Skuffelse i Bergen etter tap av prestisjefond

Bergen går på nok et prestisjenederlag. Regjeringen har bestemt seg for å legge investeringsfond verdt flere milliarder til Stavanger.

DROPPER BERGEN: Oljeminister Terje Søviknes (Frp) legger et statlig investeringsfond til Stavanger. Det vil generere flere arbeidsplasser til storbyen i Rogaland. I Hordaland er reaksjonene sterke.
 • Inga Sverdrup
  Design
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– En statsråd er ikke bare en statsråd for Hordaland men for hele landet, sier leder for kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp).

Han kommer kritikken mot partikollega og olje- energiminister Terje Søviknes i forkjøpet.

Det er Søviknes som skal avgjøre fremtiden til det statlige investeringsselskapet Fornybar AS, populært kalt fornybarfondet. En avtale mellom regjeringspartiene H og Frp, og samarbeidspartiene KrF og Venstre ligger bak beslutningen om å opprette dette.

På sikt skal fondet forvalte opp til 20 milliarder kroner, og kan sysselsette alt mellom 20 og 120 personer.

Les også

Stavanger blir knust av Trondheim, Bergen og Oslo

Les også

Rogaland vil ta byråkrater fra Trondheim

Les også

Fylkesordføreren vil ha politiskole til Rogaland

Ut av Oslo

Formålet til fornybarfondet er å investere i selskaper og fond som bidrar til å kutte klimagassutslippene.

En del av avtalen var at fondet skulle legges utenfor Oslo, og storbyene Bergen, Stavanger og Trondheim har i lengre tid gjort seg lekre for regjeringen.

For å skaffe mer informasjon om beslutningen, bestilte regjeringen en såkalt kvalitetssikringsrapport fra konsulentselskapet Deloitte.

Etter det BT kjenner til, skal denne være positivt innstilt på å legge fondet til Bergen. Til tross for dette, skal tidligere Os-ordfører Søviknes og regjeringen ha bestemt seg for å legge fondet, pengene og de ansatte til Stavanger.

Beslutningen kommer i kjølvannet av regjeringens beslutning om å legge det nye kontoret til Kulturrådet til Trondheim, tross faglige råd om å åpne det i Bergen.

– Ikke bare positiv

Njåstad har ikke lest rapporten fra Deloitte i detalj. Etter det Njåstad forstår, er rapporten positiv for Bergens del, men ikke entydig positiv.

– Hvis en statsråd får en rapport som ikke er entydig, må han lene seg på flere. Dette er uansett ikke noe han avgjør alene, sier han.

Njåstad presiserer at regjeringen ikke har «glemt Hordaland».

– Noen ting vinner vi, andre ting taper vi.

– Det begynner å bli flere tap nå? Først Kulturrådet til Trondheim og nå Fornybarfondet til Stavanger?

– Vi kommer godt ut av det samlet sett. Nå kommer også NTP snart som vil være veldig positiv for Hordalands del, svarer Njåstad.

IKKE FORNØYD: Hordalandspolitiker Terje Breivik har kjempet frem ideen om et statlig investeringsfond. Han har hele tiden ment det skal ligge i Bergen, og er svært skuffet hvis regjeringen legger det til Stavanger.

– Svært, svært skuffet

En av dem som har kjempet frem ideen til fornybarfondet er Venstres Terje Breivik. BT har forelagt ham sitatene fra Njåstad, noe som ikke akkurat blidgjør hordalandspolitikeren.

– Hvis det stemmer det vi leser mellom linjene i Njåstads uttalelser, at regjeringen går for å legge Fornybar AS til Stavanger, er jeg svært, svært skuffet.

Breivik påpeker at Fornybar AS er Venstres idé. De har forhandlet det frem, og ideen hadde sitt utspring i bergensmiljøet.

– Selv om Stavanger helt utvilsomt vil være en god vertskommune, så mener jeg likevel Bergen vil være best egnet til å huse et fond av denne typen.

BT har tirsdag kveld sendt forespørsel om kommentar til statsråd Søviknes.

Publisert:
 1. Bergen
 2. Stavanger
 3. Trondheim
 4. Deloitte
 5. Kulturrådet

Mest lest akkurat nå

 1. – Man er ganske alene hvis noe går galt

 2. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 3. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 4. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 5. – Dette er en suksess

 6. Vårt energisystem er satt på spill