Sola: – Millionærer får barnetrygd, men ikke de fattige

Flertallspolitikerne i Sola finner ikke penger i budsjettet for å la sosialhjelpsmottagere holde barnetrygden utenfor når sosialhjelpen beregnes.

Publisert: Publisert:

Bettina Lindgren i Sola SV er skuffet over at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke har vunnet frem i forhandlingene med FNB og Frp om å holde barnetrygd utenom når sosialhjelp skal beregnes. Flertallspartiene har ikke satt av penger til dette i det nylig framlagte budsjettet. Foto: Marie von Krogh

 • Andreas Veggeland
  Journalist

– Barnetrygd er ment som en universell ordning, men i Sola kommune er det slik at de med minst å rutte med, ikke får den, sier Bettina Lindgren i Sola SV.

Hun reagerer sterkt på at sosialhjelpsmottakere i Sola fremdeles ikke skal ha rett til å holde barnetrygden utenom når stønaden skal beregnes. Spørsmålet har vært en het potet i flere kommuner i regionen.

I Stavanger har det nye politiske flertallet bestemt at barnetrygden skal holdes utenom - et vedtak spesielt SV har kjempet for. Det samme har Sandnes-politikerne (til misnøye for opposisjonen som hevdet at Ap, Frp og Sp tok æren for et forslag de ikke kom med selv).

Underskrev «garanti»

Også i Sola kommune var spørsmålet oppe i valgkampen. Der inviterte SV de andre partiene til å skrive under på en garanti. På garantibeviset sto det følgende:

«I Sola skal ingen familier få avkortet sosialhjelpen fordi de får barnetrygd. Dette garanterer vi fra 2020».

Erklæringen ble underskrevet av både Senterpartiet og Arbeiderpartiet, som nå har dannet politisk flertall i Sola sammen med FNB og Frp.

Kommuneadministrasjonen har tidligere regnet ut at det vil koste cirka 3 millioner kroner årlig å gjennomføre endringen, men disse pengene har det nye politiske flertallet ikke satt av i det framlagte budsjettet for de neste fire årene.

– Ført bak lyset

– Når de setter navnet sitt på en garanti, så bør det bety noe, sier Janne Stangeland Rege (H).

Hun mener at Arbeiderpartiet og Senterpartiet har ført velgerne sine bak lyset når de 10 uker seinere legger fram et budsjett der det ikke settes av de nødvendige tre millionene.

– Det er synd at Sola skal skille seg ut her når de får det til i nabokommunene, sier Stangeland Rege.

Varaordfører Siv-Len Strandskog (Ap) erkjenner at partiet hennes ikke har greid å levere på dette valgløftet foreløpig.

– You win some, you lose some. Vi har dessverre ikke fått gjennomslag for dette, men jeg opplever at vi har en sosial profil på andre områder i budsjettet. Blant annet gjeninnfører vi familiekortet i svømmehallene, setter av plasser på kulturskolen til familier med lav betalingsevne og innfører gratis skolemat i ungdomsskolene, sier Strandskog.

Strandskog lover at Arbeiderpartiet vil jobbe videre for at barnetrygden skal holdes utenfor i fremtidige budsjetter.

Siv-Len Strandskog (Ap) har ikke fått med seg Tom Henning Slethei (Frp) på å holde barnetrygden utenom når sosialstønaden skal beregnes. Spørsmålet vil trolig tas opp igjen ved neste års budsjettbehandling. Foto: Fredrik Refvem

Høyre har snudd

I Høyres alternative budsjett er det derimot satt av tre millioner kroner til dette. Fremskrittspartiets ordfører Tom Henning Slethei er ikke særlig imponert og antyder at Høyre snur kappen etter vinden. Han minner om at Høyre tidligere ikke støttet forslaget og at partiet lot være å skrive under på SVs garantibevis i forkant av valget.

– 3 millioner kroner er en ganske stor pott. Disse pengene må i tilfelle hentes inn på andre måter, sier Slethei.

SVs Bettina Lindgren mener på sin side at det er usosial politikk at Solas ordfører og mangemillionær Tom Henning Slethei skal få utbetalt barnetrygd for sine barn, mens sosialhjelpsmottakere i praksis mister barnetrygden.

– Dagens posisjon har valgt å videreføre dagens ordning på samme måte som de fleste andre kommunene i landet. Familiene får barnetrygd som alle andre, men ettersom de får barnetrygd, får de et fratrekk i andre sosiale ytelser, svarer ordfører Slethei.

I mars 2018 var det 267 barn i familier som mottok sosialhjelp og barnetrygd i Sola kommune.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Savnet person funnet på skjær ved Lindesnes - fraktet til SUS med helikopter

 1. Barnetrygd
 2. Sola
 3. Sola kommune
 4. Tom Henning Slethei
 5. Siv-Len Strandskog