Sandnes kommune gir milliongaranti til nytt stadion

SANDNES: Hele opposisjonen i bystyret vil utsette saken. Men posisjonen fra Ap, Frp og Sp gikk inn for å stille som kausjonist for 24 millioner kroner i banklån til bygging av nytt stadion.

Publisert: Publisert:

Sandnes stadion er kalkulert til 147,6 millioner kroner. Foto: Plank Arkitekter

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Uansett hvilket vedtak vi gjør her i dag, ber jeg om at bystyret ikke utsetter denne saken. Det å utsette denne saken nå er det verste vi kan gjøre, både i respekt for den jobben idrettslaget har gjort og for sikre en framdrift, sa varaordfører Pål Morten Borgli (FrP).

Han mente at bystyret hadde mer enn nok fakta på bordet til å gjøre et vedtak. Men hele opposisjonen i bystyret var av en annen oppfatning og stemte for å utsette saken.

Les også

Sandnes Ulf ber kommunen garantere for 30 millioner

Spørsmålet bystyret skulle ta stilling til var om kommunen skal stille som selvskyldnerkausjonist for 24 millioner (80 prosent) av et banklån på 30 millioner i tillegg til å betale 40 millioner kroner i forskuddsleie for bruk av et nytt stadion.

- Det handler ikke om for eller mot stadion, eller for eller mot Sandnes Ulf. Men vi må ha alle fakta på bordet når vi skal gjøre viktige valg med skattebetalernes penger, sa Thor Magne Seland (H).

Han pekte blant annet på usikkerheten rundt rekkefølgekrav til utbyggingen av nytt stadion, hva det vil koste og hvem som skal betale for disse.

– Vi er for et nytt Sandnes stadion, men vi synes det er mange løse tråder på de avtalene som ligger i bunn, sa Seland.

Støttet forslag om utsettelse

Seland viste også til risikovurderingen fra rådmannen og at den primære anbefalingen fra rådmannen ikke la opp til å stille som selvskyldnerkausjonist.

Hele opposisjonen i bystyret valgte å støtte utsettelsesforslaget fra Høyre, som fikk følge av både SV, V, KrF, MDG og uavhengige Pål Andor Østvold.

– Jeg vil vite mer før vi gir en garanti. For Venstre handler det om å utsette for å få flere opplysninger, sa Tove Frantzen (V).

Heidi Bjerga (SV) ønsket også mer tid.

– SV har vært positive til stadion lenge. Men vi trenger mer tid til å se på konsekvensene av å stille som kausjonist. I ytterste konsekvens kan vi ende med et kommunalt stadion, som ikke var hensikten, sa Bjerga.

– Vi i KrF heier på Sandnes Ulf og håper at vi får et lag i eliteserien. Men det er mange andre som kan hjelpe klubben med å få et anlegg. Per i dag mener vi at kommunen tar en for stor andel, sa Trond Niemi (KrF).

Borgli ikke bekymret

Men verken Ap, Frp eller Sp ønsket å utsette saken og sikret flertall for å stille som kausjonist for 24 millioner kroner. Dersom Fylkesmannen sier nei til at kommunen kan stille som selvskyldnerkausjonist, legger vedtaket opp til at Sandnes kommune selv skal låne ut 30 millioner kroner til nytt stadion.

– Det har vært en lang vei og saken er kompleks. Men vi ønsker ikke å utsette saken. Det er en økonomisk risiko, og den er vi kjent med, sa Annelin Tangen (Ap).

Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) presiserte også at det å stille som kausjonist ikke er det samme som å gi et tilskudd.

– Det vi er invitert til nå er å hjelpe til med lånebetingelsene, og jeg ser ikke noen problemer med det i det hele tatt. I verste fall kan kommunen ende opp med en topp moderne fotballstadion til 70 millioner kroner. Det er alle de andre som putter penger i dette som burde være bekymret, sa varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

Da forslaget om utsettelse falt, valgte både Høyre, Venstre, KrF og MDG å stemme mot alle punktene i forslaget. Begrunnelsen var at alt henger sammen med alt. SV stemte for å betale 40 millioner kroner i forskuddsleie, men mot å stille som kausjonist.

Utbryter i Ap

Arne Oftedal (Ap) valgte å bryte med sin egen partigruppe og stemte også mot å stille som selvskyldnerkausjonist for 24 millioner kroner.

– Jeg heier på Sandnes Ulf og støtter Ulf. Det store spørsmålet i denne saken er om vi i tillegg til 40 millioner i forskuddsleie skal gi en bankgaranti på 30 millioner eller 24 millioner. Det å betale 40 millioner kroner i forskuddsleie er et betydelig beløp og stor støtte til klubben. Jeg er redd for at kommunen må ta mye av rekkefølgekravene til nytt stadion, og som jurist og advokat er jeg opptatt av jussen i dette, sa Oftedal.

Leiv Rune Mjølsnes (H) var også opptatt av konsekvensene av å gi en bankgaranti til nytt stadion.

– Som varaordføreren også var inne på er jeg redd for at utfallet til slutt blir at det blir et stadion som kommunen må overta. Du kan diskutere om det blir billig eller dyrt, men jeg er usikker på om det skal være en kommunal oppgave å drive toppfotballstadion, sa Mjølsnes.

Det førte til replikk fra varaordføreren.

- Jeg sa ikke at stadion vil gå konkurs. Jeg sa at i verste fall kan vi risikere at kommunen må overta et billig og bra fotballstadion, sa Borgli.

Kommunen skal også stille med tomt til dette anlegget. Det er vedtatt at tomten skal festes bort til markedspris. Festeavtalen gjelder for 80 år og basert på innhentet uavhengig takst. Tomteverdien er fastsatt til 10,75 millioner kroner med en avtalt fastrente på 2 prosent. Det blir 215.000 kroner i årlig festeavgift ved oppstart, og festeavgiften skal prisreguleres i tråd med konsumprisindeksen hvert tiende år.

Et nytt stadion skal ha plass til 7600 tilskuere. Kostnaden er kalkulert til 147,6 millioner kroner.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tidligere Bryne-spiller har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

 2. Stavanger-politiker kalte Abid Raja "klovn" etter å ha drukket flere øl

 3. Folk unngår hverandre og naboer har sluttet å hilse. Verdensarvområdet splitter øysamfunnet

 4. Syklist syklet mot kjøreretningen i Hundvågtunnelen

 5. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

 6. Sykepleier på Vestlandet tiltalt for å ha stjålet legemidler

 1. Sandnes
 2. Sandnes stadion
 3. Sandnes Ulf
 4. Pål Morten Borgli
 5. Annelin Tangen Mjølne