Nye Stavanger kan miste halve Ombo

Folk på Hjelmeland-siden av Ombo forlanger omkamp for å bli værende i dagens kommune.

Opp gjennom historien har Ombo vært delt i enten to eller tre deler. I fjor vedtok kommunene Finnøy og Hjelmeland at øya skal samles i én kommune, og at det skal være Nye Stavanger. Nå kan det bli omkamp. Foto: Pål Christensen

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ombo er i dag delt mellom Finnøy og Hjelmeland. Begge kommunene har vedtatt at øya skal bli en del av Stavanger. Nå vil imidlertid 52 innbyggere på Hjelmeland-siden ha omkamp. De har skrevet under på en oppfordring om at saken blir tatt opp på nytt, og dette legges fram for formannskapet kommende onsdag.

Det bor totalt 236 innbyggere på Ombo. Av disse bor 161 i Finnøy kommune, 74 i Hjelmeland kommune. Opp gjennom historien har øya vært delt i enten to eller tre deler. Dette avspeiler en tid da sjøfarten og fjorden var det som bandt området sammen.

Flertall for samling

I fjor gjennomførte Opinion en innbyggerundersøkelse. Den viste at 92 prosent av øyas befolkning ønsker at øya skal bli samlet i én kommune. Sett under ett ville 73 prosent at Ombo skal tilhøre Nye Stavanger, det vil si kommunene Stavanger, Rennesøy og Finnøy.

Det var likevel klare ulikheter i de to kretsene. I Ombo krets (Finnøy) svarte 89 personer. Av disse valgte 93 prosent «Nye Stavanger». I Vestersjø krets (Hjelmeland) svarte 36 personer. Her valgte 74 prosent Hjelmeland kommune, mens 26 prosent svarte «Nye Stavanger». Ombo bygdaråd har påpekt at mange innbyggere ikke ble spurt og mener at en folkeavstemning ville gitt sikrere svar.

Varaordfører Lin Veronica Jacobsen (Ap) har forståelse for Ombo-utspillet. Saken kommer opp i full bredde i formannskapet 12. september. Da skal rådmannen belyse de økonomiske konsekvensene av å miste Ombo.

– Vi i Ap ønsker å se litt mer på hva saken inneholder. Vi taper økonomisk på å slippe Ombo, men samtidig vil jeg si at dette aldri har vært tema tidligere. Jeg deler synes til folk på Ombo om at dette har vært en mislykket prosess og at forutsetningene har endret seg, sier Jacobsen.

Påstanden begrunnes med at spørreundersøkelsen ble gjennomført på et tidspunkt da det lå an til at Ombo måtte velge mellom kommunesammenslåing med Stavanger eller Strand. Til slutt valgte imidlertid et knapt flertall i Hjelmeland kommunestyre å fortsette som egen kommune.

Tett løp

Da skjebnen til Ombo ble behandlet, stemte åtte fra Senterpartiet, Venstre og en fra Ap stemte mot å gi fra seg øya. Hvis disse stemmer likt, og varaordføreren snur, trengs det bare en stemme til for å få et annet utfall. Den kommer trolig ikke fra Gaute Hauge (Ap). På spørsmål om han har snudd, svarer Hauge:

– Nei, ikke i utgangspunktet.

Anita Husøy Riskedal (KrF) brøt med partiet og reddet Hjelmeland som egen kommune, men hun stemte for å slippe Ombo til Stavanger.

– Jeg ser fram til å få en sak på dette, og dersom det kommer fram nye momenter, er jeg ikke fremmed for å endre mening. Det er viktig å høre på innbyggerne, mener hun.

Siste ord er, som kjent, heller ikke sagt i Forsand, som etter planen skal slå seg sammen med Sandnes i 2020. Det er flertall for å utsette dette til det er avklart om Høgsfjord-ferja fortsetter å gå. Dessuten har innbyggere på nordsida av Lysefjorden søkt Fylkesmannen om grenseendring, slik at Preikestolen og resten av området blir delt fra Nye Sandnes og lagt til Strand kommune.

Nå venter alle på utfallet av Stortingsvalget og om Senterpartiet kommer i regjering; da kan det bli omkamp flere steder i landet.

Les også

Utrolige Rogaland: Ombo er like stor som Manhattan i New York. Men det bor bare 236 personer der

Les også

Rådmenn: Ombo ut av Hjelmeland og inn i Nye Stavanger

Publisert:
 1. Ombo
 2. Stavanger
 3. Hjelmeland
 4. Finnøy
 5. Innbyggerundersøkelse

Mest lest akkurat nå

 1. Nytt smittetilfelle i Time, smitta på reise innanlands

 2. 14 ansatte mister jobben i Byggmakker Sørbø

 3. Turgåere funnet etter leteaksjon i Sirdal

 4. Varsler snø - og den blir liggende

 5. Nytt koronadødsfall ved SUS

 6. Politiutrykning etter melding om mistenkelig gjenstand på Boganes