Kannik: Ja til bussfelt, men fri flyt i helgen

Bussen får etter alt å dømme overta to av fire felt i Kannik når Eiganes- og Hundvågtunnelen omsider åpner.

 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
Et flertall i Stavanger-politikken vil ha kollektivfelt i hver retning i Kannik på strekningen fra Rogaland teater og opp til Motorveien.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det mener et politisk flertall i utvalg for by- og samfunnsutvikling (Ubs) i Stavanger. Bare Frp og FNB stemte mot. De to partiene stemte imidlertid for et Høyre-forslag om at kollektivfeltene ikke skal gjelde på lørdag og søndag.

Helgefri

Stavanger kommune er høringsinstans når Statens vegvesen foreslår å legge om trafikken i Kannik så snart Hundvågtunnelen og Eiganestunnelen åpner i slutten av mars. Da mener Vegvesenet at trafikken i Kannik blir så mye lavere at man kan avsette et av feltene i hver retning til kollektivtrafikken.

Det gjenstår å se både hva fylkeskommunen mener og, ikke minst, hva skiltmyndigheten Vegvesenet mener om å skilte veien med to ulike ordninger når det er hverdag og når det er helg.

Les også

Porten til Paradis på gløtt igjen for Aker BP?

Les også

Kollektivtiltak med håndbrekket på

Les også

Foreslår bussfelt i Kannik over nyttår

Les også

Syklist i lagmannsretten etter å ha syklet i kollektivfelt

Debatten torsdag ble innledet av Mats Danielsen (Frp) som mente det er uriktig å etablere kollektivfelt.

Frp vs. Venstre

– Det er for drastisk å hoppe på en kapasitetsreduksjon på minst 50 prosent. I Kannik står trafikken både i rushtidene og på lørdager. Mange av de som oppsøker sentrum på lørdager kommer fra steder der det ikke er mulig å ta bussen fra, sa Danielsen.

Han fikk, nær sagt som vanlig, et motinnlegg fra Kjartan Alexander Lunde (V).

– Kannik har vært et sted for trafikkork i altfor lang tid. Det er spesielt ille for de som sitter på bussen. De bør få gli rett igjennom, til sitt bestemmelsessted. Konsulentrapporten viser at omleggingen er bra for alle, både de som kjører og de som tar bussen. Det er raskt og billig og enkelt, mente Lunde.

Frode Myrhol (FNB) var av en helt annen oppfatning.

– Jeg tror ikke busspassasjerene bryr seg om litt forsinkelser i Kannik Skulle man gjort noe her for å gjøre bussen mer attraktiv, burde man gjøre det vi har foreslått en rekke ganger, å la bussen gå inn Løkkeveien og ned Kleivå, og dermed mye nærmere sentrum enn ved Vaktapoteket, der man må gå fra i dag. Mange vil heller velge et halvt minutt i en varm buss eller ett minutt i stiv kuling langs Breiavatnet, sa Myrhol, som uansett ville vente en stund med kollektivfelt i Kannik.

Rødt tar bussen

– La oss i hvert fall vente i 3 måneder etter at tunnelene har åpnet, slik at vi får reelle tall å forholde oss til, ikke bare synsing, sa han.

Sara Mauland (Rødt) er blant de busspassasjerene som bryr seg om køene i Kannik.

– Kommer jeg for sent til et møte, er det som regel fordi trafikken står der. Jeg pleier å angre på at jeg ikke gikk av tidligere og heller gikk de siste 500 metrene. Vi støtter kollektivfelt, sa Mauland, som også stemte mot Høyres helgeamnesti.

– Vi mener det er ønskelig at flest mulig tar buss til sentrum, også i helgene, sa hun.

Lik framkommelighet?

Stavanger kommune og resten av storbyregionen har gjennom
Byvekstavtalen forpliktet seg til nullvekst for persontransport med biltrafikk i perioden 2019- 2029. Satsing på kollektivtrafikken er et viktig virkemiddel for å nå dette målet.

Ved etablering av Ryfast og Eiganestunnelen øker vegkapasiteten, og
gjennomgangstrafikken får bedre framkommelighet gjennom sentrum. Trafikkberegningene som er gjort i forbindelse med bussveiprosjektet nylig, tyder på at biltrafikken på strekningen vil ha tilsvarende framkommelighet som i dag, selv om to felt blir reservert kollektivfelt.
Dette fordi vegkapasiteten for gjennomgangstrafikken styrkes med de
nye tunnelene.

Publisert:
 1. Eiganestunnelen
 2. Hundvågtunnelen
 3. Stavanger kommune
 4. Frode Myrhol
 5. Sara Mauland

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen