– Alle snorer er en potensiell fare

Flere barnehager i Stavanger sier at de er oppmerksomme på faren med persiennesnorer, og allerede tar sine forholdsregler.

Publisert: Publisert:

Foto: Jarle Aasland

 • Jarle Aasland
  Fotograf
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Tre år gamle Samuel ble nær kvalt da han surret en persiennesnor rundt halsen og hoppet ned fra en vinduskarm i barnehagen.

En ringerunde til flere barnehager i Stavanger viser at faren med persiennesnorer er velkjent. Ifølge barnehagene selv har alle rutiner der snorene henges høyt når persiennene ikke er i bruk.

– Alle snorer er en potensiell fare. Vi snurrer dem alltid opp på en spiker eller gardinstang. Sånne ting som dette er en tankevekker, sier styrer Elin K. Ousland i Huskestua Barnehage på Eiganes i Stavanger.

Samtidig poengterer Ousland, i likhet med andre barnehagefolk Aftenbladet har snakket med, at det aldri er mulig å gardere seg hundre prosent mot uhell av denne typen.

– Men det er sannsynligvis tryggere i barnehagen enn hjemme. Her har vi profesjonelle folk som er opptatt av sikkerheten. Det er jo ikke mange som sikrer slike ting hjemme hos seg selv. De fleste ulykker skjer i hjemmet, sier hun.

Foto: Jarle Aasland

– Snorene henges opp

Også andre barnehager forteller at persiennesnorer blir sikret på forsvarlig vis:

– Vi har persienner på enkelte rom, men har rutiner på at snorene skal henges opp, slik at ungene ikke får tak i dem. Tauet henges i en krok på veggen, sier styrer Elisabeth Lie i Rognebærhagen barnehage.

– Dette er ikke et problem hos oss. Her henger snorene høyt oppunder taket, men vi har likevel sjekket dem i dag, lyder beskjeden hos Bekketunet barnehage, den største barnehagen i Stavanger.

– Vi har persiennesnorer, men prøver å henge dem høyt opp og tar de forholdsreglene vi kan. Vi tenker på alle små og store ting som kan skje i hverdagen, og når slike ting skjer blir vi selvsagt ekstra oppmerksomme, sier assisterende styrer Bergitte Andersen i Frøystad Andelsbarnehage.

– Vi har persienner i alle fall på en avdeling, men snurrer tråden opp i en spiker slik at ungene ikke får tak i den, sier pedagogisk leder Laila Tytingvåg i Byhaugen Barnehage.

– Må alltid være på vakt

Samtidig er det flere barnehager som har valgt bort persiennene til fordel for gardiner:

– Nei, takk og pris. Vi har ingen persienner med snorer. Vi tenker barnevennlig og har bare gardiner, sier Veronica Ramsland ved Tusenfryd barnehage.

– Hos oss er det bare gardiner. Vi har ingen persienner, sier omsorgsarbeider Mariann Hodnefjell i Dusavik Barnehage.

– Vi har HMS-rutiner og har Veritasgodkjente kontrollører som sjekker sikkerheten. Men vi har ingen persiennesnorer, sier styrer Arne Halle i Forus Private Barnehage.

– Vi har ikke persiennesnorer. Men det er mange farer, og vi må alltid være på vakt. Vi går jevnlig runder for å se om det er ting som kan være farlige, påpeker styrer Beth Erfjord i Fredheim barnehage.

– Vi har allerede fjernet mange persienner, men vet at styrer nå er på rundtur for å sjekke forholdene. Jeg vet ikke om vi fortsatt har noen persienner igjen, men tidligere passet vi på å henge snorene høyt. Vi har vært klar over faren, sier assisterende styrer Cathrine Hjeltnes i Husebøstykket barnehage.

Etter at Aftenbladet skrev om tre år gamle Samuel har flere foreldre tatt kontakt og fortalt om lignende tilfeller, både i barnehager og hjemme.

Publisert:

Les også

 1. Samuel (3) nær kvalt i barnehagen

 2. Slik er barnehagenes sikkerhetsrutiner

Mest lest akkurat nå

 1. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

 2. Prins Harry og hertuginne Meghan har bosatt seg i Santa Barbara

 3. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

 4. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

 5. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

 6. – Man kan få symptomer etter at man har testet negativt. Da bør man teste seg på nytt