Han velger Preikestolen foran Mount Everest

Sherpaen Kami Chhiring har besteget verdens høyeste fjell sju ganger. Nå bygger han sti til Preikestolen (604 moh).

Publisert: Publisert:

Stien skal bli om lag 2,5 meter bred. Foto: Jarle Aasland

  • Tor Inge Jøssang
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Landsbyen Khunde har 67 hus og 300 fastboende. Siden 2006 har landsbyens innbyggere reist til Norge for å bygge stier. Det går på rundgang hvem som får reise. Foto: Jarle Aasland

— Jeg vil heller være her ved Preikestolen. Dette er mye tryggere, sier Kami Chhiring med tanke på snøskred, snøstormer og andre farer som er forbundet med Mount Everest.

Høydeforskjellen mellom de to attraksjonene er hele 8244 meter. 25-åringen er en av 14 nepalske sherpaer fra landsbyen Khunde som har startet på et halvt års jobb i Norge.

Kami Chhiring og 13 andre nepalske sherpaer oppgraderer stien til Preikestolen med rå håndmakt. Foto: Jarle Aasland

I løpet av de kommende ukene skal den smale stien til Preikestolen bli dobbelt så bred. Dette er nødvendig for å kunne ta mot nesten 200.000 turister som ventes i løpet av sommermånedene.Små, men råsterke menn med senete underarmer omtrent leker med store steiner. Taktfaste slag med slegge avløses av korte sangstrofer på fremmed tungemål. Kampesteiner som ingen nordmenn ville tenkt på å gå løs på, blir kløyvd på noen minutter med hjelp av slegge og kile.

— So far, so good, sier nepaleserne med smil og latter.

Vei i vellinga

— Vi har aldri bygd bredere sti her i Norge, sier Geirr Vetti, fjellbonde fra Skåri i Skjolden, som siden 2005 har stått ansvarlig for sherpa-prosjekter flere andre steder i Norge. Blant annet Skålafjellet, Fanaråken og Stoltzetrappene.

Nå er turen kommer til Preikestolen. Den rask økende populariteten fører til at gjestene hittil har gått i endeløse køer. Stien vaskes ut og man må balansere fra stein til stein. I enkelte smale partier oppstår det korker og farlige situasjoner. Når vaklevorne asfalt-mennesker møtes i ei ur, ender det ofte med fall. Det er bakgrunnen for at stien nå skal utbedres med steintrapper og utvides til 2,5 meter. Arbeidet startet på lørdag.

Når Kami Chhiring foretrekker det tunge kroppsarbeidet i Norge har det også sammenheng med at han får 174 kroner timen. Til sammenligning tjener han 1000 dollar på å føre en turist velberget til toppen av hjemlandets 8848 meter høye magnet.

Ingen av sherpaene har vært i Norge tidligere. I landsbyen med 67 hus og 300 fastboende går det på rundgang hvem som får reise. En ny gruppe kommer til Norge snart. De skal utbedre stier andre steder i landet.

— Alle er like sterke. De har større lunger og hjerte og flere røde blodlegemer enn oss, og de bærer sin egen kroppsvekt uten å bli slitne, forteller Geirr Vetti.

3,4 millioner

Stiftelsen Preikestolen som tilrettelegger stier, parkeringsplasser og annen instrastruktur for masseturisme, har satt av 3,4 millioner kroner til sherpa-prosjektet. Det er beregnet at det vil ta 3–4000 arbeidstimer å utbedre fire problemområder hvor det ekstra smalt og steinete.

— Allerede etter et par arbeidsdager kan vi si at dette blir flott. I første omgang skal nepaleserne jobbe til rundt 8. juni. Da regner vi med at turisttrafikken er så stor at de må avslutte arbeidet og heller komme tilbake til høsten. Det nytter ikke å jobbe på stien når det er 3000 mennesker som tråkker gjennom arbeidsområdet, påpeker daglig leder Audun Rake i Stiftelsen Preikestolen og prosjektleder Svein Kåre Langeland.

Flere titalls turister passerer arbeidskarene på en vanlig ukedag. Når det blir høysesong er det så folksomt at sherpaene må ta en pause fra Preikestolen og jobbe på andre prosjekter. Foto: Jarle Aasland

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Åpner gigant­butikk på Forus - alle konkur­rentene er borte

  2. Ytter­ligere én buss­passa­sjer har fått på­vist koro­nasmitte

  3. Kommunen har gjeld til langt opp over ørene: - Uten den lave renta hadde dette vært en økonomisk katastrofe

  4. Stavanger-politiker søker om fritak fra sine politiske verv: – Livet sier «stopp litt nå» til meg

  5. 13 fikk bot på E39

  6. – Det er eit stort spørsmål for meg om privatlivet i praksis er over

  1. Ryfylke