- Også Kvinnegruppa Ottar er udemokratiske

Kvinnegruppa Ottar i Rogaland risikerer å miste halve årsbudsjettet sitt fordi bare kvinner kan være hovedmedlemmer i gruppa.

På Kvinnegruppa Ottars hjemmeside står det klart at bare kvinner kan være hovedmedlemmer med tale- og stemmerett.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag skal regional- og kulturutvalget i fylkeskommunen dele ut totalt 4,4 millioner kroner til drifts- og tiltaksstøtte for frivillige organisasjoner. I innstillingen ligger Kvinnegruppa Ottar an til å få en tildeling på 30.000 kroner.

I fylkeskommunens retningslinjene heter det at det at medlemmer i organisasjonene som får støtte, skal ha fulle demokratiske rettigheter. Men når bare ett kjønn kan ha verv, samt tale- og stemmerett, har ikke organisasjonen fulle demokratiske rettigheter for alle medlemmene.

Anja Berggård Endresen (V).

Ekskluderer på kjønn

Aftenbladet skrev om problemstillingen i helgen, da lederen i utvalget, Anja Berggård Endresen, stilte spørsmål ved om Norsk Luthersk Misjonssamband og Indremisjonsforbundet virkelig var kvalifisert til å motta støtte, siden begge fortsatt opererer med verv som bare kan bekles av menn.

Les også

Kvinneløse styrer og råd gir hodebry i fylket

– Nå har jeg sett at også Kvinnegruppa Ottar har en innskrenkning i hvem som kan ha verv. Dermed har jeg bedt administrasjonen i fylket om å vurdere om både Ottar og de to kristne organisasjonene er kvalifiserte til å motta støtte. Det vil skje før tildelingsmøtet torsdag, sier Berggård Endresen.

- Veldig leit, sier Randi Mobæk i Kvinnegruppa Ottar.

Økonomiansvarlige Randi Mobæk i Kvinnegruppa Ottar hadde fått med seg problemstillingen rundt de to kristne organisasjonene, men ikke reflektert over at dette også gjelder Ottar.

Les også

Aftenbladet mener: Kvinner kan også hyrde

– Demokratisk paradoks

– Dette er veldig leit, og også et demokratisk paradoks. Kvinneorganisasjoner, som jobber nettopp for å sikre kvinner bedre demokratiske rettigheter, får generelt veldig liten støtte. Om vi mister støtten fra Rogaland fylkeskommune, er det over halve budsjettet vårt i Rogaland. Da må vi redusere aktiviteten vår kraftig, sier Mobæk.

Berggård Endresen sier at uansett hva fylkesadministrasjonen lander på i denne saken, vil ikke en eventuell stans i støtten få tilbakevirkende kraft.

– Det er ikke organisasjonene som har gjort noe galt her, vi har bare ikke fulgt våre egne retningslinjer, sier hun.

Bryter ikke loven

Mobæk mener derimot at Kvinnegruppa Ottar juridisk har sitt på det tørre når det gjelder ikke å tillate menn som hovedmedlemmer:

– I 2005 henvendte en mann seg til Likestillingsombudet med spørsmål om vedtektene til kvinnegruppen Ottar var i strid med likestillingsloven, siden de ikke tillater menn å være medlemmer. Likestillingsombudet viste til at Likestillingsloven § 3 fastslår at forskjellsbehandling av kvinner og menn ikke er tillatt. Vedtektene til Ottar forskjellsbehandler kvinner og menn. Ifølge likestillingsloven § 8 kan likevel en forening forbeholde medlemskap for det ene kjønn hvis hovedformålet med foreningen er å fremme det ene kjønns særinteresser. Ombudet mente derfor at det var tillatt for Ottar å nekte menn ordinært medlemskap, opplyser Mobæk.

Hun har også orientert Berggård Endresen om denne uttalelsen fra Likestillingsrådet.

Les også

 1. Leserbrev fra Ottar: Stans sexismen!

Publisert:
 1. Kvinnegruppa Ottar
 2. Rogaland fylkeskommune
 3. Økonomi

Mest lest akkurat nå

 1. To kjappe Viking-mål

 2. Oilers på tabelltopp etter seier i toppkamp

 3. Nå lyser julegrana i Stavanger og Sandnes

 4. Titusenvis uten strøm i vinterkalde Skottland og Nord-England

 5. – Hæ, er den laget av pepperkake?

 6. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul