Sarah Louise Rung tok utfordringen på strak arm og ble med på luftige svev i russisk militærfly

I det russiske militærflyet Yak-52 varmet Rung opp til Sola Airshow med «looper» i luftrommet over Stavanger.

I en Yak-52 fikk Sarah Louise Rung oppleve «looper» og «roller» i luftrommet over Nord-Jæren.
 • Torkel Anstensrud Schibevaag
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hun var spent før avgang, men ikke redd. Svømmer Sarah Louise Rung ble utfordret av arrangørene av Sola Airshow til å teste ut flyakrobatikk under pressetreffet før folkefesten som skal være 10. og 11. juni på lufthavnen.

– Dette blir noe nytt! Jeg reiser ofte med vanlig rutefly, men det kan ikke sammenlignes. Det nærmeste jeg har vært dette, er vel en eller annen berg- og dalbane, sa Rung da hun ankom flyplassen i strålende sol.

På forhånd hadde hun fått fortalt at det ville bli en tur litt utenom det vanlige, med flere innlagte «looper» og «roller».

– Jeg er blitt utfordret av idrettsklubbene på flyplassen til å være med opp i et småfly. Det er alltid kjekt å treffe folk fra andre idretter. I tillegg er Sola Airshow et arrangement som er basert på dugnadsarbeid, og da synes jeg det er viktig å stille opp, sa den folkekjære idrettsutøveren før flyturen.

LES OGSÅ:

Les også

Sarah Louise skal sprenge nye grenser

Les også

Selvangivelsen: Sarah Louise Rung

Sarah Louise Rung foran det russiske militærflyet. Snart skal hun få en opplevelse for livet.

80-åring

Flyshowet blir arrangert hvert femte år på Stavanger lufthavn, Sola. I år blir arrangementet større enn tidligere, da flyplassen feirer 80-års jubileum.

– 29. mai 1937 ble flyplassen åpnet. 80-års markeringen av flyplassen foregår gjennom hele året med variert program, blant annet med flyshowet i juni, forteller sikkerhetssjef Anette Sigmundstad Heggen i Avinor.

Avinor og Luftforsvaret er formell arrangør av 80-års jubileet, mens medlemmene i Flystasjon Flyklubb og Stavanger Fallskjermklubb planlegger og gjennomfører selve flyshowet.

– Vi vil invitere hele regionen til en stor fest. Dette kommer til å bli Norges største arrangement, forteller stevneleder Håvard Vetrhus.

SE OGSÅ:

Se det elleville flyshowet på Sola
– Vi vil invitere hele regionen til en stor fest, forteller stevneleder Håvard Vetrhus.

Venter 50.000 besøkende

Forrige gang flyshowet ble arrangert, i 2012, kom nærmere 35.000 tilskuere. I juni venter stevnelederen mellom 40.000 og 50.000 mennesker til flyshowet.

– Vi har et utrolig spennende program, som kommer til å overgå arrangementene vi har stelt i stand tidligere år, mener Vetrhus.

Og høydepunktene står i kø, blant annet skal en superrask BMW kappkjøre med et F-16 fly på rullebanen. De italienske verdensstjernene Frecce Tricolori er leid inn med sine ni oppvisningsfly for å fly formasjons akrobatikk. Breitling Jet-Team besøker Norge for første gang, og har med seg sine syv L-39 jagerfly.

– Og ikke minst har vi hentet Spitfire fra Norwegian Spitfire Foundation, som for anledningen er malt i norske farger fra tiden som 331 Fighter Wing under 2. verdenskrig, forteller stevnelederen.

Yak-52: – Dette er stødig russisk hardware, forsikrer pilot Atle Inge Andersen før avgang.

Svevde etter landing

Og hvordan gikk det med flyakrobatikk-debutanten? Sarah Louise Rung innrømmer at hun ble litt kvalm, men at det var fantastisk artig.

– Det var sykt kjekt! Jeg føler fremdeles jeg er i lufta. Det er litt som å gå på land etter en båttur og du fortsatt kjenner bølgene på kroppen, forteller Rung.

– Nå har du fått prøvd noe bare de færreste får oppleve, forteller pilot Atle Inge Andersen.

– Jeg kjente det i magen. Vi tok litt mange «looper» etter hverandre på et tidspunkt, svarer svømmeren.

Hun innrømmer at flyturen ga mersmak, og at hun vender snuten tilbake til flyplassen under flyshowet i juni. Men da som tilskuer.

– Jeg følte meg tryggere i dette lille flyet, enn i de store ruteflyene jeg vanligvis reiser med, forteller Rung.

LES OGSÅ:

Mystisk privatfly landet på Sola fem gangerSå ofte kolliderer fugler og fly på SolaUnikt fly restaureres på Sola
Her flyr pilot Atle Inge Andersen og Sarah Louise Rung over flyplassen i det russiske militærflyet Yak-52. Flyet har 360 hester, 9 sylinder stjernemotor og er fra 1994.
Publisert:
 1. Sola
 2. Stavanger
 3. Avinor
 4. Luftforsvaret
 5. Stavanger lufthavn, Sola

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot svært glatte veier

 2. Her fosser strøm-milliardene inn

 3. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 4. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

 5. A-krimsenteret med storaksjon mot budbilbransjen

 6. Drømmedebut for turbo-Emilie: Norge knuste Kasakhstan