Full splid om friskole skal inn på Eiganes skole

Den nye privatskolen Eiganes International School ønsker rimelige lokaler ved Eiganes skole for å ta imot elevene ved den snart nedlagte franske skolen.

 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Etter anke fra Ap, SV kommer saken opp igjen i bystyret mandag.

Den franske skolen i Stavanger, som har tilhold på Eiganes skole, er vedtatt lagt ned, etter at oljeselskapet Total ikke lenger kan eller vil finansiere tilbudet.

Les også

Hernes-frieri blir blankt avvist

Les også

Dobbelt så mange friskoler godkjent under Solberg

Les også

Ja til ny kristen friskole i Stavanger

Les også

Politiker-nei til muslimsk skole

I stedet har den britiske skolen i Stavanger lagt på bordet en løsning der de kan drifte videre tilbudet til 64 franskspråklige elever på Eiganes.

Det nye tilbudet skal hete Eiganes International School, og ha inntil 100 plasser.

Mindretallet i formannskapet, da særlig Ap og SV, hevder at Stavanger-skolen har bruk for lokalene selv.

– Skolesjefen har pekt på flere konkrete behov, blant annet å bruke frigjort kapasitet på Eiganes til elever innen autismespekteret som i dag har det for trangt på Madlavoll. Eiganes har allerede et svært sterkt fagmiljø på dette området, i tillegg til gode lokaler. De sentrumsnære barneskolene har også generelt stor plassmangel. At en nyopprettet privatskole skal inn der, til en subsidiert pris, kan vi ikke være med på, sier Dag Mossige (Ap).

Les også

Eiganes skole skal bygges ut

Les også

Den franske skolen i Stavanger legges ned

Prisen for lokalene i Eiganes skole er et av ankepunktene.

Billigsalg?

Leien er beregnet til en markedspris på om lag 8,166 millioner kroner per år. Eiganes International School har imidlertid ikke råd til dette. De kan bare betale 1,6 millioner kroner i året.

Sissel Knutsen Hegdal (H) sier at flertallspartiene i Stavanger ønsker å finne en løsning for de franske elevene som nå mister sitt skoletilbud.

– De franske elevene er i disse lokalene i dag. 64 elever har kommet opp i en helt fortvilet situasjon og det haster med å finne en løsning. Det burde være en helt kurant sak å overføre leieavtalen fra den franske skolen til den britiske skolen. Vårt renomme som en internasjonal by er i fare hvis vi begynner å ta vekk skoletilbudet til for eksempel franskspråklige, mener Sissel Knutsen Hegdal (H).

Subsidiert

Hun understreker at avtalen ikke er ferdig forhandlet.

– Vi fikk dette på bordet tirsdag sist uke, og måtte ta saken direkte i formannskapet. Men vi har også lagt inn i vedtaket at det skal forhandles, og at vi skal ha avtalen tilbake før et endelig vedtak blir gjort, sier Knutsen Hegdal.

Dag Mossige (Ap) mener på sin side at det ikke er en videreføring av den franske skolen det er snakk om.

– Det er ennå høyst uklart hva slags tilbud det blir, annet enn at det blir en ny privatskole for 100 elever. At en helt ny friskoleaktør skal finansieres med subsidiert leie i et skolebygg som er betalt av skattebetalernes penger, er helt urimelig. I tillegg frykter vi at en slik subsidiering vil være i strid med reglene om ulovlig offentlig støtte, sier Mossige.

– Hva med de franskspråklige barna, som ikke har et skoletilbud til høsten?

– Selvfølgelig skal vi hjelpe disse barna, men det må finnes andre løsninger enn å slippe en nyopprettet friskole inn i et kommunalt skolebygg, sier Mossige.

– Fortvilte

Céline Buisson Rosvold er representant for foreldrene ved den franske skolen.

I en e-post til Aftenbladet forteller hun at foreldrene er helt fortvilte over situasjonen som er oppstått.

– For noen betyr dette også at de sannsynligvis må flytte til Oslo eller tilbake til Frankrike, med alle de konsekvenser det innebærer, skriver hun.

Om muligheten for at de franske elevene vil få tilbud om plass ved International School of Stavanger (ISS).

Brev til gruppene

– Per i dag har vi ikke fått noe forslag presentert av Total eller ISS. Det har blitt sagt at tilbudet vil bli omtrent det samme som et vanlig ISS program med 3 timer fransk i uken. Fransk utdannelsesprogram vil ikke bli ivaretatt og det kan ikke fungere for NATO familie som har barn som skal reintegrere en fransk skole i Frankrike etter 3–4 år. I tillegg er prisen helt uoverkommelig for de fleste, 200.000 for bedrifter og 90.000 for private familier, skriver Céline Buisson Rosvold..

Også Utdanningsforbundet i Stavanger har kastet seg inn i striden. I et brev til samtlige gruppeledere søndag skriver leder Inger G. Haraldsen at det trengs en full gjennomgang før administrasjonen gis en fullmakt til å leie ut kommunale skolelokaler til under markedspris, da dette vil utgjøre en skjult støtte/subsidiering.

Publisert:
 1. Skole og utdanning
 2. Undervisning
 3. Sissel Knutsen Hegdal
 4. Dag Mossige
 5. Frankrike

Mest lest akkurat nå

 1. «Kom dere ut, kom dere ut, det brenner!»

 2. – Det kan ikke fortsette

 3. SUS: Sju koronapasienter på respirator

 4. Kvinne nektet å bruke munnbind på fly. Poli­tiet måtte gripe inn. Det er ikke første gang

 5. Uthengt som voldtektsmenn: - Hun har tatt navnene våre og puttet dem ned i gjørmen

 6. Dei sat i baksetet då foreldra døydde