Knusende kritikk av mobbeberedskap

Fylkesmannen i Rogaland refser Bjerkreim kommune for systemsvikt, støtter foreldrene og varsler tilsyn.

Publisert: Publisert:

- Fylkesmannen kommer med sterke ord. For meg virker det som om de kjører dette for hardt, sier ordfører i Bjerkreim kommune, Marthon Skårland (H). Foto: Hans E. H. Jacobsen

 • Elisabeth Risa
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I fjor høst anklaget FAU-representantene ved Bjerkreim barneskole ledelsen ved skolen og i kommunen for systemsvikt i mobbesaker. I en formell klage ble lederne anklaget for å ha neglisjert en rekke saker der de var blitt varslet om mobbing av elever. I januar kom Rogaland revisjon med en rapport om skolen og kommunen, som avdekket flere brudd på regelverket om skolemiljø og mobbing.

Nå foreligger Fylkesmannen i Rogalands gjennomgang. Den gir foreldrene medhold i systemkritikken. Både kommunen og skolen "har mangler ved det systematiske arbeidet" etter opplæringslovens bestemmelser om skolemiljø. "Det må derfor iverksettes tiltak som sikrer forsvarlig internkontroll," skriver utdanningsdirektør Sølvi Ona Gjul og rådgiver Lars Wetteland. De viser til at elever i en rekke mobbesaker har fått medhold i at deres rett til et godt psykososialt skolemiljø, ikke er blitt oppfylt. Et fellestrekk er at "de har tatt forholdsmessig lang tid å løse". Flere er ennå ikke løst.

— Uten forståelse og kompetanse

Les også

Foreldre slår mobbe-alarm om kommunetopper

Så kommer den mest knusende karakteristikken:"Når en ser de forhold Fylkesmannen har kommentert i sakene som har vært til klagebehandling, sammenholdt med skolens manglende evne til å løse sakene innen rimelig tid, kan dette etter Fylkesmannens oppfatning tyde både på manglende forståelse av regelverket i kapittel 9a og på manglende reell kompetanse til å løse selve problemet med skolemiljøet," skriver Fylkesmannen.

Kontrollorganet er heller ikke tilfreds med flertallet av politikerne i Bjerkreim kommune. I februar vedtok de hvordan administrasjonen skal følge opp revisjonsrapporten. Fylkesmannen mener vedtaket er "mer begrenset", og at kommunen burde gjort som kommunens kontrollutvalg anbefalte: Å vedta alle tiltakene Rogaland revisjon listet opp.

— Viljen?

Les også

- Hva gjør du for barna våre, ordfører?

— Vi har en stor jobb foran oss, sier leder av kontrollutvalget i Bjerkreim, Magne Vaule (Ap).Han mener gjennomgangen til Fylkesmannen har styrket holdningen Kontrollutvalget hadde.

— Fylkesmannen påpeker skolens manglende kompetanse når det gjelder mobbesaker. Vi må huske at dette dreier seg om voksne mennesker ansatt i skolen, og som i utgangspunktet skulle vært topp kvalifiserte til å kunne dette. Av og til kan det virke som om det er viljen det står på. Det er alvorlig, sier Vaule.

Han sier at Kontrollutvalget har fått mandat til å følge opp saken.

— Vi skal etterse at alle lover og regler følges. Det vil skje i tett samarbeid med FAU, sier Vaule.

FAU: Ikke mer å si

Les også

Mens de voksne krangler

Fylkesmannen ber også kommunen medvirke til å gjenopprette tilliten mellom FAU og skolen, og legger til at skolemiljøutvalget må brukes mer aktivt. Fylkesmannen varsler også et tilsyn alt i høst.— Der er ikke så mye for oss å si, annet en at nå er det opp til skoleledelsen og politikerne å bedre situasjonen for elever og foreldre. De må gjenoppbygge tilliten, sier Bjerkreim barneskoles FAU-leder Lisebeth Stokkeland.

Sterke ord

— Fylkesmannen kommer med sterke ord. For meg virker det som om de kjører dette for hardt, sier ordfører Marthon Skårland (H).

— Leder av kontrollutvalget spør om det står på viljen?

— Det betviler jeg.

— Er det manglende kompetanse da, slik Fylkesmannen påpeker?

— Jeg vet ikke om enkeltvedtak er gjort så kjapt som det burde. I mai vil politikere invitere FAU til et møte, svarer Skårland (H).

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Avslo det beste tilbudet hun hadde sett på grunn av treneren

 2. Sameie i Sandnes tilkjent nær 6 millioner etter mangler ved boligprosjekt

 3. Stjernespillerne tok ansvar da Oilers endelig vant igjen

 4. 150.000 i gebyr for ulovlige boliger

 5. Vedtok forlik om turstien i Gauselvågen

 6. Gulvet er åpnet, men arkeologene får ikke grave

 1. Dalane