Roste kommunens mobbeinnsats - anklaget voksne for krangling og løgner

Statens mobbehjelpere roste kommunens innsats mot mobbing i skolen. Men først gikk skolesjefen på talerstolen og tordnet mot ikke navngitte voksne i bygda.

Rune Andersen, Bjerkreims kommunalsjef for oppvekst, gikk hart ut mot det han kalte en krangel for åpen scene blant de voksne. Til høyre statens veileder Torunn Tinnesand som rett etter holdt et rosende innlegg om kommunens innsats mot mobbing. Foto: Thomas Ergo

 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:

Torunn Tinnesand og Per Olav Sørås veileder på vegne av staten kommuner som trenger ekstra hjelp mot mobbing. De roste Bjerkreim kommunes innsats. Foto: Thomas Ergo

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Onsdag var kvelden da kommunestyresalen i Vikeså var så smekkfull at ordføreren måtte be publikum dele på kaffen. Folk var kommet for å se om kommunestyret ville kaste kontrollutvalget på grunn av mistillit mot lederen Magne Vaule, slik ordfører Marthon Skårland (H) hadde foreslått.

Les også

Fikk ikke sparken likevel

Men først hadde ordføreren og rådmannen lagt inn et tre kvarters PowerPoint-foredrag om kommunens systematiske arbeid mot mobbing i skolen. Foredragsholderne var to veiledere i Utdanningsdirektoratets prosjekt Bedre læringsmiljø, som Bjerkreim har deltatt i. Men før foredragsholderne slapp til, gikk kommunalsjef for oppvekst, Rune Andersen, på talerstolen. Andersen er i flere år blitt indirekte kritisert av blant annet kontrollutvalgsleder Vaule for ikke å ha tatt mobbesaker i skolene på alvor. Andersen sa til den fullsatte salen at han stadig ble kontaktet av frustrerte foreldre, fordi kommunens problemer med mobbing i skolen er blitt så eksponert i media. De kjente seg ikke igjen, sa han.— Foreldrene sier at det er deres barn som blir hengt offentlig ut. Det gjør noe med oss som foreldre. Barna våre leser i avisene om mobbing på skolen: Hva er det som foregår? spør de. Vi vet ikke hva vi skal svare. Dette er direkte sitat fra én av foreldrene, sa Andersen foran politikere, sambygdinger og presse.

- Er dere gode rollemodeller?

Han fortalte om foreldre som skamroste skolene og barn som trivdes. Enkeltsaker om mobbing blir håndtert ved hjelp av gode systemer og rutiner, hevdet han.

— Jeg registrerer at voksne faktisk krangler for åpen scene. At voksne skaper konflikter seg i mellom. At voksne ønsker å opprettholde konflikter framfor å løse dem. At de snakker bak hverandres rygg. Jeg registrerer at voksne farer med usannheter.

Les også

Isfront i mobbestrid

— Er det dette vi som voksne er stolte av, når vi skal stå fram som gode rollemodeller. Er det dette vi mener er forebygging mot mobbing? Er det slik vi ønsker at våre barn skal oppføre seg mot hverandre? Vend blikket mot deg selv og spør: Er jeg en god rollemodell for barna? formante kommunalsjef Rune Andersen.

- Åpen og lærevillig

Så gikk Torunn Tinnesand og Per Olav Sørås fram og fortalte om Utdanningsdirektoratets prosjekt Bedre Læringsmiljø, der Bjerkreim kommune og skolene deltar. Bjerkreim er en av ti kommuner i Norge som har fått spesiell mobbe-hjelp av staten i halvannet år. Det skjedde etter at Fylkesmannen pekte ut kommunen som den i Rogaland som trengte statlig bistand.

Les også

Ekspert-frifinnelse ble holdt hemmelig

Veilederne fortalte om en kommune som var svært åpen og lærevillig, og som dessuten hadde en god systemberedskap. De uttalte seg ikke om enkeltsaker, siden det heller ikke var prosjektets mandat.— Vi møtte i begynnelsen lærere som var ganske presset av negativt fokus, blant annet i pressen. For å få til en utvikling måtte vi bygge på noe positivt og øke mestringsfølelsen. Vi opplevde at de var villige til og interessert i det, sa Tinnesand, som til daglig arbeider ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger.

Torunn Tinnesand og Per Olav Sørås veileder på vegne av staten kommuner som trenger ekstra hjelp mot mobbing. De roste Bjerkreim kommunes innsats. Foto: Thomas Ergo

— Jeg har aldri vært borti en kommune som til de grader ber om tilbakemeldinger. De har vært utrolig interessert, svært aktive og har ønsket gode råd, sa Sørås.

De konkluderte at kommunen nå er godt rustet til å skape gode skolemiljøer og håndtere mobbesaker. Derfor anbefalte de at kommunen ble kvittert ut av direktoratets prosjekt. Men i forhold til dypere konflikter som mobbesakene har skapt i kommunen, mente de det muligens vil være behov for hjelp til konfliktløsning

Ble ikke kastet

På møtet trakk ordfører Marthon Skårland sitt forslag om å kaste kontrollutvalget. En rekke politikere uttrykte tillit til kontrollutvalgsleder Magne Vaule (Ap). Kontrollutvalget blir dermed sittende til valget neste høst.

Noen kritiserte kommuneledelsen for å ha fremmet feilaktige anklager mot Vaule, andre formante til ro – og at alle krefter nå må samles om den viktigste jobben:

Å skape et godt skolemiljø for elevene og håndtere mobbesaker på en forsvarlig måte.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Bjerkreim er splittet, må sette strek og følge lover og regler

 2. - Jeg føler meg uthengt som en skurk

 3. Først skal de vrake brysom politiker - så skal de feire Grunnloven

 4. - Ordføreren har skjønt lite

 5. Ordfører vil kaste brysom vaktbikkje

Publisert:
 1. Dalane

Mest lest akkurat nå

 1. Pride-bryllup: – Fantas­tisk å gifte seg i selveste bibel­beltet

 2. Ordfører deltok i slokkearbeid

 3. Ni koronasmittede i Suldal

 4. «For mye vekt på følelser og psykisk helse i skolen?»

 5. De satte alltid Irene først, fordi hun trengte dem mest

 6. – Har ingen kjempegod forklaring