Absinthen fikk vernepris

Finn Gjedebo fikk torsdag utdelt verneprisen for 2014, for prosjektet Absinthen i Nedre Banegate 41.

Publisert: Publisert:

Finn Gjedebo fikk torsdag utdelt verneprisen for 2014, for prosjektet Absinthen i Nedre Banegate 41. Foto: Ferran Compte

  • Ulrikke Valvik Mitchell
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Stavanger kommune og Fortidsminneforeningen delte torsdag formiddag ut verneprisen for 2014, til Finn Gjedebo og Absinthen. Absinthen (på bildet) ligger i Nedre Banegate 41, i Stavanger sentrum.

Absinthen er et resultat av at Gjedebo har rehabilitert hermetikkfabrikken Cape Canning co. fra 1912. Jaasund mekaniske verksted brukte bygget fra 1962, og det er mange gjenstander igjen i bygget fra denne tiden. Med Finn Gjedebo som eier har fabrikken blitt ombygd til kontorlokaler. Navnet Absinthen ble valgt på grunn av tidskoloritten det bærer i seg.

Finn Gjedebo. Foto: Anders Minge

Det var leder for vernepriskomiteen, Helge Solum Larsen, som overrakte prisen til Finn Gjedebo. Verneprisen består av et diplom, en plakett som skal henges opp utvendig på huset og 25.000 kroner.— Det er spesielt gledelig at noen har sett verdien av denne bygningen og valgt å gjenbruke den til tross for mangledepåleggi form av vern, sier Solum Larsen.

— Under rehabiliteringen har eieren lagt vekt på å ta vare på flest mulig spor av tidligere aktivitet i huset. Han har for eksempel ikke villet pusse veggene helt slette, og han har beholdt et tregulv fullt av jernspon fra det mekaniske verkstedet, sier han.

- Dette er unntaket

Ut fra gjeldende reguleringsplan kunne bygningen rives. I stedet har Gjedebo valgt å rehabilitere den. Det er byantikvar i Stavanger kommune, Hanne Windsholt glad for.

— Samtidig har han på en vellykket måte gjort den brukbar til nye formål. Dette er unntaket heller enn regelen i Stavangers transformasjonsområder, og det er et eksempel til etterfølgelse, sier Windsholt.

I forbindelse med reguleringsplanen for Vindmøllebakken, sendte Riksantikvaren et brev til Rogaland fylkeskommune der de uttrykte bekymring for at det fremdeles rives hermetikkfabrikker i Stavanger, og for at det ikke finnes noen helhetlig oversikt eller plan for hva som skal bevares.

— Stavanger har et spesielt ansvar, på nasjonalt plan, for å ta vare på et godt nok utvalg av minner fra hermetikkindustrien. I dette perspektivet har rehabiliteringen av Nedre Banegate 41 nasjonal interesse, sier byantikvar Hanne Windsholt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Medar­beider på inten­siven på SUS har fått påvist korona

  2. FHI: Stor sjanse for Rogaland blir rødt

  3. – I dag er vi alle bussjåfører

  4. Vil drive etterslukking i Mekjarvik utover dagen

  5. Poli­tiet: Alle ungdoms­ranene i Stavanger er opp­klart

  6. Lauvvik - Oanes innstilt

  1. Stavanger