- Dagens samfunn skaper flere lovbrytere

- Risikoen for å komme i konflikt med lovverket har aldri vært større, sier advokat Odd Rune Torstrup, som mener at dagens advokater må spesialisere seg.

Kristoffer Lerum, Odd Rune Torstrup og Anne Elisabeth Kroken i Advokatfirmaet Torstrup mener at en miks av advokater med ulik kompetanse under samme tak er fremtidens advokatpraksis.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det nyopprettete advokatfirmaet Torstrup holder hus i tredje og fjerde etasje i gamle Hermetikken i Niels Juels gate vis-à-vis Ledaal. 15 advokater jobber her nå og flere skal det bli. Den profilerte Stavanger-advokaten Odd Rune Torstrup tror enkeltmannsforetakenes tid er forbi.

Les også

25-åring dømt til fengsel fordi han er svensk

Les også

Barnebortfører kan ha handlet i berettiget harme

- Samfunnet er mer komplekst enn tidligere. Derfor er også er risikoen for å gjøre feil større enn før. Jeg mener at faren for å sette seg ut over samfunnets normer er større nå både på sivilrettens og strafferettens område. Samfunnets kontrollmekanismer og sanksjonsmuligheter er også blitt bedre, sier advokaten.

Spisser kompetansen

Dette tvinger ifølge Torstrup frem endringer i advokatpraksisen.

- Jussen er så krevende nå at advokater må spisse sin kompetanse. Slik jeg ser det er det svært vanskelig for advokater å ha spisskompetanse på alle felt. Faget er rett og slett for stort, sier advokaten, som frem til nå - i kraft av å være fast forsvarer ved Stavanger tingrett - hovedsakelig har jobbet med strafferett.

Les også

Avhører vitner i voldtektssak

Fremover vil han jobbe mer med sivile saker. Torstrup mener å se at terskelen for å ta ut stemning er blitt langt lavere de siste årene.

- Er vi i ferd med å få amerikanske tilstander?

- Verden blir mindre. Det er ingen tvil om at Norge blir påvirket av utlandet, sier han.

Best mulig jobb

Torstrup mener at en noe forenklet kan dele inn den tradisjonelle advokatvirksomheten i to: Enkeltmannsforetak i kontorfellesskap, hvor en har håndtert dagliglivets juss under strafferett og familierett, og større advokatfirma med et rent forretningsjuridisk arbeidsfelt.

Les også

Gjenopptar etterforskning av Tyrkia-voldtekt

- Mens de tradisjonelle forretningsadvokatene i stor grad arbeider med forretningsjuridiske tema, jobber strafferettsadvokatene med å etterprøve det faktiske og rettslige grunnlaget et kontrollorgan baserer sin oppfatning på faktisk og rettslig. Slik samfunnet har blitt, må disse advokateneprofesjonene finne sammen da næringslivet trenger summen av den kompetanse disse besitter, mener Torstrup.

Tidligere satt flere av advokatene som nå jobber i Advokatfirmaet Torstrup i en kjeller i St. Olavskomplekset. I Hermetikken er utsiken en helt annen.

Advokat Anne Elisabeth Kroken, som skal lede Advokatfirmaet Torstrups strafferettsavdeling, understreker at større advokatfirmaer også gir klare fordeler for forsvarsadvokater.

Les også

Innbruddsbande dømt i Jæren tingrett

- Lovgivningen endres raskere og det stiller strenge krav til både advokater og forsvarere om å oppdatere sin kunnskap. Tidligere var det lettere for advokater å jobbe innen flere felt. Nå opplever jeg en endring i advokatrollen med behov for spesialisering. I større enheter vil advokater ha mulighet til å spesialisere seg innen ulike felt. Altså vil firmaet tilby et bredt spekter av tjenester selv om hver enkelt advokat spisser sin kompetanse, sier Kroken.

Går i krigen

Advokatene Kroken og Torstrup mener at strre enheter er en fordel ikke bare for advokater og forsvarere, men også for dem som trenger hjelpen.

- I 1980 kom jeg ved en tilfeldighet over en bok skrevet av Eskeland og Finne som heter «Rettshjelp». I denne står det at det er de som har mest og de som har minst som har behov for advokater. I et stort advokatfirma får vi anledning til å hjelpe begge disse gruppene, sier Torstrup.

LES OGSÅ: Tilsto drap, får erstatning

Han peker på at advokatfirmaet også har knyttet til seg Kjersti Gjellesvik, som har ansvaret for barnefordelingssaker, barnevernssaker, barnebortføring, og mekling ved brudd for raskt å bistå for å finne løsninger.

- Hun tar også bistandsoppdrag for voksne og barn i familievoldssaker, sier Torstrup.

Han tror at miksen mellom forsvarere og advokater som har spesialisert seg på sivilrett er gull verdt.

- Det vil gi en synergieffekt. For eksempel besitter vi som har hatt mange straffesaker kompetanse på å være aktører i retten, sier Torstrup.

Vil bistå alle

Advokat Kristoffer Lerum, som er daglig leder i Advokatfirmaet Torstrup, er også meget godt fornøyd med miksen av advokater i Hermetikken.

- Kampen om kundene er beinhard i dagens advokatmarked. Noen av konkurransefortrinnene våre er at vi tilbyr spesialkompetanse til en fornuftig pris, sier Lerum, som har en fortid i advokatfirmaene Wikborg Rein, Schjødt og Kluge.

Les også

Den mørke siden av sexkjøpsloven

Lerums mål er at advokatfirmaet kan bistå alt fra de største næringslivsaktørene, til den som har krav på fri rettshjelp.

- Prisnivået vårt gjør at vi i større grad kan være tettere på næringslivskundene, nærmest som husadvokater, for å komme på banen og å gi råd så tidlig som mulig slik at vi kan forhindre at konflikter oppstår. Vi ønsker å gi råd som viser seg direkte på kundens bunnlinje, sier den daglige lederen.

Publisert:
 1. Odd Rune Torstrup
 2. Fri rettshjelp
 3. Barnebortføring

Mest lest akkurat nå

 1. Ordfører om helseministerens bekymring: - Tror hun har misforstått noe

 2. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

 3. Massetesting på skole etter koronautbrudd

 4. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum

 5. Importkongens enorme lager er igjen sprengt etter eventyrlig vekst

 6. Uansett hvor han drar i verden bestiller kjøtt­hand­leren alltid denne retten