De vant verneprisen

Eierne av St. Svithuns gate 33 stakk av med den gjeve Verneprisen for Stavanger kommune.

Publisert: Publisert:

Prisvinnerne Tom Bjørn-Nielsen og Hilde Garlid sammen med Kristen Høyer Mathiassen og byantikvar Anne Merethe Skogland. Foto: Jonas Haarr Friestad

Denne artikkelen er over syv år gammel

Det gule sveitserhuset er pusset opp etter alle kunstens regler av ekteparet Hilde Garlid og Tom Bjørn-Nielsen.

Huset er bygd i 1896. De nåværende eierne har hatt det siden 1994. Verneprisentildeles eiere av verneverdige hus i Stavanger som har gjennomført en vellykket rehabilitering eller som har tatt godt vare på huset sitt i dets originale tilstand.

I begrunnelsen står det at ekteparet har tatt usedvanlig godt vare på husets eksteriør og interiør, og eiendommen med hage og bakgård. Det som er lagt til, er et uthus som er nennsomt tilpasset og glir naturlig inn på tomten. Rehabilitering og vedlikehold er i deres eierperiode utført på forbilledlig vis.

Bevarer detaljene

St. Svithuns gate 33 er et stort sveitserhus oppført i 1896 som ble bygget av kaptein Simon Simonsen.

I begrunnelsen for tildelingen påpeker komiteen at alt arbeidet som er gjort på huset er preget av den samme enestående viljen til å bevare. En rikdom av originale bygningsdeler og detaljer er pietetsfullt bevart, fra do-tømme-luken i kjellermuren via veggfaste skap i kjelleren, gamle lysbrytere og dørvridere, til den usedvanlige spisestuen i hele sin prakt. Flere rom har blitt malt i tidsriktige farger ved bruk av gamle malingsteknikker som ådring eller kamming.

— Garlid og Bjørn-Nielsen har bevart huset med stor kjærlighet og fingerspitzgefühl. Det er spesielt imponerende at de selv har gjort mye av arbeidet, og har lært seg nye teknikker etter hvert som det har vært behov for det. Eiendommen fremstår som et eksempel til etterfølgelse for alle som eier et gammelt hus, sier byantikvar Anne Merethe Skogland.

Komiteen har bestått av leder Kristen Høyer Mathiassen, byantikvar Anne Merethe Skogland, leder av Fortidsminneforeningen avd. Rogaland, Hans Dybvad Olesen og leder av Stavanger Arkitektforening, Randi Augenstein.

Publisert: