Vi spiser nå 7 kg gulrøtter i året

Det er helt i verdenstoppen, ifølge nye bransjetall.

Vi nordmenn spiser nå 30 prosent mer gulrøtter enn for ti år siden.
  • Tone Pedersen
    Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Jo, du kan spise alt av dette

iconDenne artikkelen er over ni år gammel

De siste årene har salget av gulrøtter satt rekordfart.

I dag spiser vi 30 prosent mer gulrøtter enn vi gjorde for ti år siden. Hver av oss får nå i oss over sju kilo gulrøtter i året.

Det plasserer oss helt i verdenstoppen når det gjelder gulrotspising, ifølge en pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (ekstern lenke).

— Det er kun i Belgia det spises like mye gulrøtter som i Norge, sier informasjonssjef Britt Kåsin til Aftenbladet.

Den mest populære grønnsaken

I gjennomsnitt får vi nordmenn i oss 45 kilo grønnsaker i året. Og mesteparten av dette – 7,11 kilo – er altså gulrøtter.

Poteter er ikke medregnet i denne kategorien, understreker Kåsin. Vi spiser årlig 22 kilo poteter.

— Det høres gjerne ikke så mye ut med 7,11 kilo, men i norsk målestokk er det mye. Det er den grønnsaken vi nordmenn spiser aller mest av, sier hun.

Gulrot er også sunn snacks. Du kan skjære gulroten i staver selv, eller kjøpe minigulrøtter.

Ikke lenger bare koktEn av årsakene til suksessen er at gulroter ikke lenger bare brukes som (ofte overkokt) middagstilbehør.

— Vi har lært oss å anvende gulroten på flere måter. Den passer også grovrevet i salater, i wok, i syltetøy, kaker og som snacks, ramser Kåsin opp.

— Gulrot er i tillegg kjempefin ”ventemat”. Mange kommer hjem fra jobb eller skole og er litt sultne før middag, da er en skrelt gulrot enkelt og raskt.

Sunn og billig

Og ikke minst sunt.

– Gulrot er en veldig sunn grønnsak. Den er vår fremste kilde til A-vitamin, som er viktig for å bevare et godt syn. I tillegg inneholder den mineraler som kalium, kalsium, jern og fosfor, samt B- og C-vitaminer, sier Kåsin.

Samtidig er gulroten fattig på kalorier. 100 gram inneholder 34 kilokalorier.

Mange tenker gulrot er en erkenorsk grønnsak,men den kom ikke til Europa før araberne tok den med seg for rundt 1000 år siden. Den trives imidlertid godt her i Norge og dyrkes over hele landet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Skandale at Hent fikk milliardprosjektet i Jåttåvågen

  2. Sprengningsuhell ved Auglendstunnelen – Motorveien er åpen igjen

  3. Fra i dag blir det ny nettleie. Slik kan du påvirke strømregningen

  4. Slik får de strandsonen til å fremstå privat. Her kan du gå og ikke gå i sommer.

  5. I pausen på basketballkampen kom ideen. Nå kan mobiltelefonen bli hjertestarter

  6. Er det umulig å holde seg slank etter overgangsalderen? Dette svarer legen.