Kokken håper talen til Erna får flere til å bli fosterforeldre

Stavanger-kokken Christopher Davidsen synes det er fantastisk at statsministeren velger å dra fram hans historie og håper at det inspirerer andre og motiverer flere til å bli fosterforeldre.

Publisert: Publisert:

Kokken Christopher Davidsen fra Stavanger ble nevnt med navn i nyttårstalen til statsministeren. Her er han i aksjon under Gladmat i 2018 der han fikk prisen for Årets Gladmattrett. Foto: Tommy Ellingsen

 • Ove Heimsvik
  Journalist
 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Utsiktene var ikke veldig bra fra begynnelsen og heller ikke da han skled ut i ungdommen, men han hadde gutsen som skal til og har klart det i kraft av seg selv. Selv om jeg var garantert gull i kokke-VM, hadde jeg aldri trent så mye som han gjorde, sier fosterfar Ole Geir Skjæveland.

Christopher Davidsen jubler for sølv i Bocuse d’Or i Lyon i 2017. Foto: Jonas Haarr Friestad

For sønnen Christopher Davidsen smakte sølvet i kokke-VM i 2017 like godt som gull. Han har flere ganger trukket fram at det aldri hadde gått så bra med ham uten et godt fosterhjem. 6 år gammel hadde han levd en omflakkende tilværelse sammen med en rusavhengig mor og en lillesøster på 2 år da barnevernet hentet dem og ga dem nye fosterforeldre i Kvernevik utenfor Stavanger.

Les også

LES HELE TALEN: Erna Solbergs nyttårstale

Erna Solberg nevnte Davidsen under nyttårstalen. Foto: NTB Scanpix

– Fantastiske fosterforeldre

- De har betydd alt. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk så fantastiske fosterforeldre. De har ikke hatt en enkel jobb. De tok til seg meg på 6 og lillesøster Cheryl på 2. De tok oss inn i varmen og behandla oss som sine egne unger. Ga oss en trygghet som var helt fantastisk, og de har lært oss folkeskikk, sier Christopher Davidsen til Aftenbladet.

Samtidig synes han det er stas at nettopp hans historie blir dratt fram av statsminister Erna Solberg i nyttårstalen, og han ble overrasket da han ble kontaktet av statsministerens kontor i forkant.

Dagen derpå i Lyon ble sølvvinner Christopher Davidsen invitert til frokost i Restaurant Paul Bocuse. Foto: Jonas Haarr Friestad

Les også

LES OGSÅ: Statsministeren bekymret over lave fødselstall, ber nordmenn lage flere barn

– Jeg synes det er helt fantastisk at min historie blir dratt fram. Det er nok ganske mange rundt i Norge som har lignende historier. Det er veldig kjekt at det tilfeldigvis ble meg, og jeg håper det kan inspirere andre som har problemer og få flere til å bli fosterforeldre, sier Davidsen.

Han har valgt å være åpen om sin bakgrunn både i intervjuer og i forordet til kokeboken «Mat hjemmefra».

Rømte hjemmefra

Til tross for en trygg og god oppvekst hos fosterforeldrene, og selv om han kalte dem for mor og far, rømte han hjemmefra da han var 14 år etter at han utfordret grensene og ble tatt i å røyke og stjele fra farens konjakkflaske.

I stedet for å prate ut med foreldrene rømte han hjem til den biologiske moren der det ikke var noen regler. Første gangen han røykte hasj, var sammen med sin egen mor. Etter eget ønske havnet han på ulike institusjoner i stedet for å dra tilbake til fosterforeldrene.

– Det var helt forferdelig, og jeg tror det er lett for folk som har egne unger å sette seg inn i den situasjonen, sier fosterfar Ole Geir Skjæveland.

Wenche og Ole Geir Skjæveland hadde to egne barn da de ble fosterforeldre for Christopher på 6 år og lillesøsteren på 2 år. I dag kalles de for mor og far av alle fire ungene. Foto: Pål Christensen

Han legger ikke skjul på at han er lite fornøyd med den avgjørelsen fra barnevernet og mener at det er mer på tross av enn på grunn av at sønnen likevel har klart seg bra.

– Christoffer skulle ikke selv stått for det valget, og jeg blir oppgitt av å tenke på det, sier Skjæveland.

I dag er han likevel glad for at sønnen har klart seg bra og at de har god kontakt.

– Jeg var aldri borti veldig sterke stoffer, men havnet i et ganske dårlig miljø. Jeg hadde egentlig ikke problemer med rusavhengighet da jeg flytta til institusjonene, men var oppi et miljø med flere andre som var eldre enn meg. Jeg var yngst, og det var vanskelig å si nei når de ville ha meg med på noe, sier Christopher Davidsen.

- Så du har et rulleblad?

- Det har jeg. En del rus- og vinningssaker. Jeg kom ut av det da jeg var 21 år gammel. Da jeg fikk jobb, betydde det mye å sette seg mål og bli noe mer. Jeg ville ikke bli slik som min mor, sier Davidsen.

Nå har kokken det han kaller «gulljobb» med å åpne restaurant i speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim, der han bor med kona Siri og døtrene Amalie og Hedda. Hotellet åpner 1. april, etter å ha vært stengt i tre år.

Det ligger mye trening bak en sølvmedalje i Bocuse d’Or, og det er viktig å være nøyaktig og konsentert med kniven i konkurransen. Foto: Jonas Haarr Friestad

Stolte foreldre

Fosterforeldrene Ole Geir og Wenche synes også at det er smigrende at sønnen blir nevnt med navn i nyttårstalen til statsministeren.

– Vi er stolte av ungene våre slik alle foreldre kan være når de har gjort sitt beste, og det er som regel godt nok, sier Skjæveland.

Som far er han rask til å understreke at han er like stolt av de andre tre ungene. To av dem er egenproduserte, men han og kona sier alltid at de har fire barn og er ikke så opptatt av det biologiske opphavet.

– Da det sto på som verst, sa jeg at vi ville få belønningen vår når alle ungene betaler skatt og har et sted å bo. Det har de klart, og det er det som er belønningen. Nå er vi trygge på at de vil klare seg godt om vi faller fra, sier Skjæveland.

Den biologiske moren til Christopher døde i november 2016, 51 år gammel.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Det nye sykehuset på Ullandhaug skulle stå ferdig i 2023 - slik blir det ikke

 2. 30 smittetilfeller knyttes til én barnehage

 3. Lastebil sto fast under bro i Sandnes

 4. Kjørte i påvirket tilstand. Slipper fengsel på grunn av korona

 5. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 6. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus

 1. Nyttårstale
 2. Fosterhjem
 3. Erna Solberg
 4. Samfunnsdebatt