Kan ha tråkket feil da de fjernet Rennesøy-ordføreren

Rennesøy-ordføreren ble skviset ut av arbeidsutvalget som jobber med Nye Stavanger. Fylkesmannen har bedt om en uttalelse om valget foregikk slik det skulle.

Rennesøy-ordfører Dagny S. Hausken har ikke lenger flertallet i ryggen. Foto: Knut S. Vindfallet

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

27. april hadde Rennesøy kommunestyre et møte og valgte ordfører Dagny Sunnanå Hausken, varaordfører Jostein Eiane (KrF) og Elin Schanche (H) som medlemmer i arbeidsutvalget som skal forhandle med Finnøy og Stavanger om kommunesammenslåing, den såkalte Fellesnemnden. Men i juni ble ordfører kastet ut av det samme utvalget. Kommunestyret valgte da å erstatte henne med Tor Bernhard Harestad (Frp).

Bakgrunnen er at de andre partiene er opprørt over det de oppfatter som et forsøk på omkamp. Sp mener det var uklart om innbyggerne i Rennesøy faktisk sa ja til sammenslåing med Nye Stavanger i folkeavstemmingen som ble holdt i fjor. I samarbeid med Lokalsamfunnsforeningen gjennomførte Sp en spørreundersøkelse blant 400 rennesøybuer i mai. 51 prosent svarte at de ønsker at Rennesøy skal fortsette som egen kommune, mens 42,6 prosent sa ja til sammenslåing med Finnøy og Stavanger.

Fjernet

Denne saken, kombinert med langvarige samarbeidsproblemer mellom posisjonspartiene Ap, Sp og KrF, gjorde at alliansen brøt sammen. Den nye flertallskonstellasjonen Høyre, Frp og KrF gikk sammen og plasserte ordfører Dagny Sunnanå Hausken på sidelinjen. Arbeiderpartiet var enig. Mot Senterpartiets fem stemmer ble hun dermed fjernet fra arbeidsutvalget.

Fylkesmannen i Rogaland er blitt gjort oppmerksom på saken og har bedt om redegjørelse fra kommunen. Fylkesmannen gjør oppmerksom på at såkalte avtalevalg etter paragraf 38a i kommuneloven, må gjøres enstemmig. Siden det ikke var enighet, skulle valget vært gjennomført som forholdsvalg. Derfor har Fylkesmannen besluttet å ta saken opp til lovlighetskontroll.

Samme resultat

Rennesøy kommune er blitt bedt om en redegjørelse. Det nye flertallet mener at kommunestyret ikke har gjort en saksbehandlingsfeil. Kommunestyret har kun har innstillingsmyndighet til valg av medlemmene til arbeidsutvalget, og at det er Fellesnemnden, som har myndighet, heter det i begrunnelsen. I tillegg argumenteres det med at et forholdstallsvalg ville gitt samme resultatet.

Ordfører Dagny Hausken innser at dette kan bli utfallet.

– Men det er veldig spesielt og uvanlig at posisjonen tar alle verv i et utvalg. Normalt pleier det alltid være med en fra opposisjonen i tillegg, påpeker Hausken.

Fylkesmannen skal treffe endelig vedtak i saken.

Publisert:
 1. Rennesøy
 2. Kommunesammenslåing
 3. Dagny Sunnanå Hausken
 4. Finnøy
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Eliteserielag i trøbbel

 2. Bjørnar Holmvik: - Jeg er så stolt og rørt av spillerne

 3. Mann reddet etter ukelang kamp mot bjørn i Alaska

 4. Deltavarianten har tatt over. Disse grafene viser hva som nå kan skje i Norge.

 5. Spilte på lag med stjernene: Nå er han storscorer for lokal klubb

 6. Tysk journalist smurte seg inn med leire