Prislappen på svømmehall i Sandnes har steget med 33 millioner kroner

Iglemyr svømmehall blir 33,3 millioner kroner dyrere enn det politikerne tidligere har gitt grønt lys for.

Publisert: Publisert:

Sandnes kommune vil bygge ny svømmehall på Iglemyr som skal stå klar høsten 2019. Stavanger kommune har bygd nye svømmehaller på Hundvåg og i Kvernevik (bildet) de siste årene. Foto: Fredrik Refvem

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det viser et nytt kostnadsoverslag. Bystyret i Sandnes har tidligere godkjent en kostnadsramme på 211 millioner kroner. Totalprisen i den nye kalkylen er på 253 millioner kroner. Det er 42 millioner kroner mer enn det politikerne tidligere har sagt ja til. Men mer tilskudd enn tidligere beregnet gjør at merkostnaden «bare» blir på 33,3 millioner kroner.

Siden avviket på den nye kalkylen er mer enn 5 prosent, går saken nå tilbake til bystyret for endelig godkjenning. Der står den nye svømmehallen på sakskartet 24. april. Rådmannen anbefaler å øke kostnadsrammen.

30 år uten nye basseng

Folketallet i Sandnes er nesten doblet siden forrige gang kommunen bygde nytt basseng for over 30 år siden. Sist Sandnes kommune bygde ny svømmehall var i 1986, da Riskahallen sto klar med et nytt 25-meters-basseng. Den gang hadde Sandnes rundt 40.800 innbyggere. Siden da har det vært fem ordførere fra tre ulike partier uten at det har ført til flere svømmebasseng. Folketallet i Sandnes har økt med nærmere 35.000 innbyggere og har nesten doblet seg.

Les også

30 år uten nye basseng

Svømmehallen på Iglemyr er planlagt med et stort basseng på 25 meter med åtte baner, tribune og to varmtvannsbasseng. I tillegg kommer garderobefasiliteter. Til sammen blir hallen på over 3700 kvadratmeter.

– Dette er et prosjekt som er godt gjennomarbeidet, og vi har presset ned det vi kan på arealbruk ut fra det som bygget skal inneholde. Det gir ikke så veldig store kostnadseffekter å gå ned på størrelse fordi mange av utgiftene uansett vil være de samme. Men hvis noen vil at vi skal gjøre det, kan vi justere ned, sier daglig leder Torbjørn Sterri i Sandnes Eiendomsselskap KF.

Billigere svømmehaller i Stavanger

Han vet at svømmehallene som Stavanger kommune har bygd på Hundvåg og i Kvernevik kostet godt under 200 millioner kroner. Der endte sluttregningen på henholdsvis 141 millioner kroner og 136 millioner kroner. Nye Gamlingen, som er et utendørs anlegg ved Mosvatnet i Stavanger, koster rundt 130 millioner kroner inkludert garderober og kafebygg.

Les også

Disse elevene får 266 svømmetimer på barneskolen. Noen mil unna får de 19

Sterri mener det er lett å blande sammen kostnader for anlegg som ikke er sammenlignbare. Svømmehallen på Iglemyr er større enn hallene på både Hundvåg og i Kvernevik og har et konkurransebasseng med åtte baner i stedet for seks og inneholder også to varmtvannsbasseng på 12,5 meter.

– Vi har en reguleringsplan med en del rekkefølgekrav, sier Sterri.

Selve svømmehallen koster 205 millioner kroner, mens tomt og utenomhusarbeider koster 48 millioner kroner. Det gir altså en samlet pris på 253 millioner kroner.

Overrasket varaordfører

Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) er svært overrasket over den høye prislappen på den nye svømmehallen.

– Dette er en betydelig overskridelse som vi må se nærmere på. Nå må vi se på hvorfor det koster så mye og om vi kan gjøre det på en annen måte. 42 millioner kroner tilsvarer prisen på en god flerbrukshall, så det er snakk om mye penger, sier Borgli.

Gruppeleder Annelin Tangen (Ap) vil ta en diskusjon i partigruppen på om rammen skal økes.

– Svømmebasseng på Iglemyr skal vi ha. Det står høyt på listen, og det skal vi få til. Men 42 millioner kroner er mye penger, og vi må ta en diskusjon på om vi skal øke rammen. Vi må også se om det er noe vi kan gjøre for å få ned kostnaden uten at det går ut over bruksverdien, sier Tangen. Samtidig peker hun på at det er et kostnadsoverslag og at svømmehallene ennå ikke har vært ute på anbud.

Gruppeleder Thor Magne Seland (H) er klokkeklar på at Sandnes trenger en ny svømmehall og skulle helst sett at det var mulig innenfor budsjettet. Han peker på at anbudskonkurransen ikke er gjennomført og at kommunen har spart penger på en del andre prosjekter.

– Denne svømmehallen er ekstremt nødvendig og vi ligger langt etter på vannflate per innbygger. Dette anlegget skal på plass, og det er viktig å komme i gang og ikke få forsinkelser, sier Seland.

Svømmehallen skal etter planen ut på anbud i midten av september med byggestart i februar neste år. Hallen skal stå klar til bruk i september 2019 med en prøveperiode på tre måneder i starten.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Denne kreftforma er spesielt utbreidd blant menn i Rogaland. Dette kan vere forklaringa

 2. Gulvet er åpnet, men arkeologene får ikke grave

 3. – Hvis jeg ikke engasjerer meg nå, og naustet på Sør-Bokn blir revet, kommer det til å irritere meg resten av livet

 4. Drømmeinnhopp for Hauge – scoret for Milan: – Jeg er veldig glad

 5. Fjernet ulovlig garasje, men Atle har likevel fått 40.000 kroner i tvangsmulkt

 6. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 1. Sandnes
 2. Annelin Tangen Mjølne
 3. Thor Magne Seland
 4. Pål Morten Borgli
 5. Idrett