Frp-oppslutningen upåvirket av Birkedal-bråk

Stavanger-velgerne gir partiledelsen i Frp stryk i Birkedal-saken. Men oppslutningen lokalt er fortsatt større enn ved kommunevalget for fire år siden, ifølge en meningsmåling Respons har gjort for Aftenbladet.

Publisert: Publisert:

 • Elisabeth Seglem
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

– Jeg stemmer Frp uansett. Jeg bryr meg ikke om Birkedal-saken, sier Brit Sissel Helland fra Kvernevik mens dagens bilvask gjøres unna med utsikt til Hafrsfjord.

LES OGSÅ:

Les også

– Forstår folk synes vi taklet det dårlig

Kvernevik er Frp-land mer enn noen annen bydel i Stavanger. Her vokste Trond Birkedal opp og bodde til 1997. Her stemte nesten hver fjerde velger på Frp og Trond Birkedal i 2007. Og mange ser ut til å ville gjøre det igjen til høsten, selv etter Birkedal-saken.

Ifølge en meningsmåling Respons Analyse AS har gjort for Aftenbladet, ville Frp fått 17,3 prosent av stemmene i Stavanger om det var valg i dag. Det er en nedgang fra Aftenbladets måling i september i fjor (19,6), men godt over oppslutningen på 15,5 prosent fra kommunevalget i 2007. ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER GRAFEN

– Frp-sverting irriterer

– Jeg stemmer Frp på grunn av politikken. Jeg liker Siv Jensen, synes hun er svært dyktig. At partiet blir forsøkt svertet i forbindelse med Birkedal-saken irriterer meg veldig. Skulle gjerne gitt partiet to stemmer om jeg kunne til høsten, sier Helland i vårsola i Kvernevik.

Meningsmålingen som ble tatt opp i Stavanger torsdag og fredag sist uke, ville gitt Stavanger Frp 12 representanter i det nye bystyret mot 11 i dag om den var et valgresultat. Ap og Høyre er i målingen også belønnet med en ekstra representant hver i bystyret. KrF, Rødt og Pensjonistpartiet mister alle hvert sitt mandat i målingen.

Glad ordførerkandidat

– Gledelig å se at vi gjør en bedre meningsmåling nå en valgresultatet sist, sier Tore. B. Kallevig som sist uke ble valgt til nye ordførerkandidat i Stavanger Frp etter Birkedal.

– Vi må regne med at det som har skjedd de siste ukene uansett har hatt en innvirkning på folk. Men målingen viser at velgerne ser de politiske sakene som viktigst. Det motiverer oss til stå på og det er gledelig at velgerne viser oss tillit i en tøff tid, sier Kallevig.

Tilbake i Kvernevik

Ved Kvernevik Båtforening er det ennå vinterstille. Sola skinner, men vinden er så sur, så sur. Reidar Bøe sitter inne i bilen og ser ut. En gang var han Ap-velger, men ikke nå lenger. Han står last og brast med Fremskrittspartiet. Birkedal-saken endrer ikke på det.

– Folk er ikke dumme. Fordi om en person har «drete på draget», så gjelder ikke det hele partiet. Jeg har stemt Frp de siste 15 årene, og kommer nok til å gjøre det til høsten også, sier Bøe.

Publisert:

Les også

 1. Frp vil granske seg selv i Birkedal-saken

 2. - Forstår kritikken

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger-lege dømt for bedrageri og underslag

 2. Seks nye smittetilfeller i Stavanger

 3. Rundt 100 elever er satt i karantene

 4. Forbrukerrådet mistenker at Lyse driv prisjuks

 5. Nekter å forlenge levetiden for vindturbiner hvis ikke kommunene får mer penger

 6. De savnede i Frafjordheiene er funnet av frivillige letemannskaper

 1. Stavanger