Bøndene avlyste aksjonen etter tre timer

Fra klokken seks i morges sperret bønder og traktorer alle de store matvarelagrene. Men Arnstein Røyneberg tok i mot en kalv i fjøset først.

Om lag 30 bønder var med på blokaden av Coops varelager på Mariero fra klokken seks fredag morgen. Foto: Jon Ingemundsen

 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:

Arnstein Røyneberg, sentralstyremedlem i Norges Bondelag og Marit Epletveit, leder i Rogaland Bondelag, på plass ved Coops lager på Mariero. Foto: Jon Ingemundsen

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Rundt Coops lager på Mariero i Stavanger var det fra klokken seks fredag morgen om lag 30 bønder som blokkerte inn- og utkjøringen til anlegget med traktorer.

– Vi er sinte, frustrerte, oppgitt over regjeringen, men vi har alle et glimt i øyet, sier Arnstein Røyneberg litt over klokken seks.

Drøye tre timer seinere er han på vei hjem. Da er aksjonen avblåst.

– Vi har forholdt oss til beskjeder vi har fått fra Oslo om å avslutte. Vi føler vi har fått oppmerksomhet rundt vår sak, nemlig at det ikke er noen selvfølge med norsk mat i norske butikker, sier han.

Røyneberg sitter i sentralstyret i Norges Bondelag. Bøndene har blokkert alle de 48 store lagrene til matvarekjedene Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen. På Nord-Jæren vil det si Rema 1000s lager på Forus og Norgesgruppens lager på Skurve i Gjesdal.

Det skjer etter at det ble brudd i landbruksoppgjøret tirsdag.

Les også

Politiet grep inn mot bondeblokade i Vestby

Ingen selvfølge med norsk mat

– Vi vil ikke den veien regjeringen vil dra norsk landbruk. Vi ønsket en løsning, men dette kan vi ikke akseptere, sier Røyneberg.

– Aksjonen var derfor ikke noe vi ønsket. Vi vil spille på lag med både kjedene og forbrukerne. De er våre kunder. Men vi ønsker å vise at det ikke er noen selvfølge med norske varer i butikkene, sier han videre.

Aksjonen er planlagt en tid - i tilfellet brudd.

Ønsket ikke aksjonen

– Betyr det at vi kan forvente aksjoner som dette hver gang det blir brudd i forhandlingene i årene som kommer?

– Vi ønsker ikke aksjoner, men dette er ekstra skuffende siden landbruksmeldingen, som ble vedtatt av Stortinget 26. april, la opp til store ambisjoner for norsk landbruk. Det er ikke fulgt opp i landbruksoppgjøret. Vi ønsker et mangfold av bønder i norsk matproduksjon.

– Skal matproduksjonen økes, må alle med, sier han og viser til at gjennomsnittlig inntekt per årsverk i landbruket ligger på 320.000–330.000 kroner. Målet er å øke gapet til andre grupper, det vil si 537.000 kroner i årlig inntekt per årsverk.

– Jeg er forberedt på å stå her lenge. Før jeg kom hit klokken seks, var jeg i fjøset og tok i mot en kalv, sier Røyneberg.

– Og når sto du opp?

– Halv fem.

Publisert:
 1. Landbruk
 2. Norges Bondelag
 3. Rema 1000
 4. Norgesgruppen

Mest lest akkurat nå

 1. Pride-bryllup: – Fantas­tisk å gifte seg i selveste bibel­beltet

 2. Ordfører deltok i slokkearbeid

 3. Ni koronasmittede i Suldal

 4. «For mye vekt på følelser og psykisk helse i skolen?»

 5. De satte alltid Irene først, fordi hun trengte dem mest

 6. – Har ingen kjempegod forklaring