14 maskinpistoler levert til politiet

Totalt 387 ulovlige våpen ble levert inn under årets våpenamnesti.

Publisert: Publisert:

Øverst en tysk MP40 maskinpistol (ofte, men feilaktig kalt Schmeisser), en hagle av ukjent fabrikat og nederst en italiensk Armi Galesi Brescia Brevetto kaliber 22 pistol. Foto: Sør-Vest politidistrikt

 • Inga Sverdrup
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Fra 1. mars til 31. mai 2017 ble det gjennomført våpenamnesti i hele Norge. Det betyr at folk som hadde ulovlige våpen kunne levere dem til politiet uten å bli straffet for brudd på våpenloven.

I Sør-Vest politidistrikt kom det totalt inn 387 ulike våpen.

De fleste innleverte våpnene var hagler, totalt 196 stykker. Ellers ble det levert inn 110 rifler, 44 pistoler, 20 revolvere, 14 maskinpistoler og 1 kombivåpen. Det kom også inn 3 kniver, 711 kg ammunisjon, 4 kg sprengstoff, 42 fenghetter og 37 meter lunte.

– Dette er omtrent slik vi kan forvente. Det er ikke så mye spesielt, sier Per Christian Benjaminsen, saksbehandler ved våpenkontoret i Stavanger.

Kongsberg Våpenfabrikk M/58 skarpskytterrifle med flammedemper, en sjelden fugl. Totalt ble det produsert 157 eksemplarer av denne modellen i perioden 1956–1958. Foto: Sør-Vest politidistrikt

En italiensk Armi Galesi Brescia Brevetto .22 pistol. Foto: Sør-Vest politidistrikt

– De aller fleste våpnene er gamle og det er mye skrot. Det er alltid en del vakre våpen, men som er helt ubrukelige. Det bærer preg av mye rydding. Folk har funnet våpen de ikke visste om eller hadde glemt. Eller har funnet i dødsbo. Det er også mange eldre som kommer inn med våpen de ikke har brukt på mange mange år, og som de bare ønsker å bli kvitt, sier Christensen.

Men i mengden av eldre våpen var det en overraskelse. Politiet mottok nemlig også to skytevåpen forkledd som spaserstokker.

– Akkurat dette var jo helt klart veldig spesielt. Jeg har aldri sett det før, annet enn på James Bond, sier Christensen.

90% av de innleverte våpnene blir skrotet og resirkulert til spiker. Mens noe blir levert inn til Rogaland Krigshistorisk museum.

I samme periode var det mulig å etterregistrere lovlige våpen. 323 hagler ble etterregistrert i denne perioden.

Publisert:

Les også

 1. Politiet fikk inn granat og fire kilo sprengstoff

 2. Derfor er elektrosjokkvåpen forbudt i Norge

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinne i 70-årene døde etter badeulykke ved Mandal

 2. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 3. Slik sjekker du om barnet ditt kan gå i barnehagen eller på skolen

 4. Trafikken går som normalt igjen på E39

 5. Beskjeden fra legen fikk Thore (56) til å endre livsstil. Slik unngikk han diabetes.

 6. I november kan du ta selvkjørende buss i Stavanger sentrum

 1. Våpen
 2. Sør-Vest politidistrikt
 3. Våpenlover