– Dette tilbudet kan være forskjellen mellom liv og død

Christian Wedler (Frp) og Kristine Gramstad Wedler takker høyintensivavdelingen for nyfødte i Stavanger for at datteren deres er i live i dag. De er sjokkert over at avdelingen kan forsvinne til Bergen.

Christian og Kristine Wedler takker 3D-avdelingen på SUS for at datteren deres er i live i dag. Foto: Pål Christensen

 • Joachim Voll
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Klokken har akkurat passert fire om natten, andre juledag 2016. Wedler og kona, den tidligere Arbeiderparti-politikeren Kristine Gramstad Wedler, har hatt en julefeiring litt utenom det vanlige.

Paret har vært innkvartert på Stavanger Universitetssykehus (SUS) siden lille julaften, og venter tålmodig på en liten jente. Hun lar vente på seg.

– Frem til nå hadde det vært rolig musikk og dempet belysning inne på fødestua, forteller Christian Wedler.

Paret er ikke bekymret. Svangerskapet har vært helt normalt, og alle prøver har vært i orden.

Les også

Sterke reaksjoner mot forslaget om å sende for tidlig fødte til Bergen

Les også

Nyfødte i Stavanger kan bli sendt til Bergen

Brått slutt på kosen

– Så bestemte legene seg for at det var slutt på kosen. Det ble oppdaget at babyen hadde svært svak hjerterytme. Hun måtte ut, fort, sier Christian.

Fødselen blir satt i gang, og lille Liv kommer raskt til verden. Hun puster ikke.

– Hun var i hendene våre i kanskje to sekunder, livløs og likblek. Så forsvant hun fra oss. Det vi ikke viste, var at kriseteamet til høyintensivavdelingen (3D) allerede nå sto ute i gangen, forteller Kristine.

– Det kom uendelig mange mennesker inn på rommet vårt. Jeg teller 22 personer. De tar henne umiddelbart med til intensivavdelingen, forklarer Christian.

Det blir først gjort flere forsøk på å hjelpe babyen med å puste selv. Først når lille Liv blir intubert, får pappa lov til å se henne.

Christian beskriver et lite rom, tettpakket med medisinsk utstyr. Over 20 personer står i ring rundt den nyfødte datteren hans.

To mørke timer

Menneskene på 3D-avdelingen bruker en time på starte ånderettet til den lille jenta. Kristine må vente i to timer før hun får se barnet sitt - hun har ikke lov til å forlate fødestua. Hun beskriver dette som de mørkeste timene i hennes liv.

Lettelsen er overveldende når de nybakte foreldrene får de gode nyhetene tidlig på morgenkvisten - den lille datteren deres er stabil, og klarer å puste for egen maskin.

– Alarmen går klokken fire om natten, midt inne i familiehøytiden, uten noen indikasjoner på at barnet ville få komplikasjoner under fødselen. Allikevel teller jeg et team på 22 personer fra nyfødtintensivavdelingen som er på jobb, og står klar utenfor døren når alarmen går, sier Christian.

– De gjorde en helt fantastisk innsats. De sørget for at barnet vårt er i live i dag, og det er vi evig takknemlige for. Det hadde ikke trengt å gå så godt som det gjorde, sier Kristine.

Liv er ved god helse i dag. - Det hadde ikke trengt å gå så godt som det gjorde, sier Kristine Gramstad Wedler. Foto: Pål Christensen

Frykter sammenslåing

Om Helsedirektoratets forslag skulle gå gjennom, vil det fortsatt være en prematuravdeling på SUS. Men paret frykter for konsekvensene hvis høyintensivavdelingen på SUS slås sammen med den tilsvarende avdelingen i Bergen.

– Jeg mener det er åpenbart at dette teamet ikke kunne stilt opp med den samme styrken dersom høyintesivavdelingen hadde blitt flyttet til Bergen, sier Christian.

– Dette tilbudet kan være forskjellen på liv og død. Stavanger skal være et traumesykehus, og da må de kunne ha et tilbud til de aller minste også. Helse Vest har jo også vært klinkende klar på dette, og det er jeg veldig glad for. Helsedirektoratet har gjort sine faglige vurderinger, men når du har en så stor fødeavdeling som vi har i Stavanger, da må du også ha en intensivavdeling for de nyfødte, sier Kristine.

– Stor belastning

Paret mener høringsforslaget er urettferdig mot de familiene som må sitte med nyfødte barn på sykehuset i lengre perioder.

– Vi møtte en mamma som hadde vært på avdelingen med barnet sitt i 19 uker. Om hun i tillegg skulle ha bodd på hotell i Bergen, uten barnets søsken og far, så kan en jo tenke seg hvor stor belastningen er, sier Kristine.

– Her virker det som om noen byråkrater har skrevet en rapport, uten å tenke over hva dette innebærer i det virkelige liv, legger Christian til.

– Lokalpolitisk kamp

Leder i Fremskrittspartiet i Stavanger, Kristoffer Sivertsen, varsler lokalpolitisk kamp, om høringsforslaget til Helsedirektoratet blir vedtatt.

– Fra Frp sin side, er det ekstremt viktig å være tydelig på at denne avdelingen skal bli i Stavanger. Vi er kjent med belastningen denne situasjonen er for barn og foreldre, og derfor håper og forventer vi at Helsedirektoratet lar denne avdeling få bli i Stavanger. Om dette ikke skjer, varsler vi lokalpolitisk kamp, sier Sivertsen.

Les også

 1. Den sjuende dagen går alarmen i vår kuvøse

Publisert:
 1. Christian Wedler
 2. Helsedirektoratet
 3. Helse Vest
 4. Svangerskap
 5. Fremskrittspartiet (Frp)

Mest lest akkurat nå

 1. Barnehage i karantene etter flere smittetilfeller

 2. Hentet av luftambulanse etter kollisjon med sau

 3. Mannen var på vei til jobb da ulykken skjedde

 4. Hytte i Bjerkreim brant ned til grunnen

 5. Denne forbrytelsen er det nesten helt slutt på

 6. Kvinne døde i boligblokkbrann i Stavanger