Studentene sliter på boligmarkedet

Med semesterstart snaue to uker unna strømmer studenter på boligjakt til Stavanger. Mens noen er heldige og får studentbolig, må de fleste inn på det private boligmarkedet. Der svir de av tre fjerdedeler av inntekten på husleie.

Publisert: Publisert:

Samboerparet Sandra Leeng og Håkon Herfoss er blant de drøyt 300 studentene som bor i Sørmarka studentboliger. – Her har vi det fint på våre 29,5 kvadratmeter, eller 30 om vi er sjenerøse, sier Håkon. Foto: Pål Christensen

  • Rita Spanne
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Mandag 18. august markeres åpningen av studieåret ved Universitetet i Stavanger med pomp og prakt. Mens kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sikrer det formelle, står blant andre Tønes for det kulturelle.

Les også

Studentlederen: – Situasjonen er kritisk

Men lenge før visesangeren fra sørfylket har rukket å stemme gitaren og dra sanger om alt fra Yatzi til eggkoking, skal de ferske studetene innlosjeres i kjellere og på loft på kryss og tvers av distriktet.

Mens mange sliter med å finne et egnet sted å bo til en levelig pris, lykkes det for noen.

— Vi søkte på denne leiligheten lenge før vi visste at vi kom inn i Stavanger, sier Håkon Herfoss fra Drangedal i Telemark, i det han geleider gjestene fra Aftenbladet rundt i sitt 29,5 kvadratmeter store hjem i Sørmarka studentboliger, vegg i vegg med universitetet.

— Heldigvis gikk det i orden for oss, fortsetter Herfoss.

Ville slippe kollektiv

Håkon er 19 år gammel, studerer økonomi og kom til Stavanger i fjor sammen med samboer, sambygding og sykepleierstudent Sandra Lenes (19). Her har de soverom og bad, pluss en stue som i tillegg fungerer som både gang og kjøkken.

Denne trioen jobber for å sikre studentene rimelig tak over hodet. Fra venstre Øyvind Lorentzen, daglig leder i SiS Bolig, Amund Thomassen, leder av studentorganisasjonen Stor, og Sara Samin Rashid i Boligassistenten i Stavanger. Foto: Pål Christensen

— Hvilke krav hadde dere til bolig før dere kom hit?

— Vi ville helst slippe å bo i kollektiv. Ellers hadde vi ikke så mange krav, sier Sandra.

— Ja, det er greit å ha sitt eget, fortsetter Håkon.

Mens Sandra jobber hver tredje helg på et sykehjem, er Håkon uten arbeid. Hver for seg har får de snaut 50.000 kroner i halvåret i støtte fra Lånekassen. Med unntak av august og januar, når utbetalingene er doble og skal dekke innkjøp av pensum, depositum og lignende, er de månedlige utbetalingene på 7300 kroner.

Les også

Studenter får million-leiligheter av foreldrene

Prisen for studentbolig? 6500 kroner i måneden, til sammen. Alt inkludert, minus vaskemaskin.

— Hvor går smertegrensa for hva dere har råd til å betale?

— 8-9000 til sammen for oss to, kanskje? Mer hadde vi ikke klart. Etter det blir det fort mye penger, sier Håkon.

Nesten alt går i leie

Sandra og Håkon er heldige. Heldige fordi de er blant de 12,5 prosentene av studentene i Stavanger som har studentbolig, og heldige fordi under halvparten av inntekten deres går med til å betale tak over hodet.

Det er ikke normalen.

— Faktisk viser våre nasjonale undersøkelser at 74 prosent av studentenes inntekt går med til husleie. Det sier seg selv at det er alt for mye, sier Studentorganisasjonens leder ved UiS, Amund Thomassen.

Reiselivsstudent Erling Moltu (34) og sosiologistudent Kristine Kolstø (32) fra Hinna bor i en parleilighet i Sørmarka. – Før bodde vi i en skoeske i Verven, men vi hadde ikke råd til noe i byen lengre. Derfor ble dette et fint alternativ, sier Moltu. Foto: Pål Christensen

Studentorganisasjonen jobber for å nå en dekningsgrad på 20 prosent, foreløpig har Stavanger langt igjen. Og det blir ikke bedre i år.

— Vi har ingen nye studentboliger for 2014. Dermed er det færre boliger tilgjengelig i år enn i fjor, fordi mange av studentene som får studentbolig blir boende hele studieløpet, sier Thomassen.

Løsningen er flere studentboliger inn på statsbudsjettet, hvor de fleste må tilfalle landets dyreste by, mener han. Men selv om det er færre studentboliger, er det markant flere ledige boliger på leiemarkedet på dette tidspunktet i år sammenlignet med fjoråret. Hva hjelper det studentene, undrer Thomassen.

Les også

– Mange utnytter studentboligene

— Flere leiligheter til leie er vel og bra, men prisene er skyhøye og på et uoppnåelig nivå for de fleste studenter. En må for all del ikke forveksle en student med en oljebedrift.

Idealpris på maks 5000

I Studentenes Hus sitter Sara Samin Rashid fra Boligassistenten i Stavanger og tar i mot telefoner og e-poster fra studenter på boligjakt. Hun gir dem råd, går på visning og videreformidler annonser fra boligeiere som ønsker å leie ut.

– En student burde ikke betale mer enn 5000 kroner i måneden for bolig, maks, sier Sara Foto: Pål Christensen

På drøye to uker har hun fått nesten 300 henvendelser.

— Mange av studentene kommer langveisfra og kjenner ikke til Stavanger i det hele tatt. De har satt en makspris på 5000 kroner i måneden, samtidig som de gjerne vil bo så sentralt som mulig. Slikt er ikke enkelt å finne, men klarer vi å finne noe ligger det langt borte fra universitetet, sier Samin Rashid.

Les også

Oljekutt kutter boligpriser

Hun har opplevd at mange av studentene er kresne, og ikke ønsker å dele hverken bad eller kjøkken.— Likevel går kravene fort ned jo nærmere studiestart vi kommer, sier hun.

- Hvor mye burde en student bruke på bolig i måneden i en ideell situasjon?

— Med 7000 kroner i måneden i inntekt er 4000 greit. Maks må være 5000.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kvinne fra Stavanger omkom i fallulykke i Sirdal - navnet er frigitt

  2. Nytt korona-tilfelle i Stavanger: – Var på reise i rødt land

  3. Forvirret? Dette er korona-reglene som gjelder nå

  4. Gjenopptok søket etter antatt omkommet kvinne ved Månafossen

  5. Smitte i topphåndball­klubb: Alle spillerne sendes i karantene

  6. Hel Stavanger-familie lager film for hele familien

  1. Stavanger