Dette kan bli en perle

En dom i Jæren tingrett legger alt til rette for at Reve havn kan bli Jærens nye kystperle.

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Jæren tingrett slår fast at strandområdet og havneanlegget på Reve ligger i sameie mellom de enkelte gårdsbruk i området. Dermed kan utbyggingen av havnen fortsette etter flere års pause.

I 2006 ble Reve havneforening stiftet for å ta seg av utbygging og renovering av Reve havn. Alle planene var godkjente og Klepp kommune hadde lovet å bevilge en halv million kroner til arbeidet.

Senere samme år strandet imidlertid planene, da en av gårdeierne mente at han alene eide havneanlegget og strandområdet.

— Vi var selvfølgelig ikke interessert i å jobbe på dugnad for ham. Vi ønsket å lage et flott havneområde for allmennheten, sier Aud Lise Rosland, som svarte med å gå til sak mot gårdeieren.

Død havn

Mandag falt dommen, som gir Rosland fullt medhold i tvistesaken. Samtidig ble gårdeieren dømt til å betale rundt 110.000 kroner i sakskostnader til Rosland. Selv er hun imidlertid litt forsiktig med å feire seieren.

Til Jærbladet sier nemlig gårdeieren at dommen kommer til å bli anket.

— Jeg har bitt meg merke i at motparten ønsker å anke. Før saken er endelig avgjort blir det vanskelig å sette i gang med moderniseringen av havnen, sier Rosland.

Reve havneforening ønsker blant annet å sette opp et gjerde for å unngå at husdyr trekker ned til strandområdet. Kumøkk vitner om at det skjer i dag.

— I dag er Reve havn en død havn. Det er leit. Vi ønsker å skape en ny perle langs Jærkysten. En båthavn med miljø, sier hun.

Gammel tvist

Bakgrunnen for striden, som fikk et midlertidig punktum i tingretten, strekker seg tilbake til 1920. Den gangen ble det holdt en utskiftningsforretning på gården, hvor de ulike brukerne, som tidligere hadde ligget i en teigblanding, ble etablert som selvstendige eiendommer med egne eiendomsgrenser.

Siden har det flere ganger, senest i 1970, vært oppe til rettslig behandling om strandområdet ble holdt utenfor den snart hundre år gamle utskifteforretningen eller ikke.

Aud Lise Rosland bekrefter at det allerede i dag er stor rift om båtplasser i Reve havn. Kåre Strand, som er kommunalsjef i Klepp kommune, har tidligere uttalt til Aftenbladet at han ønsker en opprusting velkommen.

Publisert:
 1. Jæren

Mest lest akkurat nå

 1. Viking sjokkerte i Roma­nia etter mareritt­start: – Jeg er utrolig stolt

 2. Overlegent EM-gull til Jakob Inge­brigtsen: – Klarer ikke glede meg lenge over gullene

 3. Påkjørt bakfra på Madla­veien

 4. Avbrøt parti­lederne – her føres demon­strantene ut av politiet

 5. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ

 6. Brann­stasjonen på Stor­haug har fått sitt navn