Rogaland ga blaffen i Politihøgskolens over 900 studieplasser og jobber

Greater Stavanger anbefalte Rogalandsbenken å kaste seg inn i kampen om å få Politihøgskolen med 670 studieplasser og 260 jobber. Ikke vits i å gjøre det, var det politiske svaret.

På en pressekonferanse i Jåttåvågen ble det feiret at Fornybar AS, også omtalt som Fornybarfondet, skal legges til Stavanger. Trondheim og Bergen var Stavangers viktigste konkurrenter. Stavanger har ikke meldt seg på i kampen om Fredskorpset eller Politihøgskolen. (F.v.) Per A. Thorbjørnsen (V), Tina Bru (H), helseminister Bent Høie (H) og Iselin Nybø (V) feiret med kake. Christian Wedler (Frp) i bakgrunnen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Rogalandsaktører iverksatte en omfattende operasjon for å få Fornybarfondet til Stavanger i sterk konkurranse med Bergen og Trondheim.

Tilsvarende kjemper Rogaland nå for å kapre Landbruksdirektoratet og muligens andre funksjoner i landbruksforvaltningen.

Les også

Det hemmelige spillet om fornybarfondet: Kan bli opptil 15 milliarder større etter møtet i Stavanger

Les også

Rogaland gikk ikke i krigen for 40 statlige UD-jobber

Dette står i kontrast til andre nedprioriterte muligheter.

Stavanger og Rogaland meldte seg aldri på i kampen om Fredskorpset, selv om Stavanger ble løftet opp som en konkret kandidat innledningsvis.

Om lag 40 arbeidsplasser, direkte underlagt Utenriksdepartementet (UD), flyttes nå til Førde, en by uten direkte flyrute utenlands.

260 årsverk ved Politihøgskolen

Ifølge Iselin Nybø (V) ble muligheten for å hente hjem attraktive arbeidsplasser i Politihøgskolen diskutert.

Det lå i potten da regjeringspartiene i samråd med Venstre iverksatte prosessen med å flytte statlige arbeidsplasser ut fra Oslo-gryta.

Da planen ble lagt fram i februar, ble det vist til at Politihøgskolen hadde om lag 670 bachelorstudenter og 260 årsverk tilknyttet skolen i Oslo.

I slutten av mars skrev rektor Nina Skarpenes i Politihøgskolen i et debattinnlegg at «alle vil ha Politihøgskolen» og at (...) «et stort antall kommuner og regioner er opptatt av at Politihøgskolen skal plasseres akkurat hos seg».

Stortingsrepresentant Nybø opplyser at hun tidlig i prosessen ble spurt «av flere» om hva hun mente om muligheten for å få Politihøgskolen til Rogaland.

– Jeg sa det ikke var vits. Jeg mente at det ikke kommer til å komme til Rogaland. Hvis det flyttes ut av Oslo, starter man ikke opp på nytt på en helt egen plass. Det er steder med mye bedre grunnlag (enn Rogaland). Jeg ville startet med et mye bedre fortrinn, sier Nybø.

Her er noen av spillerne på laget som kjempet for å få Fornybar AS til Stavanger (f.v.): Peter Fusdahl (SB Advisory), Brage Johansen (Zaptec), Tore Gjedebo (Styrbjørn), Siri Kalvig (Forskningsnettverk for miljøvennlig energi ved UiS og IRIS), Kjell Jacobsen (Energy Ventures), Geir Haug (Greater Stavanger) og Rune Hersvik (Norsk Vind Energi). Rogaland satte ikke opp slike lag for å få Fredskorpset eller Politihøgskolen til Rogaland.

Anbefalte kamp for Politihøgskolen

Greater Stavanger jobber blant annet med å tiltrekke Stavanger-regionen nye arbeidsplasser.

Styrepapirer fra Greater Stavanger viser at politikerne ble anbefalt å gå for Politihøgskolen.

«Politihøgskolen vil kunne få store synergier med samlokalisering med Samfunnssikkerhet og beredskapsmiljøet på UiS og nærheten til SASIRO. Konklusjonen er at vi bør satse på å få Landbruksdirektoratet og Politihøgskolen flyttet hit. Dette er en av sakene vi tok opp med Rogalandsbenken og som vi jobber sammen med Næringsforeningen om. I det videre arbeidet har vi også inkludert Rogaland fylke», heter det i sakspapirene før styremøtet i mars.

Protokollen endte opp slik:

«Styret understreket viktigheten av en samlet regional innsats etter tilsvarende modell som vi jobbet med Fornybarfondet for å få en mulig lokalisering av Landbruksdirektoratet og/eller Politihøgskolen til regionen. Flere fremhevet viktigheten av å mobilisere ordførerne.»

Les også

Går i strupen på Høyre i kampen om statlige arbeidsplasser

Les også

Regjeringen peker ut vinner i Bonde-Idol etter ferien

Mulighetsutvikler Birger Haraldseid i Greater Stavanger sier at rådet fra politikerne var å foreta et valg.

