Joggere lever lenger

Regelmessig jogging øker forventet levealder for menn med 6,2 år og kvinner med 5,6 år.

En rolig joggetur forlenger livet viser forskning.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Tallene kommer fra Copenhagen City Heart Study, som ble offentliggjort denne uka.

Debatten rundt jogging og levealder kom for alvor på banen rundt 1970, da mange middelaldrende menn for alvor begynte å løpe. Etter at noen av disse døde under trening, antydet enkelte forskere at jogging kunne være for anstrengende for vanlige, middelaldrende mennesker, skriver fysioterapeuten.no. 

Redusert dødelighet

I 1976 startet Copenhagen City Heart Study å følge rundt 20.000 menn og kvinner mellom 20 og 93 år i en prospektiv studie, det vil si en studie hvor man følger de samme personene over tid.

Alle deltakerne som jogget ble bedt om å svare på spørsmål angående hvor mye tid de brukte på treningen hver uke, samt en subjektiv vurdering av tempo (definert som rolig, moderat og hurtig).

Analysen fra oppfølgingsperioden på 35 år viser at risikoen for død ble redusert med 44 prosent for joggere av begge kjønn. Dataene viser videre at jogging ga en aldersjustert overlevelse på 6,2 år for menn og 5,6 år hos kvinner.

Dette blir påvirket av jogging

Forskerne fant også at mellom en time og en halv time i uken over to til tre økter ga optimale fordeler, spesielt når joggingen ble utført i rolig eller moderat tempo. Dødeligheten var lavest hos personer som rapporterte moderat jogging, enn hos ikke-joggere eller de som utførte «ekstremtrening». Det ideelle tempo kan dermed oppnås ved å føle seg litt andpusten.

Resultater fra studien har vist at jogging blant annet forbedrer oksygenopptaket, øker insulinfølsomheten, senker blodtrykket, , bedrer hjertefunksjon, beintetthet og immunforsvar og hindrer overvekt og gir bedre psyke.

Publisert: