14 maskinpistoler levert til politiet

Totalt 387 ulovlige våpen ble levert inn under årets våpenamnesti.

Øverst en tysk MP40 maskinpistol (ofte, men feilaktig kalt Schmeisser), en hagle av ukjent fabrikat og nederst en italiensk Armi Galesi Brescia Brevetto kaliber 22 pistol.
 • Inga Sverdrup
  Design
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fra 1. mars til 31. mai 2017 ble det gjennomført våpenamnesti i hele Norge. Det betyr at folk som hadde ulovlige våpen kunne levere dem til politiet uten å bli straffet for brudd på våpenloven.

I Sør-Vest politidistrikt kom det totalt inn 387 ulike våpen.

De fleste innleverte våpnene var hagler, totalt 196 stykker. Ellers ble det levert inn 110 rifler, 44 pistoler, 20 revolvere, 14 maskinpistoler og 1 kombivåpen. Det kom også inn 3 kniver, 711 kg ammunisjon, 4 kg sprengstoff, 42 fenghetter og 37 meter lunte.

– Dette er omtrent slik vi kan forvente. Det er ikke så mye spesielt, sier Per Christian Benjaminsen, saksbehandler ved våpenkontoret i Stavanger.

Kongsberg Våpenfabrikk M/58 skarpskytterrifle med flammedemper, en sjelden fugl. Totalt ble det produsert 157 eksemplarer av denne modellen i perioden 1956–1958.
En italiensk Armi Galesi Brescia Brevetto .22 pistol.

– De aller fleste våpnene er gamle og det er mye skrot. Det er alltid en del vakre våpen, men som er helt ubrukelige. Det bærer preg av mye rydding. Folk har funnet våpen de ikke visste om eller hadde glemt. Eller har funnet i dødsbo. Det er også mange eldre som kommer inn med våpen de ikke har brukt på mange mange år, og som de bare ønsker å bli kvitt, sier Christensen.

Men i mengden av eldre våpen var det en overraskelse. Politiet mottok nemlig også to skytevåpen forkledd som spaserstokker.

– Akkurat dette var jo helt klart veldig spesielt. Jeg har aldri sett det før, annet enn på James Bond, sier Christensen.

90% av de innleverte våpnene blir skrotet og resirkulert til spiker. Mens noe blir levert inn til Rogaland Krigshistorisk museum.

I samme periode var det mulig å etterregistrere lovlige våpen. 323 hagler ble etterregistrert i denne perioden.

Les også

 1. Politiet fikk inn granat og fire kilo sprengstoff

 2. Derfor er elektrosjokkvåpen forbudt i Norge

Publisert:
 1. Våpen
 2. Sør-Vest politidistrikt
 3. Våpenlover

Mest lest akkurat nå

 1. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 2. USA roser Sør-Afrika for å ha oppdaget ny virusvariant

 3. Ryfylke har fått sin første vingård

 4. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

 5. – Imponerende at de klarte å ha aktiviteter som passet både treåringer og tenåringer

 6. Nå kan alt skje i Stavanger!