kjøreturen fant sted. Den tiltalte taxisjåføren plukket opp en kunde i Stavanger og fikk beskjed om å kjøre ham til Gausel. De hadde ikke kjørt langt før kunden ba sjåføren om å stanse ved en bensinstasjon i Løkkeveien.

Kunden var lenge inne på bensinstasjonen, men da han kom ut, hadde han ikke handlet noe. I retten forklarte tiltalte at noe med måten kunden var på, gjorde ham urolig.

Les også

Taxisjåfør tiltalt for å ha kjørt med mann på taket

Les også

Taxisjåfør kjørte med kunde på taket - hevder han handlet i nødverge

Da kunden satte seg inn i bilen igjen, ba taxisjåføren derfor om å få hans bankkort. 58-åringen sjekket at det var penger på kortet, men da han skulle slippe kunden av på Gausel, ville ikke kunden slå inn koden.

Det var da problemene startet.

Ble truet

Etter noe krangling tok sjåføren beslag i kundens kort. Kunden skal da ha uttalt at han ville «smelle ned» sjåføren. Han gikk ut av taxien og rundt bilen. Tiltalte ble redd for at mannen han hadde kjørt ville åpne døren på sjåførsiden og gjøre alvor av truslene. Derfor låste han dørene.

Da tiltalte så skulle kjøre fra stedet, dunket kunden i bilen. Deretter klatret han opp på den. Her ble kunden værende helt til taxien stoppet ved politistasjonen på Lagårdsveien. Både kunden og sjåføren ble avhørt.

Les også

Krakilsk taxikunde måtte peppersprayes

Les også

33-åring tiltalt for drap og drapsforsøk

I lydopptak som ble spilt av i retten kan vi høre konstant brøling fra mannen på taket, og også at han slår i taxien. Samtidig høres tung og nervøs pusting fra taxisjåføren, som måtte vente mange minutter før noen responderte etter at han hadde trykket på drosjens nødknapp. Etter dette gikk det ytterligere minutter før han kom i kontakt med politiet.

Dissens

Det er enighet om at den tiltalte 58-åringen faktisk kjørte med en mann på taket fra Gausel til Lagårdsveien i Stavanger. Store deler av kjøreturen foregikk på motorveien, hvor taxisjåføren i retten meddelte å ha holdt 60 kilometer i timen.

Spørsmålet retten har måttet ta stilling til er om han handlet i nødverge. Rettens mindretall, bestående av en av meddommerne, mener at han gjorde nettopp det. Denne meddommeren vektlegger at det var kundens angrep på taxisjåføren som utløste situasjonen og at tiltalte var i en sårbar situasjon.

Les også

Mener at aktivister har forledet retten

Les også

- Absurd at vi blir straffet når pelsdyrbonden går fri

«Når passasjeren hoppet opp på taket av drosjen, hadde tiltalte grunn til å føle seg utrygg», står det i dommen.

Rettens flertall, den andre meddommeren og rettens leder, mener at sjåføren ikke trengte å kjøre fra stedet for å være trygg. Flertallet peker på at han hadde låst bilen og at han kunne vente på politiet for å få hjelp. Eventuelt kunne han gitt det beslaglagte bankkortet tilbake til kunden.

Misforståelse?

Kunden på taket var lovlig stevnet som vitne, men møtte ikke under hovedforhandlingene. Det er uvisst om han vil bli bøtelagt for dette i ettertid.

Fra vitneboksen forklarte tiltalte at han flere ganger, før han kom til motorveien, stanset drosjen for å be mannen på taket om å komme ned. Bønnen skal ha blitt besvart med mer dunking og brøling fra kunden.

Advokat Arvid Sjødin er den tiltalte taxisjåførens forsvarer.

58-åringen forklarte videre at han, da han endelig fikk kontakt med politiet, forsto det slik at politiet ville at han skulle kjøre til politistasjonen. Det hersker tvil om politimannen som tiltalte snakket med virkelig forstod at sjåføren kjørte med en kunde på taket. På lydopptaket som ble spilt av i retten sier politimannen uansett at tiltalte skulle kjøre mot politistasjonen og at en patrulje ville komme ham i møte.

Fortsatt sjåfør

I tillegg til 14 dagers fengsel, som gjøres betinget med en prøvetid på 2 år, dømmes 58-åringen til å betale 5000 kroner i bot. Taxisjåføren dømmes videre til å tåle tap av førerretten for en periode på 1 år.

Aktor la ned påstand om at han også måtte dømmes til tap av retten til å foreta persontransport mot vederlag for en periode på 5 måneder. Dette ser imidlertid ikke retten noe vits i, da tiltalte uansett ikke vil kunne kjøre taxi i denne perioden da han har mistet sertifikatet.

Publisert:
 1. Stavanger tingrett
 2. Krim

Mest lest akkurat nå

 1. To drept og minst 19 skadd i masseskyting i Oslo sentrum

 2. Omkom i druknings­ulykke på Sande­stranden

 3. Jordmor på SUS: – Har aldri vært så bekymret som jeg er nå

 4. Sauda nest varmest i landet

 5. Eierne av Martinique-huset protesterer mot planer om ute­sted på nabo­eiendommen

 6. Hun trodde hun var trygg på boinstitusjonen. Så tok nattevakten kontakt på Messenger