- Sats på skole framfor eldre

Forskningsleder Martin Gjelsvik ved IRIS mener det er viktigere å satse på skole enn eldre fram mot 2029.

Publisert: Publisert:

scenario stavangerregionen.pdf

  • Dag-Henrik Fosse
    Økonomijournalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hva skal vi leve av etter oljå? Og har vi en robust strategi for å mestre en usikker fremtid?

Forskningsleder Martin Gjelsvik ved IRIS svarer vet ikke på det første spørsmålet.

EKSTERN LENKE: Om Scenarier 2029

Han er åpen for at vi kan få nye næringer, og at mat, finans, kultur, turisme, fornybar energi og velferdsteknologi vil være aktuelle områder som kan holde liv i oss også i fremtiden. Men han vil ikke peke ut hvilke næringer vi kommer til å satse på for eksempel i 2029. > Vi mestrer best en usikker fremtid ved å gjøre alt for å satse på de unge

— Vi kan ikke vite

— Vi vet ikke, og kan ikke vite, sier han til Aftenbladet. Det samme vil han si til 130 beslutningstakere både fra offentlig sektor og fra næringslivet når studien Scenarier 2029 presenteres torsdag.

På det andre spørsmålet svarer han ja , men bare hvis Nord-Jæren og de andre kommunene i regionen klarer å holde tak i visjonen om regional suksess, og gjennomføre tiltak som øker sannsynligheten for den.

- Vi ønsker oss en bedre skole

— Vi mestrer best en usikker fremtid ved å gjøre alt for å satse på de unge, sier han.

Til tross for eldrebølge, og at stadig flere eldre vil bli enda eldre enn i dag, er det ikke her støtet skal settes inn, ifølge Gjelsvik, men i den andre enden av livsløpsskalaen.

Han vet at ideelt sett skulle samfunnet satset på begge deler, men når valget står mellom standardheving for de unge under utdanning eller økt offentlig betalt standard for den enkelte eldre, er han ikke i tvil:

— Da velger vi standardheving for de unge, sier han. Mantraet er bedre skole . Fra barneeskole til universitet. Og da mener han ikke investeringer i fysiske anlegg som bygninger, men i oppvekst og utdanning.

Og står valget mellom flere statlige reformer eller utviklingstiltak lokalt på den enkelte skole, da velger han tiltak som bygger på og appellerer til rektorers og læreres sunne fornuft.

Større lokal frihet

— Ovenfra og ned- reformer virker i liten grad, sier forskningslederen som vil ha større frihet og kreativt spillerom for den enkelte skoleleder.

Bedre læringsmiljøer, bedre lærere som skal ha bedre utdannelse og høyere kompetanse, kan bidra til at vi greier dette, sier han.

- Bygg bybane

Rapporten inneholder også forslag til tiltak for å løse kommunikasjons- og trafikale problemer i regionen: - Fremtiden går på skinner, sier Gjelsvik, og oppfordrer politikerne til snarest å vedta bygging av bybane. Når skinnene først ligger der, har vi et permanent transportsystem. En bussvei kan omdefineres til å bli noe annet, påpeker han.

— I Bergen viser utviklingen at bybanen der ikke bare er en kollektivsatsing med suksess. Den virker også som en magnet på nye næringsbygg og boliger.

Dårlig ledelse

Og nettopp boligbygging er en av de store flaskehalsene i regionen. Det er all grunn til å kritisere det regionale lederskapet for passivitet og dårlig ledelse, påpeker Gjelsvik som mener det er behov for 3600 nye boliger årlig i 2029. I dag bygger vi 2000. Hvis boligbyggingen fortsetter i samme takt, vil vi få et fiasko-scenarie, med et oppsamlet underskudd på over 30.000 boliger om 17 år. Da vil prisgaloppen fortsette og prisnivået nå nye høyder.

Vekst som hele Stavanger

I 2029 vil vi ha 444.444 innbyggere i Stavanger-regionen, en vekst på over 40 prosent. Veksten er like stor som tallet på innbyggere i Stavanger i dag, sier han. Gjelsvik ønsker verken å si noe om behovet for sammenslåing av kommuner eller om fylkeskommunen vil overleve.

— Det vil avspore debatten, mener han.

— Når er det viktig å få en debatt om de viktige grepene som må tas for å skape en robust og fremtidsrettet region.

Toppsjef i Sparebank 1 SR-Bank, Arne Austreid, vektlegger at økt oljeutvinning på sokkelen, fører til sterkere befolkningsvekst.

— Hva skjer hvis vi får et nytt gigantfunn på norsk sokkel. Klarer vi å takle det? undrer både Austreid og Gjelsvik. De påpeker at hvis vi fortsatt skal være oljehovedstad i 2029, så må vi bygge ut en kraftig kapasitet innenfor bolig- og næringsarealer. Og løse kommunikasjonsutfordringene.

Martin Gjelsvik. Foto: Marie von Krogh

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 18 veistrekninger i Norge er plukket ut for å vise det beste av landet. Bare den på Jæren blir uten et unikt, nasjonalt utsiktspunkt

  2. Ingve Bøe med Viking-advarsel: – Det går ikke i kveld!

  3. Mann i 20-årene funnet etter større leteaksjon

  4. Tok overraskende NM-gull. Nå legger 28-åringen snart opp.

  5. Utenpå er huset enkelt og minimalistisk. Inne er det fargerikt og spennende.

  6. Da Charlotte gikk ned 35 kilo, ble hun kvitt sosial angst og depresjon. Dette er suksessoppskriften.

  1. Stavanger