Ny snøskredvarsling for fjellene i Rogaland og Agder

Torsdag publiserte NVE de første snøskredvarslene for ny region Heiane, i fylkene Rogaland og Agder.

Fra fjorårets skredøvelse i Sirdal, Norges største i sitt slag, hvor politiet, Røde Kors, Sirdal letegruppe, Sivilforsvaret, Norsk Folkehjelp, Rovere, Luftambulansen og Norske redningshunder deltar. Thomas Struik og Tone Hagen fra Sandnes Røde Kors bruker søkestenger for å lete etter markørene i snøen på Tjørhom. Foto: Fredrik Refvem

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Flott med skredvarsling, synes Frode Moen fra Suldal, som står på telemark fra 1000 meter høye Gullingen og andre fjelltopper i området.

«Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Varme temperaturer høyt til fjells gir risiko for enkelte våte løssnø-og flakskred. Vær oppmerksom på skavlbrudd», heter det i en melding publisert på den nye tjenesten 13. februar.

Varselet dekker fjellområdene i store deler av Rogaland og Agder. Daglige varsler blir å finne på varsom.no

- Daglig varsling i fjellet i større deler av Rogaland og Agder vil gi bedre sikkerhet for alle på tur. Varslet er også til nytte for drift av skredutsatte veger og vurdering av skredfare mot bygninger og infrastruktur, sier Rune Engeset som leder av Snøskredvarslingen i NVE i en pressemelding.

Kart over ny varslingsregion Heiane, som får daglig varsling på alle faregrader. Regionene Rogalandskysten og Agder Sør varsles ved faregrad 4-stor og faregrad 5-meget stor snøskredfare.

varsom.no kan du lese skredvarsler for de fleste fjellområdene i Norge. Det varsles nå snøskredfare for 22 regioner i Norge, inkludert Svalbard. Skredvarslene oppdateres hver dag før klokka 16. Du finner også informasjon om snø og skredforhold på www.regobs.no, som er nettstedet hvor snøskredvarslingen samler alle observasjoner som de gjør i felt.

- NVE og Statens vegvesen har observatører i gang i regionen. Men alle som bruker varslet kan også bidra med egne observasjoner av skred og faretegn på Regobs, oppfordrer Engeset.

Varsom og skredvarslingen er tjenester levert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt.

Frode Moen er en av de som er blitt kurset og skal være observatør. Han er også en av de siste som har lagt inn en beskrivelse etter å ha vært på Finnadalsheia, terrenget over Gullingen skitrekk. Der var snødybden 70 centimeter, skavler og ferske sprekker. Han la ut varsel om dårlig binding mellom lag i fokksnøen.

– Det var vedvarende svake lag, som det heter på fint. Nå er det mildvær som vil bryte lagene ned, men jeg vet ikke hvor høyt oppe, sier Frode Moen.

Publisert:
 1. Skred
 2. Rogaland
 3. Agder
 4. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
 5. Statens vegvesen

Mest lest akkurat nå

 1. 59 nye smittede på Nord-Jæren siste døgn

 2. Det var advokat Tor Kjærvik som ble funnet drept på Røa i Oslo

 3. Var full­vaksinert: – Hadde alvorlige under­liggende syk­dommer

 4. Nå koster Guns N’ Roses-billettene 3600–10.000 kroner

 5. Familien Thorstvedt ler av «sønn av Siv»-begrep: – Det der er helt sykt

 6. Tirsdag: 47 smittede og minst 920 i karantene ved skoler og barnehager i Stavanger