– Vi ble rådet til å velge ett mål i tillegg til Fornybarfondet. Vurderingen var at Landbruksdirektoratet var det som strategisk sett passet fylket og satsingene våre best, sier Haraldseid.

– Vi kunne ikke gå for alle. Greater Stavanger ville ikke hatt kapasitet til mer enn Fornybarfondet og Landbruksdirektoratet. I tillegg hadde vi mindre bemanning på grunn av sykdom og jobbskifte, så Politihøgskolen var aldri øverst på agendaen, sier han.

– Det var nok noen fylkespolitikere som var interessert i Politihøgskolen til et visst punkt, men de kom til samme konklusjon etter hvert, sier han.

Geir Haug var saksbehandler for saken da han jobbet i Greater Stavanger.

– Det var rett og slett en prioriteringssak, og det var mye større appetitt for Landbruksdirektoratet enn Politihøgskolen. Selv om vi har lyst på alt, kan vi ikke be om alt, for da kan vi bli sett på som grådige og ute av stand til å prioritere, sier Haug.

Dag Mossige (Ap) er blant Stavangers representanter i Greater Stavanger.

Styremedlem vil ha svar

Dag Mossige (Ap), Stavanger-representant i Greater Stavanger, er kritisk til håndteringen av Fredskorps-muligheten.

– Jeg er glad for Fornybarfondet, men ironisk nok er det kanskje snakk om dobbelt så mange arbeidsplasser i Fredskorpset. Det kunne ha tilført Stavanger en spisskompetanse som ville løftet oss som et internasjonalt kompetansesenter, sier han.

– Det kom som lyn fra klar himmel da jeg i forrige uke leste i Aftenbladet at Fredskorpset kunne ha vært aktuelt. Jeg har ikke hørt noe om dette i Stavanger kommune eller i Greater Stavanger. Kontrasten er stor. Dette har ikke vært nevnt med ett ord, mens det har vært mye snakk om Fornybarfondet og Landbruksdirektoratet, sier han.

– Dette kommer til å bli tema i Greater Stavanger, for å si det sånn. Jeg må definitivt stille spørsmål om dette for å finne ut hva det er som har skjedd, sier han.

Les også

Rogaland vil ta byråkrater fra Trondheim

Les også

Regjeringen flytter hundrevis av statlige arbeidsplasser ut av Oslo

– Prøver vi på alle, så taper vi på alle. Vi måtte bestemme oss for hva vi skulle gå etter. Det gjorde vi til de grader på Fornybarfondet og nå på Landbruksdirektoratet, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp)

Han kan ikke huske at Politihøgskolen ble diskutert av Rogalandsbenken.

– Jeg har ikke brukt mye energi på Politihøgskolen. Dette koker ned til hvilke slag du skal ta. Skal du utkjempe alle slag, blir det halvhjertet, sier Steffensen.

(F.v.) Torstein Tvedt Solberg (Ap), Roy Steffensen (Frp) og Iselin Nybø (V).

– Jeg står på for Rogaland

Ap og Sp har har kritisert benkeleder Siri Meling (H) for uttalelsen om at å flytte statlige arbeidsplasser også er å belønne de regionene som slår seg sammen til større enheter.

Det er i så fall ikke godt nytt for Rogaland, som ville bestå som fylke.

Iselin Nybø (V) har forståelse for at Ap og Sp kan mislike Melings uttalelser.

– Samtidig skal arbeidsplasser spres rundt om i landet. Ikke alt skal havne hos oss. Det er landbruk og gode fagmiljøer andre plasser i landet også. Ingenting er en walkover. Dette er en del av en helhet. Det viktigste for oss er å kjempe for det vi har muligheten til å få, sier Nybø.

– Rogalandsbenken jobber for Rogaland, men vi kommer ikke til å få alt. Hvis vi ikke får Landbruksdirektoratet, må vi finne ut hva det er vi skal jobbe for nå. Så får vi bare gå videre og kjøre på.

– Kan du som Venstre-representant avkrefte at lokaliseringsspørsmål er avgjort på forhånd og at det ikke deles ut arbeidsplasser som premier for sammenslåinger av fylker?

– Jeg ville ikke kalt det premier, men sett litt mer helhetlig på det. Vi har hatt region- og kommunereformen. Vi har endret inntektssystemet. Det har også handlet om å flytte ut oppgaver og arbeidsplasser. Det ble jo ingen fylkessammenslåing for Rogaland, men vi fikk Fornybar AS, sier hun.

– Mange hensyn skal tas, mye skal fordeles rundt, og det er mange gode fagmiljøer spredt rundt i Norge. Lokaliseringssaker er alltid vanskelige. Det er kjekt for dem som får noe, ikke så bra for resten. Jeg står på for Rogaland. Det er min jobb. Derfor kjempet jeg for Fornybar AS. Jeg opplever at de på benken kjemper for Rogaland, og jeg mener det er oppkonstruert å si at vi ikke drar i samme retning, sier hun.

Publisert: