Først kaster politikerne kommunens vaktbikkje - så feirer de Grunnloven

Om ettermiddagen skal vaktbikkja Magne Vaule (Ap) bli sparket av ordfører Marthon Skårland (H) og det politiske flertallet. Om kvelden skal Vaule iføre seg bunad og danse for samme ordfører under feiringen av Grunnloven.

Publisert: Publisert:

Ordfører Marthon Skårland (H) har lagt fram en sak hvor lederen av kommunens kontrollutvalg anklages for lekkasjer og lovbrudd. Men landets fremste eksperter på offentlig kan ikke se at lovbrudd har skjedd. Foto: Hans E. H. Jacobsen

 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det er litt av et drama som vil utspille seg i Bjerkreim onsdag. Månedens kommunestyremøte er framskyndet til klokka 16. Dette fordi ordfører Marthon Skårland og de andre politikerne skal rekke kveldens storstilte feiring av Grunnlovens 200-årsjubileum. Kun to saker står på programmet i rådhuset i Vikeså. Det ene er ordførerens oppsiktsvekkende forslag om å kaste kommunens kontrollutvalg. Årsaken er ordførerens påstand om at utvalgets leder Magne Vaule har gjort seg skyldig i lekkasjer og brudd på taushetsplikten. Anklagene kom etter at Vaule informerte foreldre til et mobbeoffer om hvordan kommuneledelsen hadde framstilt saken deres i et lukket møte i nettopp kontrollutvalget.

Utvalgsleder Magner Vaule (Ap) risikerer å bli kastet onsdag. Foto: Hans E. H. Jacobsen

Overfor Aftenbladet har både Fylkesmannen i Rogaland og offentlighetsekspert Kristine Foss avvist at Vaule har gjort noe ulovlig. Aftenbladet har også lagt saken fram for Norges kanskje fremste offentlighetsekspert, Jan Fridtjof Bernt, professor ved Universitetet i Bergen.

— Det ser egentlig svært enkelt ut, sier Bernt til Aftenbladet.

— Kommunestyret kan kaste kontrollutvalget eller lederen hvis det er misfornøyd. Men så vidt jeg kan se, er det ikke noe av det som sies om lovbrudd som er riktig, sier han.

Les også

- Ordføreren har skjønt lite

— Ikke taushetsplikt

Vaule skal ha fortalt foreldrenes fullmektig at kommuneledelsen hevdet at eleven nå har det bra. Men Fylkesmannen har i et brev til kommunen uttalt det motsatte: At eleven ikke har det bra. Det er uansett ingen alminnelig taushetsplikt fra det som sies i et lukket møte, påpeker professor Bernt. Kun faktiske opplysninger om enkeltpersoner er underlagt taushetsplikt.

Les også

Ordfører vil kaste brysom vaktbikkje

— Og det er aldri taushetsplikt overfor den som er part i en sak, eller som opplysningene handler om. En annen sak er at andre medlemmer kan synes det er ukollegialt å lekke fra et lukket møte. Men det er en samvittighetssak for det enkelte medlem, sier Bernt.

Mobbeofferet som skal vernes

Ordfører Skårland hevder også at foreldrenes fullmektig skulle ha vært godkjent av kommunen før Vaule kunne informere ham. Også dette avvises av Bernt. Taushetsplikten i slike saker er utelukkende til for å verne den opplysningen angår, altså eleven og foreldrene, sier han. Hvis foreldrene samtykker i at opplysninger gis til noen, finnes det ingen grunn til å reagere rettslig på dette. Om så Vaule tok en sjanse da han stolte på at fullmektigen representerte foreldrene, har dette ikke noe å si.

— Om det viser seg at parten synes dette var helt greit, er det ingen i kommunen som har noe med å reagere på det, sier Bernt.

Les også

Mens de voksne krangler

Danser for ordføreren

Men i Bjerkreim mener både ordføreren og rådmannen at Vaules handlemøte vil kunne skade tilliten mellom politikere og administrasjon. De kan ikke kaste kun ett medlem. Derfor foreslås det å kaste hele kontrollutvalget. Etter kommunestyremøtet bærer det til Bjerkreimshallen. Der skal Vaule, ikledd bunad, etter planen danse folkedans foran ordføreren som nettopp har vraket ham. Vaule er nemlig aktiv i folkedansgruppa Bjerkreimsringen. På Grunnlovsshowet, som det heter, kommer også komiker Linda Eie, storband, dansere og sangere.

Bernt sier det går en linje fra Grunnloven til vrakingen av kontrollutvalget i Bjerkreim.

Sensur av folkevalgte?

— I hvilken utstrekning skal man kunne sensurere folkevalgtes mulighet til å gå ut med opplysninger om hva som skjer i politiske organer? Det er grunnleggende viktig at man ikke legger bånd på folkevalgte som er til hinder for at velgerne får den informasjon de bør ha for å kunne vurdere hvordan de folkevalgte ivaretar sine oppgaver, sier professoren.

Han mener en leder i et kontrollutvalg har et selvstendig og moralsk ansvar for å vurdere hva som bør formidles utad.

— Man skal ha gode grunner for å kritisere ham i en sak som dette, når han opptrer for å ivareta en parts interesser, sier professor Jan Fridtjof Bernt.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Knusende kritikk av mobbeberedskap

 2. Foreldre må punge ut

 3. - Be om unnskyldning!

 4. Ordføreren har god samvittighet

 5. - Skuffende og svært alvorlig

 6. Oppvekstsjefen: - Vi har hele tiden tenkt på barna

 7. Rådmannen: - Står for det jeg har skrevet

 8. - Hva gjør du for barna våre, ordfører?

 9. Foreldre slår mobbe-alarm om kommunetopper 

Mest lest akkurat nå

 1. Bekymret Solberg varsler nasjonale innstramminger

 2. Pasient tiltalt for drapsforsøk på lege

 3. Fem nye med korona på Jæren

 4. Luksusfelle for kommunen

 5. Dette blir dyrere i Stavanger neste år

 6. Dommen over budsjettet: – Skremmende, mener Frp. – Bedre enn ventet, sier Rødt

 1. Politikk