Dette øker sjansen for samlivsbrudd

Ny rapport om likestilling i norske hjem.

Publisert: Publisert:

Hvis han gjør like mye eller mer husarbeid, øker sjansen for skilsmisse, ifølge en fersk rapport fra NOVA - Norsk institutt for forskning om Oppvekst, Velferd og Aldring. Foto: Montasje: Skjermdump/Scanpix

  • Tone Pedersen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
Les også

Mamma kler fortsatt på barna og blir hjemme når de er syke

Du skulle kanskje tro at lik fordeling av husarbeid gir mer stabile parforhold.

Tvert om, ifølge den ferske rapporten Likestilling hjemme fra NOVA, Norsk institutt for forskning om Oppvekst, Velferd og Aldring.

Hvis mannen gjør like mye – eller mer – husarbeid enn kvinnen, øker sjansen for skilsmisse betydelig.

Overrasket forskerne

– Tidligere studier viser at likestilte par har det bedre, så vi ble svært overrasket da vi så at bruddrisikoen er høyere blant par som deler likt eller par hvor mannen gjør mest, sier forsker Thomas Hansen, som ledet arbeidet medrapporten som blir lansert onsdag (ekstern lenke).

Han og kollega Britt Slagsvold har tatt utgangspunkt i intervjudata fra 2007/2008 og registerdata for samlivsbrudd.

Resultatene viser følgende: Dersom han gjør like mye eller mer husarbeid enn henne, er sjansen for skilsmisse i løpet av de neste fire årene henholdsvis 49 og 78 prosent høyere enn når kvinnen gjør mest.

Sannsynligheten for samlivsbrudd er altså særlig høy dersom mannen gjør mest husarbeid, konkluderer forskerne i rapporten.

Forsker Thomas Hansen ved NOVA har ledet arbeidet.

Moderne holdninger trolig årsakenMen mannfolk som trår til i heimen er nok ikke selve årsaken til samlivsbrudd, understreker Hansen.

– Det er nok mer snakk om holdninger. De som er mest moderne på hjemmebane har trolig også et mer moderne syn på ekteskapet og har lettere for å gå ut av forholdet, forklarer han.

– De moderne kvinnene har dessuten jobb og god økonomi og er ikke avhengig av ektemannen, legger han til.

Tilfredse husmødre

Les også

Krevende likestilling

En annen ting som overrasket forskerne var at kvinner i forhold med svært tradisjonell kjønnsfordeling var fornøyde. – 15 prosent av kvinnene gjør nesten alt husarbeidet, sier Hansen.

– Og hele 60 prosent av disse er tilfredse med fordelingen, noe vi ikke hadde forventet. Vi trodde de ville se på det som en større belastning.

Det som kjennetegner denne gruppen er at de har lavere utdanning og bor utenfor urbane strøk.

Tid på husarbeid halvert

Men selv om det er få kvinner som gjør nesten alt, gjør kvinner fremdeles mest . I to av tre par er det fremdeles kvinnen som tar seg mest av husarbeidet.– Norden skiller seg veldig ut når det gjelder likestilling. Det skyldes nok at vi har hatt en sosialpolitikk rettet mot å få mennene på banen i flere tiår. Vi er kommet langt, men det er fremdeles et stykke å gå når det gjelder husarbeid, sier Hansen.

Det har imidlertid skjedd mye i løpet av de siste 30 årene. Tiden kvinner bruker på husarbeid er nå halvert – fra litt over fire til to timer i løpet av en gjennomsnittsdag.

– Og dette skyldes hovedsakelig av kvinner gjør mindre – ikke at mannen gjør mer. Husholdningsapparater gjør også jobben unna raskere, og i tillegg er trolig standarden blitt redusert. Vi er ikke så nøye i dag som vi var før, utdyper Hansen.

Dersom man ønsker å øke andelen menn gjør hjemme, ser det ut for at dette mønsteret må etableres i småbarnsfasen.

Flere menn er familiefedre

Hvis du er en kvinne som ønsker at mannen skal gjøre mer, bør du være ekstra obs når dere får barn.

– Vi ser at unge par i 20-/30-årene uten barn er de mest likestilte. Men når ungene kommer, skjer det en forskyvning over mot kvinnen. Og selv om barna flytter ut, endres ikke denne fordelingen. Så dersom man ønsker å øke andelen menn gjør hjemme, ser det ut for at dette mønsteret må etableres i småbarnsfasen, sier Hansen.

Og selv om flest menn foretrekker at kvinnen tar seg av klesvask og oppvask, er de mer interessert i å tilbringe tid med barna. I dag er det kun fire prosent av kvinnene som tar seg av all barneomsorg.

– Norske og nordiske menn spiller en klart større rolle i sine barns liv enn i andre europeiske land. I dag er det politisk ukorrekt for mannen ikke å bidra her til lands. De fleste menn ser imidlertid på barneomsorg som en mer lysbetont oppgave enn å gjøre husarbeid.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elżbieta

  2. Elina og moren har flyttet konfirmasjonen tre ganger. Nå har de endelig funnet en godkjent løsning

  3. Kaller ungdommen idioter uten fornuft og empati

  4. Spania har Europas verste oppblussing av korona

  5. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

  6. Biden skaper historie med valget av Kamala Harris