– Er skuffet over at Eigersund ikke varsler oss når de vil rive gamle hus

Gamle skoler, samfunnshus og bedehus rives i Rogaland. En viktig del av vår kulturarv holder på å forsvinne, advarer Fortidsminneforeningen. Eigersund har ikke en gang en kulturminneplan.

Kristian Nesvåg (t.h.) utenfor ett av husene i Eigersund, Klokkergården, der spørsmålet har vært vern eller fjern.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Egersund er en av Norges største trehusbyer. Det er bare et halvt år siden Egersund var på nippet til å bli Norges mest attraktive by. I festtalene ble det aldri nevnt at byen mangler en kulturminneplan. De fleste kommunene i Rogaland har skaffet seg en slik plan, men altså ikke Egersund, byen med alle de flotte, gamle husene.

– Jeg vil på det sterkeste oppfordre Eigersund til å sette i gang, sier Kate Irene J. Syversen, seksjonssjef for kultur i fylkeskommunen.

Hun får støtte av Kristian Nesvåg i Dalane fortidsminneforening. Han var opprørt da kommunen reiv det gamle skolehuset på Stapnes.

– Vi er skuffet over at ikke Eigersund kommune varsler oss i saker hvor verneverdige bygg er involvert. Stapnes skole er en spesiell sak. Kommuneadministrasjonen fant den verneverdig, men rivingstillatelse ble gitt etter en klage. Antikvarisk dokumentasjon ble ikke utført selv om dette nærmest er en rutine på slike bygg, sier Nesvåg.

Skolestue

Fortidsminneforeningen er bekymret. Uten en kulturminneplan, frykter de at hus etter hus skal forsvinne og at folk ikke skal våkne før det er for seint. Klokkergården på Helleland er ett eksempel, men det finnes mange andre. Skolestua på Stapnes ble revet før ferien. Folkets Hus er jevnet med jorden. Flere bedehus på Eigerøy er borte.

– Det er dette vi frykter. Nå forsvinner de gamle forsamlingshusene, men siden det skjer enkeltvis, er det få som reagerer, sier Gro Lavold, styreleder i Fortidsminneforeningen.

Den gamle skolestua på Stapnes er et godt eksempel. Kommunen lot den forfalle. Dermed ble det et godt argument at den var i for dårlig stand til å bevares. Den var samtidig i for dårlig til å bli brukt. 23. mai ble den derfor revet. Da hadde kulturseksjonen i fylkeskommunen sagt klart fra om at Eigersund ikke burde rive skolestua.

Smertefullt

De gamle skolestuene representerer en helt spesiell tid i Norge. Mellom 1860 og 1920 ble det bygget 5200 slike skolestuer. De ble raskt noe mer enn bare et klasserom. Disse husene ble gjerne samlingspunktet i bygda og den viktigste identitetsmarkøren på stedet. Derfor oppleves det så smertefullt for mange at de nå rives.

– Vi mener kommunene gjør for lite for at lag- og foreninger kan ta i bruk disse husene, sier Gro Lavold som vil ha fylkeskommunen på banen for å få samlet slike kulturminner i én oversikt. Kate Irene J. Syversen i fylkeskommunen sender ballen videre til kommunene.

– Jeg vil på det sterkes oppfordre alle kommuner til å lage en kulturminneplan. Vi kan bidra med tips og råd, men det er kommunene som vet hvor skoen trykker og som må lage planen.

Klokkergården reddet

Fortidsminneforeningen har lenge vært frustret på Eigersund som er uten kulturminneplan. Nå forsikrer kommunalsjef for kultur, Eivind Galtvik, at Eigersund skal komme etter og få laget en plan.

– Vi ser at det er viktig å få på plass en kulturminneplan. Den bør kunne foreligge en gang på vårparten 2018, sier han og har samtidig en annen nyhet i ermet som vil glede fortidsminneofreningen. - Nå anbefaler adminstrasjonen at Klokkergården på Helleland skal bli tatt vare på. Det er politikerne som bestemmer, men det er vår anbefaling, sier han.

Les også

 1. Værsågod, huset kan bli ditt - gratis

Publisert:
 1. Eigersund
 2. Egersund
 3. Eigerøy
 4. Folkets Hus
 5. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

 2. Innkaller til hastemøte om høye strømpriser

 3. Over en halv million husstander mister TV2

 4. Snø og vind: Kan bli krevende kjøreforhold til fjells fredag

 5. Eliteserieklubb vil kjøpe Jostein Ekeland

 6. Gjert Ingebrigtsen mener folk gjør én klassisk feil når de trener