33-åring dømt for minst 10 voldtekter

Tiltalte, som er bosatt i Sandnes, er allerede dømt for å ha mishandlet to tidligere kjærester. Nå dømmes han for gjentatte ganger å ha voldtatt en tredje.

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En 33 år gammel mann bosatt i Sandnes er i Gulating lagmannsrett dømt til 5 år og 6 måneders fengsel blant annet for voldtekt. Juryen svarte ja på spørsmålet om tiltalte hadde gjort seg skyldig i å true seg til sex med sin tidligere samboer.

Les også

34-åring dømt for sovevoldtekt

Selv anslår den fornærmede kvinnen at hun ble voldtatt minst 70 ganger. I politiavhør forklarte hun at hun håpet at forholdet mellom henne og tiltalte skulle bli bedre.

Retten kan ikke se bort ifra at noe av den seksuelle omgangen har vært frivillig selv om det har vært vold i forkant. Lagmannsretten finner det likevel bevist at 33-åringen har gjort seg skyldig i minst 10 voldtekter.

Svært preget

De seksuelle overgrepene 33-åringen nå dømmes for, fant sted i perioden januar til oktober 2009. Tiltalte erkjente ikke straffskyld da ankesaken startet i lagmannsretten.

I Haugaland tingrett ble han dømt til 5 års fengsel.

Ifølge dommen er fornærmede i dag så traumatisert at hun får panikkangst når hun må fortelle om hendelsen. Derfor ble hennes politiforklaringer fra mars 2013 lest opp i retten mens fornærmede var til stede.

Les også

Fikk lavere straff fordi voldtektsofrene var prostituerte

Retten finner hennes forklaringer troverdige. Til politiet forklarte hun seg detaljert om fysisk og psykisk mishandling utført av tiltalte. I forklaringen som hun ga til politiet, kommer det også frem at tiltalte ved en rekke anledninger tvang seg til sex med henne.

Måtte bort

Flere forhold er allerede rettskraftig avgjort ved tingrettens dom. I dommen fra Haugaland tingrett kommer det blant annet frem at 33-åringen «en lang rekke ganger sparket fornærmede på beina, på armene, på ryggen og også i skrittet, også mens hun lå nede.»

I denne dommen vises det også til en hendelse som skjedde i juli 2009, da det oppstod verbale uoverensstemmelser mellom fornærmede og tiltalte. Tiltalte satte seg ifølge Haugaland tingretts dom inn i bilen til fornærmede. Til tross for at han ikke hadde sertifikatet, kjørte han deretter av sted.

Les også

Lærer dømt for seksuell omgang med mindreårig elev

I et forsøk på å stanse tiltalte, kastet fornærmede seg oppå bilens panser. I to kilometer kjørte tiltalte mens fornærmede holdt seg fast i lykter og speil.

Tiltalte har erkjent de faktiske forhold knyttet til denne kjøreturen, men mener selv at han ikke kan straffes for det. «Etter det retten forstår fordi han hadde behov for å komme seg bort fra fornærmede», står det i tingrettens dom.

Gammel sak

I straffutmålingen pekes det blant annet på at 33-åringen er domfelt tidligere. I 2009 ble han dømt til 5 måneders fengsel blant annet for vold mot en tidligere kjæreste i 2008. I 2012 ble han dømt til 6 måneders fengsel for vold og trusler mot en annen kjæreste, som han var sammen med i 2010.

I utgangspunktet mener retten at en straff på 7 år og 6 måneder ville vært en passende reaksjon mot 33-åringen i denne saken, men som følge av at saken har rukket å bli svært gammel, blir to år trukket fra.

Les også

Voldtektsdom opphevet i Høyesterett

Saken ble nemlig anmeldt allerede i 2013. Tiltalen ble imidlertid ikke tatt ut før i 2016. I dommen heter det at saken i lange perioder ikke ble etterforsket i det hele tatt.

Dette mener retten er en krenkelse mot tiltaltes rettigheter.

Stor erstatning

Det har ikke lyktes Aftenbladet å komme i kontakt med 33-åringens forsvarer, advokat Knut Lerum, fredag ettermiddag. Altså er det uklart om dommen fra lagmannsretten vil bli anket til Høyesterett.

Les også

Slapp 30 måneders fengsel for voldtekt etter politisommel

Benedicte Storhaug, som er den fornærmede kvinnens bistandsadvokat, sier til Aftenbladet at hennes klient er godt fornøyd med dommen. I tillegg til den ubetingede fengselsstraffen på 5 år og 6 måneder dømmes 33-åringen til å betale 350.000 kroner i oppreisningserstatning til fornærmede.

– Den høye erstatningssummen reflekterer alvorlighetsgraden i de straffbare handlingene min klient har blitt utsatt for, og som fremdeles preger henne, sier Storhaug til Aftenbladet.

Publisert:
 1. Vold
 2. Gulating lagmannsrett
 3. Voldtekt
 4. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Cruise-film fra Stavanger skal ut i hele verden

 2. Ny direkterute fra Sola

 3. Gladmelding til Bryne-fansen: – En av de beste i ligaen

 4. Vinden skaper trøbbel – ferjer ble omdirigert til Hanasand

 5. Spotify fjerner Neil Youngs musikk

 6. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen