Ishall-debatten: - Skal vi bygge et dart-senter også?

Bare tre prosent av elevene ved Sørbø skole klarte en ferdighetsprøve i svømming i år. Anleggsansvarlig i Ganddal IL, Klaus Tveita syns ideen om en ishockey-hall i Sandnes er helt på jordet.

Publisert: Publisert:

Det var god stemning da idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretæren i Norsk Ishockeyforbund, Ottar Eide var på besøk på ordførerens kontor i Sandnes i dag. F.v: Bjørn Ims, daglig leder i Rogaland Ishockeykrets, Ottar Eide, Tom Tvedt, Annelin Tangen (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp). Foto: Rune Vandvik

 • Håkon Jonassen Norheim
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Anleggsansvarlig i Ganddal IL, Klaus Tveita som har stått på for å få en svømmehall og en flerbrukshall til Ganddal, syns ideen om en ishockeyhall er helt på jordet.

– Her må folk lære seg å svømme. Det er et krav fra Kunnskapsdepartementet for 10-åringer. Det er ikke et krav at folk skal lære seg ishockey. Det har ikke noe for seg å bygge en ishockeyhall for to små lag, mener han.

Han er klar på at det er mye større behov for en hall som bidrar til å lære barn og unge et basiskrav om å kunne svømme. Bare 3 prosent (2 av 63 elever) klarte ferdighetsprøve i svømming på Sørbø Skole i år. Tveita sammenligner ishockey med andre interessante idretter.

– Det er et større krav å lære seg å svømme enn å gå på skøyter. Vi har ikke en fekte-arena – eller et dart-senter. Vi burde kanskje hatt det også? Jeg forstår ikke hva vi skal med noen av delene, sier han.

Idrettspresidenten jubler

I Sandnes hviler de ikke på laurbærene, det skal være sikkert og visst. Tirsdag hadde varaordfører Pål Morten Borgli og gruppeleder for Arbeiderpartiet, invitert Idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide til møte om ishockeyhall.

Det er Frp, Sp og Ap i Sandnes som ønsker å bygge ny ishall i Sandnes kommune. 200 millioner ønsket de å bruke. Dette vil nå Annelin Tangen dimittere. DNB Arena kostet 210 millioner da den ble bygget i 2012.

– Ingen vet hva summen blir. Vi har lagt inn 110 millioner i budsjettet for 2021 og 2022. Men vi vil ikke bruke 200 millioner kroner, sier Tangen.

– Det ble bygget en brukshall til rundt 60 millioner i Sandefjord nylig, sier generalsekretær Eide.

Stort behov for flerbrukshaller

Det har de siste dagene blitt en debatt rundt behovet for en slik arena i Sandnes, og Høyre-politiker Kenny Rettore mener det er større behov for flerbrukshall. Idrettsrådet mener også det er større behov for håndballhall.

Norges Håndballforbund (NHF) har sett på anleggsituasjonen i Sandnes, og mener den er kritisk. De skriver i at klubbene i dag avviser barn og ungdom som ønsker å spille håndball.

Lagene i Sandnes kommune har i gjennomsnitt 1,27 timer med trening i uken, viser en statistikk de har utbedret. For å nå målet med to timer trening per lag i uken, må hallkapasiteten i Sandnes økes med 57 prosent. I dag er det 11 haller i Sandnes, men for å få lik tilgjengelighet av haller i Sandnes er det et ekstra behov for seks haller.

Idrettspresident Tom Tvedt vil ikke legge seg opp i hvordan kommunen bygger haller, men jubler over planene om ny idrettshall. Foto: Rune Vandvik

Idrettspresident Tom Tvedt sier han ikke vil legge seg oppi prioriteringene til kommunene, og sier at de rett og slett bare trenger anlegg.

– Norsk idretts største sponsorer utenom dugnadsarbeidet er kommunene. De løfter våre idrettsanlegg utover spillemidlene. Vi er her, og vi trenger anlegg. I dag har vi ikke nok flater til at ungene kan leke tidlig og lenge nok. Så dette prosjektet ønsker vi velkommen, sier Tvedt.

Varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli mener ishockeyhall ikke vil gå ut over andre hallprosjekter. Foto: Rune Vandvik

Jubel fra Stavanger

Daglig leder i Stavanger Hockey, Vidar Are Egstrøm, er veldig glad for Sandnes hall-planer, til tross for at det vil stjele noen av medlemmene i Stavanger Hockey. I dag har 77 av medlemmene i Stavanger Hockey postnummer Sandnes. Ytterligere 33 kommer fra Ålgård, Figgjo, Oltedal, Bryne og Klepp. I tillegg går flere fra disse områdene på Stavanger Hockeys hockeyskole.

– Det er jaggu på tide at Sandnes får egen ishockeyhall. Vi har ganske mange spillere fra Sandnes, men vi er ensidig positiv til konkurranse. Om man skal bygge opp noe i regionen kan vi ikke bare ha anlegg i Stavanger, sier Egstrøm.

Han er klar på at en av hockeyens største utfordringer er reisekostnader. Ishockeykretsen Stavanger Hockey hører til går fra Kristiansand til Bergen.

– Å reise land og strand rundt å spille hockey er kjempedyrt. Å få flere lag og haller i distriktet vil hjelpe utrolig mye, mener han.

– Men 110 medlemmer er ikke så mye?

– Nei, men da har jeg kun tatt med de som er aktive på is i dag. Ikke de som har vært innom i 2018. De har med 110 medlemmer allerede en ferdig klubb, mener Egstrøm.

Også medlemsansvarlig i Stavanger Hockey, Ernst Falch er klar på at det er helt nødvendig med en ishall i Sandnes.

– Trenger svømmehall

Borgli er klar på at en slik ishall kan gi synergieffekter, og er enig med Tveita at det også trengs et nytt svømmebasseng. Det kan løses med et stort idrettsanlegg.

– Energien fra en slik ishall kan, i stedet for å gå rett ut til kråkene, gå inn i en svømmehall eller et helsebasseng. Vi trenger et 50-metersbasseng også, i tillegg til Iglemyr, mener han.

– Ishallen er bare ett punkt i budsjettet. Det ligger også mye annet. Det er ikke slik at vi ikke skal bygge andre idrettsanlegg, sier Borgli.

– Stavanger Hockey forteller at 77 av deres medlemmer har postnummer i Sandnes. Da er vel ikke behovet så stort?

– Dette handler ikke om 77 medlemmer i en ishockeyklubb i Stavanger. Vi bygger for alle de andre, mener Borgli som er skråsikker på at denne hallen vil gå rundt og vil være full fra morgen til kveld.

Les også

Vil bygge ishall i Sandnes til 200 millioner kroner

Millionkrav skaper hodebry for idrettslag
Les også

Disse elevene får 266 svømmetimer på barneskolen. Noen mil unna får de 19

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 1. Pål Morten Borgli
 2. Annelin Tangen Mjølne
 3. Norges Ishockeyforbund
 4. Tom Tvedt
 5. Sandnes kommune