De vil også reise billig

200 bedrifter på Nord-Jæren er med på Hjem-Jobb-Hjem, men prosjektet ønsker å vokse.

Fabrikkdirektør Martin Mildestveit og HR-sjef Merethe Moen i Øglænd System trodde de skulle bli en Hjem-Jobb-Hjem-bedrift, men selskapet som er nærmeste nabo til Øksnevad stasjon fikk ikke bli med i ordningen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Hos Øglænd System AS ble deltakelse i Hjem-Jobb-Hjem satt på ønskelisten av de ansatte tidlig i 2016. Ledelsen vurderte ønsket som en veldig god løsning. En god og fleksibel miljøvennlig reise til en meget fordelaktig pris.

LES OGSÅ: Kunne spart 13.000 i året på HjemJobbHjem

– Vi har høyt fokus på miljø og oppfordrer alle våre ansatte til å bruke miljøvennlige transportmidler hvor dette er mulig og hensiktsmessig. Dette ville også vært et godt helsetiltak for de ansatte. Det er en kjempeordning, forteller fabrikkdirektør Martin Mildestveit.

LES OGSÅ: Etter sommeren kan 35.000 gjøre som Roy

Etter en lengre dialog med Hjem-Jobb-Hjem trodde HR-sjef Merethe Moen at Øglænd skulle få delta i prosjektet.

– Avtalen var så godt som i boks. Mellom 30 og 40 av våre ansatte ville delta. Derfor sendte vi ut melding om at vi skulle bli en Hjem-Jobb-Hjem-bedrift. Skuffelsen ble stor da det viste seg at vi ikke fikk bli med på prosjektet, forteller hun.

Avslag

Søknaden ble avslått ettersom at selskapet fra Klepp lå i «feil» kommune.

– Belønningsmidlene er definert gjennom ni storbyområder i Norge, som Samferdselsdepartementet mener har trafikale problemer. Her gjelder det Stavanger, Sola, Randaberg og Sandnes. Derfor kan kun belønningsmidlene brukes i disse kommunene, og vi kan ikke inkludere de andre kommunene i området, forteller daglig leder Espen Strand Henriksen i Hjem-Jobb-Hjem.

Til prosjektet har de fått 31 millioner kroner i belønningsmidler og 17 millioner i tilleggsmidler fra staten.

– Urettferdig

Det er mange som har tatt kontakt med en fortvilet Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) for å finne ut hvorfor Klepp ikke er med på samarbeidet.

– Vi har tatt kontakt med fylkeskommunen for å bli med. Et dårlig kollektivtilbud, høye priser og at vi står utenfor denne ordningen oppleves det som tre ganger så urettferdig at vi ikke inkluderes, sier Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H).

Prisforskjell

Bor du på Jæren, men arbeider på Nord-Jæren og arbeidsgiver er med på Hjem-Jobb-Hjem? Da kan du reise kollektivt for 6000 kroner i året.

Men med motsatt bosted- og jobbadresse, må du derimot ut med 5000 kroner ekstra i kollektivutgifter årlig.

– Vi får jevnt og trutt henvendelser fra bedrifter lokalisert i kommuner utenfor vårt område. Hjem-Jobb-Hjem har bare eksistert i cirka ett år, og vi er fortsatt i en prøvefase, selv om prosjektet allerede har fått positive signaler fra både bedrifter, ansatte og våre eiere, sier Strand Henriksen.

– Det er også en fordel for prosjektet ikke å gape over for mye i starten, men heller finne «formelen», og så håper vi at flere kan inkluderes senere, legger han til.

Til nå er cirka 200 bedrifter og 30.000 ansatte med i prosjektet. De har også høstet heder og ære gjennom å bli nominert til pris for årets lokale klimatiltak av Zero Norge.

– Frustrende

Heller ikke i Time kommune får arbeidstakere muligheten til å ta del i Hjem-Jobb-Hjem.

– Det er frustrerende for folk at naboen kan reise for halv pris, mens de som jobber i Time må betale full pris. Dette er en ordning vi absolutt ville vært med på, sier Time-ordfører Reinert Kverneland (H).

LES OGSÅ: 3500 arbeidstakere bruker denne appen for å komme på jobb

Han har fått flere henvendelser om saken. Den har også vært oppe til diskusjon i Jærrådet, men uten at Jærkommunene har fått noe positivt svar fra fylkeskommunen.

– Vi har undersøkt muligheten for å bli med, men har fått svar om at det kun gjelder kommunene på Nord-Jæren. Jeg forstår at det ville blitt dyrt å inkludere alle, men det er jo et kjempegodt miljøtiltak. Jeg er ikke i tvil om at flere ville benyttet kollektivtransport til jobb med dette tilbudet, sier Kverneland.

Publisert: