Slik var januarværet: Sju grader kaldere enn i fjor

Med en middeltemperatur på minussiden var årets januar den kaldeste på lang tid.

Mange har benyttet kuldeperioden til å finne fram ski og skøyter. Her fra Mosvatnet i Stavanger i helgen.
  • Aftenbladet
Publisert: Publisert:

Det er StormGeo ved meteorolog Roar Inge Hansen som fører statistikken for været ved målestasjonen på Sola.

Årets middeltemperatur på minus 1,2 grader står i sterkt kontrast til fjorårets januarmåned som var rekordmild med hele 7 grader høyere middeltemperatur enn årets måling.

Nord i Rogaland var årets januar tørr med nær halvparten av normal nedbør, mens derimot sørlige deler av Rogaland fikk nedbørmengder nær det normale. De lave temperaturene medførte at det til tider var litt snø på bakken også i ytre strøk av Rogaland, men for å finne skiføre måtte en som vanlig innover i landet og opp i høyden.

Januar ble preget av stadige skiftninger, fra korte perioder med lavtrykk inn over Sør-Norge til lengre perioder med høytrykk og pent og kaldt vær.

Allerede 1. nyttårsdag ble det kaldt i Rogaland, i perioder ned mot 10 minusgrader i ytre strøk av Rogaland. Mens fjorårets januar kun hadde 2 frostdøgn på Sola, ble det i årets januar registrert hele 25 døgn med temperaturer under 0 grader.

Det var kun i forbindelse ekstremværet «Frank» i dagene 20-23. januar at det var mildvær med temperaturer over det normale. «Frank» rammet Nordland og Troms, men også Rogaland fikk føling med vind og nedbør. Værstasjonene Maudal og Eik-Hove, sør i Rogaland, fikk henholdsvis 119 og 115 millimeter nedbør på ett døgn den 22. januar. Dette var nesten halvparten av hele månedsnedbøren, og de våteste stedene i hele landet. I tillegg var lufttrykket uvanlig lavt, ned mot 955 hPa.

Januar var preget av lange perioder med klarvær. På Sola hele 9 «penværsdager» og et gjennomsnittlig skydekke på kun 59 %. Vi må tilbake til 2016, 2013 og 2010 for å finne tilsvarende januarmåneder med så mye pent vær.

Publisert:
  1. Vær
  2. Rogaland

Mest lest akkurat nå

  1. Hun kom til et velstående ektepar på Jæren: - Men mor ville gjøre meg arveløs

  2. Hildeborg (38) turte bare å løfte et kosteskaft. Nå klarer hun 222,5 kilo

  3. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

  4. Trafikkulykke i Sirdal

  5. Det gamle huset skulle rives. Nå har det fått nytt liv på ny tomt ytterst i havgapet

  6. Laveste smittetall på sju uker på Nord-Jæren